Hva er et datavirus?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Effekten av virus er noe mange databrukere har fått føle på kroppen på et eller annet tidspunkt. Men hva er det, egentlig?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Virus er kanskje den mest kjente sikkerhetsrisikoen for datamaskiner. For mange er tydeligvis datavirus-begrepet noe diffust. Dette skal vi forsøke å klare opp i idag.

Dette er altså utgangspunktet for dagens

«Stein hjelper deg»

-spalte.



Før vi går videre, vil jeg komme med et lite råd til dere:

Det er generelt lite lurt å komme med spørsmål om et tema som nettopp har vært skrevet om, ihvertfall hvis du ønsker svar fort.
I dag vil det for eksempel ikke lønne seg å spørre om datavirus. Det kan hende at jeg skriver om datavirus igjen, men det vil gå en god stund for det skjer. Jeg vil også gjøre oppmerksom på at jeg ikke svarer på disse spørsmålene på epost. Jeg har rett og slett ikke kapasitet - og ikke kan jeg noe heller. Det er nemlig andre som svarer. Jeg er bare budbringeren.

Men uansett:

Send inn spørsmålet ditt.

Og husk: intet tema er for dumt, sært eller lite.

Hans Peter Østrem i Symantec NorgeHans Peter Østrem i Symantec Norge

I dag er det Hans Peter Østrem som skal prøve å gjøre oss litt klokere. Østrem arbeider som sikkerhetsspesialist hos Symantec, som blant annet lager Norton-programmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du har kanskje allerede gjettet at dagens spørsmål handler om datavirus.

- Hva er et datavirus, egentlig?


- Hvis vi går tilbake i historien, så var definisjonen på et datavirus veldig enkel. Det var et dataprogram vi fikk inn på datamaskinen, og som gjorde skader på filsystemet ditt. I dag er saken litt mer kompleks.

- Virusene definerer vi i dag som ondsinnet kode som kan gjøre mer enn bare å ligge på din datamaskin og gjøre skade der. Virusene i dag kan modifisere seg, hente og sende data fra andre dataprogrammer, og de kan spre seg selv videre. I verste fall kan virus slette inholdet på datamaskinen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er dataorm og virus det samme?

- En dataorm er et datavirus som bruker ulike metoder for å spre seg videre fra en datamaskin til andre datamaskiner. Dette skjer oftest automatisk, der dataormen henter adresser fra andre programmer på din datamaskin, for eksempel Outlook. Rundt 70 % av ormene spres i dag via epost. En orm kan i tillegg inneholde virus som kan ødelegge informasjon på datamaskinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvordan lager man virus?

- Et virus er jo et dataprogram og kan lages på mange forskjellige måter. Rent teknisk så er jo viruset programmert, og på den måten er det jo laget på akkurat samme måten som et hvilket som helst annet dataprogram. Viruset kan «legge seg selv inn» inn i andre programmer, og det er faktisk mulig å legge inn ondsinnet kode i et bilde.

Virus i alle farger og fasonger


- Hvordan får man det?

- Å få virus via epost er den vanligste måtet å bli smittet på. Instant messaging, slik som MSN Messenger, er den nye store greia for virus nå, og vi venter en kraftig vekst når det gjelder spredning via slike programmer.

- Alle enheter som kommuniserer elektronisk er i prinsippet utsatt. Mobilvirus har jo også etter hvert dukket opp. Som ofest fås mobilvirus via Bluetooth (Blåtann). Dersom et virus prøver å få tilgang til din mobil via Blåtann, vil du først få opp et spørsmål om du vil installere. Virusmakerne har stor fantasi når det gjelder å lage fristende tekster i så måte, slik at mange klikker OK når de får spørsmålet.

- Når det gjelder å beskytte seg på mobil, så har Symantec egen programvare for mobiler, inneholdene antivirus og brannmur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvorfor det er så mye virus og spyware på Internet Explorer og Outlook?

- Det skyldes rett og slett at de nevnte programmene er verdensledende. De brukes av mange, og et virus laget spesielt for disse programmene, får et stort nedslagsfelt.

- Hvem er det som lager datavirus?

- Det er litt ymse. Tidligere var det en del personer som lagde virus bare for å bevise at de kunne lage det. Andre synes det er spennende og moro. Noen lager virus med økonomisk vinning for øye. Viruset kan for eksempel innhente passord og info om kredittkort.

Lurer du på noe?

Send meg spørsmålet.