Salget av lykkepiller går ned

For første gang har salget av legemidler mot depresjoner stagnert. Folk flest er blitt mer skeptisk til den såkalte lykkepillen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB):

- Enkelte antidepressiva (SSRI-midler) hadde nedgang i salget målt i doser. Tilbakegangen kan trolig knyttes opp mot det internasjonale fokuset som har vært på disse legemidlene. Det har vært hevdet at bruken ikke har hindret selvmord, men forårsaket det, sier Jørgen G. Bramness, spesialist i psykiatri og forsker ved Folkehelseinstituttet.

Etter at pillene ble introdusert for nordmenn på begynnelsen av 1990-tallet, har de hatt en dominerende markedsstilling. Salget har økt hvert år fram til 2003. Da stabiliserte det seg, mens det altså for første gang er notert en liten nedgang i 2005. En alternativ forklaring er at markedet for denne typen behandling begynner å bli mettet.

Salgstallene viser ellers at kvinner bruker antidepressiva oftere enn menn.

- Omtrent hver 20. mann og hver 10. kvinne i alderen 20- 69 år fikk resept på antidepressiva i 2004, sier Bramness.


Personvernpolicy