Med hud og hår

Får man mer skjeggvekst av å barbere seg oftere?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Håret har psykososial betydning, og er viktig for vår kjønnsidentitet. Håravfall og andre endringer i hårveksten kan gjøre oss urolige og engstelige.

Vi bekymrer oss for hårlengde, hårglans, hårvekst, hårfarge ... ja, hår i det store og det hele. I tillegg bekymrer vi oss om håret på hodet, i ansiktet, under armene og i skrittet. Er det langt nok? Er det svart nok? Har jeg for mye hår?

Denne bekymringen reflekteres av alle spørsmålene jeg har fått inn til «Stein hjelper deg»-spalten. Jeg samlet sammen noen av dem og gikk til Marianne Ottestad, eier av hudpleiesalongen Clinique Renaissance.

Får man mer skjeggvekst av å barbere seg oftere?

- Uansett hvordan du fjerner håret - om det er med saks, øks, syre eller motorsag - du får ikke flere hår av å barbere deg. Så svaret er NEI, du får ikke mer skjeggvekst av å barbere deg ofte.

- Det er rett og slett ikke mulig. Du har et gitt antall hårrøtter, og dette antallet er upåvirket av hvordan og hvor ofte du barberer deg. Barbering kan ikke produsere flere hårrøtter.

Men blir håret stivere, da?

- Når du barberer deg, så kutter du håret ved hudoverflaten. Her er håret på sitt tykkeste, og når håret vokser ut igjen kan det være at det er tykkere og stivere.

- Den beste måten å unngå dette på, er å bruke voks istedenfor å barbere seg.

Hva med nedentil, da? Voks der også?

- Nedentil bør håret vokse ut til en gitt lengde før du vokser. Dersom du fjerner håret ofte nedentil (og nå banner jeg i kirka), vil jeg anbefale barbering.

Men hår vokser jo så fort ut igjen. Er det ikke noe man kan gjøre?

- Vi har ingen skikkelig gode metoder for permanent hårfjerning. Den beste vi har i dag, er elektrolyse. Det virker ved at ett og ett hår brennes opp ved at en liten nål føres inn i hårsekken. På den måten skades hårsekken og hårets vekstsone, og etter en eller flere behandlinger blir håret borte. Siden elektrolyse faktisk brenner hårsekkene, er det en smertefull prosess. Og dersom vi skal fjerne hår over store områder, blir det ikke bare smertefullt, men også tidkrevende. Elektrolyse blir stort sett brukt til ansiktet.

- Men det er faktisk feil å si at elektrolyse fjerner håret permanent. Det gjør det nemlig ikke - håret kommer tilbake. I Norge er det lov å kalle en metode permanent hvis håret er borte i mer enn 6 måneder. Nå kommer det visstnok en lov på dette.

Hva bør vi bruke etter barbering? After Shave?

- Du bør bruke en krem med masse fukt - ikke bare i ansiktet, men også nedentil. Noen bruker også veksthemmende kremer. After Shave anbefales ikke.

Så her sitter jeg, da, skallet som jeg er - og tenker over det ironiske over at akkurat jeg skulle skrive om hår. Hvordan tolker andre min hårsveis, eller mangel på sådan? Barberer jeg meg riktig?

Lurer du på noe?

Send meg ditt spørsmål.

Personvernpolicy