Kan en sms bli truffet av lynet?

Du visste det kanskje ikke, men en mobil er faktisk en radio. Riktignok en veldig avansert radio, men likefullt en radio.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mobilen kommuniserer med omverdenen gjennom radiobølger.

Sms, musikk, bilder og samtaler sendes som bølger til en mottaker. Ofte sendes de over tusener av kilometer, over land og over strand. Radiobølgene, som ikke kan oppfattes av oss mennesker, omgir oss på alle kanter. Lufta er «full» av radiobølger.

Utveksler informasjon konstant

Selv når du ikke snakker i mobilen, både sender den og mottar informasjon konstant. Mobilen «snakker» nemlig med en mobiltelefonsender (basestasjon). Årsaken til denne kommunikasjonen er at mobiltelefonsystemet skal vite hvor du er.

I Norge har vi flere tusen basestasjoner, og når du forflytter deg, og ved at mobilen og mobiltelefonsystemet hele tiden utveksler informasjon, vet systemet hele tiden hvilken basestasjon som skal brukes. Mobilen og kontrollsenteret sender informasjon til hverandre for at begge skal vite at alt er OK.

Ok, nå vet vi det - men det er fremdeles flere spørsmål som lurer i luften.

En leser lurte på:

Hvordan er det mulig å sende et bilde i luften?

Vi tok oss en prat med Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor.

- Når det gjelder bilder som blir sendt i «luften» (mms) så er det et digitalisert bilde som blir sendt. En datamaskin i mobiltelefonen deler opp bildet i enere og nuller 100011, (dataspråk). Når denne strømmen med enere og nuller kommer fram til mobiltelfonen de er sendt til, blir de satt sammen igjen slik at det blir det samme bildet som ble sendt.

Og leseren lurte videre på: og hvordan sendes telefonsamtaler gjennom luften. Og hva med sms? Jeg har aldri i mitt lange liv sett ein liten tekst komme flygende i lufta, likevel dukker de noen ganger opp på mobilen min. Hvordan går det an?

- En mobiltelefonsamtale eller en sms blir også gjort om til dataspråk for så å bli satt sammen til en stemme eller en sms når den kommer fram til den som skal ha den.

- Kort fortalt kan man si at en sms blir tastet inn på en mobiltelefon. Telefonen gjør sms-en om til enere og nuller, som blir sendt i lufta til nærmeste basestasjon (mobiltelefonsender). Derfra går enerne og nullene via en fiberoptisk kabel til en sentral som finner ut hvor mottakeren befinner seg.

- Fra denne sentralen går meldingen via en fiberkabel (lysets hastighet, 300 000 km/s) til den basestajonen som er nærmest den som skal ha meldingen (i Norge finnes det mange tusen basestasjoner).

- Fra basestasjoen blir enerne og nulllene sendt gjennom lufta til mobiltelefonen som skal ha meldingen. Når meldingen kommer fram blir den gjort om til en leselig melding (den samme som ble sendt fra den andre telefonen for et sekund siden)

- Når man snakker i mobiltelefonen fungerer det nesten på samme måte som med sms.

Og til slutt: Kan en sms bli truffet av lynet?

- Sms blir ikke truffet av lynet, men noen ganger treffer lynet basestasjonene slik at disse går i stykker. Da må de repareres før en kan få meldingen, men det er veldig sjelden. Hvis meldingen ikke kan komme frem med det samme (telefonen er slått av eller lynet slått ned), vil meldingen bli lagret og levert når alt er i orden igjen.

Denne artikkelen inngår i serien som inntil nå har blitt kalt «Jeg lurer på», men som nå er døpt om til «Stein hjelper deg». Dersom du har noe du går og funderer på, kan du sende meg spørsmålet, så skal jeg forsøke å få svar fra kompetente personer. Og hvem vet, kanskje er du heldig og at akkurat ditt spørsmål blir besvart.

Lurer du på noe?

Send inn ditt spørsmål.

Personvernpolicy