Hva er snørr?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og blir det aldri tomt for snørr?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Ikke før har du reist deg opp av senga før snørret fosser ut - liter på liter. Noen ganger er det blankt - andre ganger er det både gult, grønt og oransje - og gjerne alle fargene på en gang.

Seks timer etter at du stod opp, har du pusset nesen seks timer i ett strek, uten opphold overhodet. Hvor kommer dritten fra? Og blir det aldri tomt?

Enkelte perioder renner det så mye snørr ut at en mister mer vekt enn selv de beste deltakerne på et Grete Roede-kurs. I hvert fall føles det sånn. Å befinne seg lengre bort enn en halvmeter fra et papirlommetørkle, skaper panikkstemning i heimen.

Snørr går dessverre aldri av moten. Hvorfor er det slik at alle avfallsstoffer fra kroppen er nyttige, men samtidig en pest og en plage som vi nødig snakker om - og langt mindre hviler våre øyne på?

Dette er tydeligvis noe som opptar dere lesere, for jeg har fått inn mange spørsmål om snørr. Vi skal forsøke å finne svar på noen av dem nå, og vi fikk øre-nese-halsspesialisten Ole Telnes Gotheim ved Sentrum Øre- Nese- Hals i Oslo til å fortelle oss litt om griseriet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ok, hva ER snørr, egentlig?

- Snørr er lim fra slimproduserende celler i neseslimhinnen. Snørret er i utgangspunktet tyntflytende og klart, men ved en forkjølelse blir det gjerne gult og grønt. Det skyldes at snørret i tillegg til slim også inneholder bakterier + noen blodlegemer.

Hvorfor produseres det snørr i det hele tatt?

- Snørr har en viktig biologisk funksjon. Snørret har som oppgave å holde luftveiene rene. Tenk deg alt støvet som ville lagt seg i nese og slimhinner uten snørret. Slimet, sammen med flimmerhårene i nesen, sørger for at avfall og skitt blir transportert ut av kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er snørr litt det samme som ørevoks?

- Ørevoksen oppstår i ørevoksproduserende kjertler innerst ved trommehinnen. Ørevoksen beskytter øregangen mot uttørring. Forskjellen ligger blant annet i at du i øregangen har vanlig hud istedenfor slimhinner. Øregangen inneholder heller ikke flimmerhår.

Hvorfor renner det mer ved en forkjølelse?

En leser sier: «Jeg har pusset nesen i 6 timer i strekk siden jeg sto opp. HVORFOR BLIR DET ALDRI TOMT????»

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ved en forkjølelse slår virus seg ned på slimhinnene. Kroppen prøver å fjerne virusene ved å øke slimproduksjonen. Først er snørret vannaktig og tyntflytende, men etter hvert blir det som sagt både gult og grønt, samtidig som konsistensen blir seigere.

Er det greit å si «snørr»?

- Ordet er jo tildels negativt ladet. Se bare på ordet «snørrunger» for eksempel. Men ja, det er jo greit å si snørr. Ordet er jo ikke noe annet enn et folkelig navn på det sekretet som kommer ut av nesen. Det medisinske betegnelsen på slim er forresten «mucus».

Hvorfor synes vi det er så motbydelig?

- Det må vel være for at snørr ikke er særlig delikat. I følge en undersøkelse, som jeg bare husker helt løst, synes folk at nesehulen er av de minst tiltrekkende delene av kroppen. Nese forbindes med snørr, bakterier, nysing og sykdom.

Noen tips for rennende og tette neser?

- Ja ... når snørret blir mer tyktflytende med skorper og klumper (busemenn), kan det være lurt å skylle nesen med saltvann. Du bruker 1 spiseskje salt til en liter lunkent vann. Saltløsningen fjerner skorper og smuss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke nesespray, altså?

- Nesespray åpner en tett nese. Sprayen trekker sammen blodårene i slimhinnen, mens saltvannet bare skyller nesen. Saltvann er uten bivirkninger. Vi leger ser helst at nesespray brukes minst mulig. Eventuelt KAN du bruke spray på barn om kvelden dersom de er potte tett.

- Dersom du bruker sprayen over 10 dager, kan du oppleve noe som heter en «rebound» effekt, der du opplever at sprayen mister sin funksjon. Bruker du spray for lenge blir slimhinnene mer hovne enn de i utgangspunktet var. Ved lengre tids bruk kan slimhinnen tørke ut og bli syk, rett og slett. Da vil du kunne oppleve tetthet selv om nesen er helt åpen.

... da har vi lært noe som snørr. Og du er sikkert en av mange som har pusset nesen mens du leste dette.

Lurer du på noe?

Send meg ditt spørsmål.