Frykter at Norges omdømme blir ødelagt

Norges omdømme som konfliktløser og fredsnasjon kan bli ødelagt etter at den kristne avisen Magazinet trykket de omstridte Muhammed-karikaturene, mener flere eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): - Jo lenger urolighetene varer, desto mer vedvarende blir inntrykket av at Norge, som i utgangspunktet har et godt rykte i den muslimske verden, har fått både en og to riper i lakken, sier forsker Cecilie Hellestveit ved Norsk senter for menneskerettigheter til Dagsavisen.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik slår fast at Norge har en jobb å gjøre for å redde sitt omdømme som fredsnasjon. Alle som er i kontakt med de muslimske landene, må få fram at tegningene ikke er uttrykk for Norges offisielle holdning, mener Bondevik.

- Hvis vi lykkes med informasjonen, vil vi kunne unngå at Norges rolle som freds- og solidaritetsaktør svekkes og ødelegges. Men det er helt opplagt at dette krever en jobb, sier han.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at han håper det ikke blir vanskeligere for Norge å spille rollen som fredsnasjon etter hendelsene
de siste dagene, og varsler at fredsarbeidet vil fortsette.

NUPI-forsker Henrik Thune mener Norge nå har fått et dårlig image i muslimske land. Norge framstår ikke lenger som en nøytral og uhildet
part, mener han.

(©NTB)

Personvernpolicy