Spøkelseskladden større enn narkotikabaronene

Det viser seg at det antagelig er en indre strid i Disney-konsernet som er grunnen til at vi oversvømmes av spam, virus, zombier og spioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Eksperter advarer stadig mot datakriminelle. Men har du lagt merke til noe rart? Til tross for at virus, og spam og lure-mail strømmer på, er det ingen som egentlig lager dritten, og heller ingen som rammes av den.

Dag Honningsvåg som leder dataselskapet CA Norge, sendte nylig ut enda et skremmeskudd om hvor farlig det er å leve i informasjonsalderen.

Når datasikkerhetseksperter sender ut sine advarsler, høres det ofte ut som et filmmanus for en dårlig skrekkfilm.

Dag Honningsvåg advarer for eksempel mot noe så thriller-hollywoodsk som virusepidemier, spioner og angripende zombier.- Vi kan forvente å se en økt aktivitet i gråsonen mellom spyware og virus. Den beste måten å motvirke dette på er en defensiv strategi som tar hensyn til både spyware og virus, sier han.

Og hvis du lurer på hvor zombiene kommer inn i bildet, så er det en betegnelse som ofte vil være dekkende for PC'en din etter at virus og spyware har gjort sitt.

Dag advarer spesielt deg som bruker trådløs, bærbar PC. Det er skikkelig skummelt. Og verre skal det bli. For snart kommer faenskapet og tar telefonen din også - hvis den er av det smarte slaget, vel og merke.

De siste dagene har jeg snakket med datakriminalitetseksperter både her og der om utfordringene vi står ovenfor hva gjelder vekst i datakriminalitet.

For de fleste av dem er det bare å putte på 50 øre, så får jeg høre alt jeg vil om hacking, phishing, spamming, botter, Nigeria-brev og barneporno.- Ifjor var for første gang datakriminalitet en større industri enn narkotikaindustrien i USA, sa en datasikkerhetsekspert til meg forleden dag.

Wow! Spennende! Folk lot seg svindle for mer enn 600 milliarder kroner over there, viser det seg.

Eksperten snakker seg varm, inntil jeg stiller show-stopper-spørsmålet:

- Men hvem er det egentlig som lager disse tingene? Hvor sitter de, hvem er de, hvorfor gjør de det? Politiet og sikkerhetsorganene har vel i det minste en mistanke til noen konkrete personer?

Virus? Det kan være Spøkelseskladden som står bak.Virus? Det kan være Spøkelseskladden som står bak.

Jeg merker at blikket blir flakkende og stemmen nølende, selv om vi bare snakker over telefonen.

- Jo, det er vel litt her og der det. De sitter i Øst-Europa, og sånn.

- Akkurat nei. Ingen konkrete mistanker til noen navngitte norske personer?

- Vi tror det også finnes norske miljøer hvor dette skjer, men vi vet ikke hvem.

Vi vet altså ikke hvem som lager det.

- Men hvem er det som rammes av problemet da?, spør jeg, like naivt.

Det er som å putte på nye 50 øre, for nå kommer noe som heter «Mørketallsundersøkelsen» til sin rett. En anonym spørreundersøkelse som ble gjort i 2003, og som skal gjentas nå denne våren, viste at det ble gjort mer enn 5.000 datainnbrudd eller andre datakriminelle handlinger rettet mot norske bedrifter og organisasjoner.Dette engasjerer. Jeg får høre om brannmur, sikkerhetsstrategi, sikkerhetspolicy og utro ansatte.

Så kommer jeg med en ny show-stopper:

- Har du noen konkrete eksempler på bedrifter som er blitt rammet av dette?

Det blir stille.

Lenge.

- Nei. Beklager. De vil ikke stå frem.

Og der ender jakten på zombienes fedre.

Spør du politiet, vil også de svare at dette er et kjempeproblem. Mørketallsundersøkelsen brukes for alt den er verdt. Men går du nærmere inn på den reelle kriminalitetsstatistikken, oppdager du at datakrimekspertene i Kripos i fjor etterforsket 20 - sier og skriver tjue - saker.

Færre enn ti av dem havner i retten.Dersom dette er i ferd med å bli større enn narkotika, er det jammen ille stelt med pusherne om dagen.

En nærliggende arbeidshypotese i det videre arbeidet er at zombiene, virusene og spionene egentlig er laget av Spøkelseskladden for å ramme Mikke Mus og Langbein.At det drypper litt uhumksheter på oss andre i tillegg, får Disney-konsernet ta på sin kappe.

Pass på så ikke PCen din blir en zombie (www.modelworks.de)Pass på så ikke PCen din blir en zombie (www.modelworks.de)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus