Vietnameser våken i 33 år

Artikkelen fortsetter under annonsen

Thai Ngoc må ha verdensrekorden i å telle sauer. Den 64 år gamle vietnameseren hevder nemlig at han ikke har sovet på 33 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Det er den vietnamesiske avisen Thanh Nien Daily som bringer den utrolige historien om vietnameseren som ikke skal ha sovet på tre tiår, men som likefullt føler seg frisk som en fisk.

Thai Ngoc påstår han ikke har hatt blund på øynene på 33 år. (Foto: Thanh Nien Daily).Thai Ngoc påstår han ikke har hatt blund på øynene på 33 år. (Foto: Thanh Nien Daily).

64 år gamle Thai Ngoc forteller at han ikke har sovet etter at han fikk feber i 1973. Dermed har han trolig telt et uendelig antall sauer i løpet av mer enn 11700 sammenhengende søvnløse netter.

Man skulle kanskje tro

at langvarig mangel på søvn ville by på problemer. Men Ngoc hevder at han ikke kjenner bivirkninger av den langvarige våkenheten.

- Jeg vet ikke om søvnløsheten har hatt innvirkning på helsen min eller ikke. Men jeg føler meg fortsatt frisk og rask og kan drive jordbruk som alle andre, sier Ngoc.

Kona bekrefter at ektemannen

tidligere brukte å sove godt, men at ikke en gang sprit kan få ham til å falle i søvn nå. Hun forteller videre at da Ngoc dro til byen for å få medisinsk undersøkelse, fant legene ut at bortsett fra en litt nedsatt leverfunksjon, var helsen hans gulle god.

Og for å understreke den utmerkede fysiske helsen, forteller naboer av sekstifireåringen at han hver dag bærer to femtikilossekker med gjødsel den fire kilometer lange veien hjem.

- Jeg har prøvd sovetabletter og tradisjonell vietnamesisk medisin, uten at noe hjelper. Jeg får ikke engang til å sove et par minutter, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemer med å sove? Her har du noen sauer du kan telle.Problemer med å sove? Her har du noen sauer du kan telle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De ekstra timene

Thai Ngoc får hver dag, bruker han til å jobbe ekstra på gården, ved for eksempel å holde vakt eller grave fiskedammer. Han har også tatt ansvaret for å vekke naboer som må opp om natten, ettersom han allerede er oppe.

Søvnforsker Reidun Ursin

ved Universitetet i Bergen er imidlertid kritisk til historien om søvnløse Thai Ngoc. Hun tror ikke det er mulig å sove så lite som vietnameseren påstår.

- Det som er sannsynlig er at vedkommende sover, men at han selv ikke opplever at han gjør det. Når man registrerer søvn, er det forsåvidt ikke så sjelden man finner at personer som tror de sover veldig lite sover mye mer enn de tror.

- Det finnes også store forskjeller på hvor mye eller lite søvn folk trenger. Og for noen holder det med knappe tre timer per natt, uttaler Ursin.

Hva er det lengste tilfellet av søvnløshet man kjenner til da?

- Her finnes det nok noen verdensrekorder. Men jeg mener å ha hørt om en dj som eksperimenterte med å holde seg våken over en lang periode. Jeg tror han holdt på en måned eller så, før han til slutt ble sinnsyk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hva den godeste vietnameseren

burde ha gjort for å få sove, vil ikke søvnforskeren uttale seg om.

- Hehe, her kan det vel være en kulturkollisjon ute og går, men generelt vil jeg si at det er viktig med en god døgnrytme, og ikke ligge i sengen mer enn du sover. Sover du for eksempel fem timer per natt, bør du legge deg fem timer før du skal stå opp.

- Og så vil jeg si at du bør passe på kroppen, vær mentalt og fysisk aktiv, hold deg unna kaffe på ettermiddag og kveld, og hold deg unna røking.


Ps.

I dag skriver New Scientist at forskere har utviklet en pille som gjør at du skal kunne klare deg med to timers søvn hver natt.