... og 1. plassen går til ...

Trenger vi egentlig musikkpriser som forteller deg hva som er den beste musikken?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


 Fra Alarmprisen 2006. Foto: Kim Erlandsen Fra Alarmprisen 2006. Foto: Kim Erlandsen

Er det ikke slik at all kunst er en subjektiv greie, der det spiller liten rolle hva kunstneren eller andre mener? Det er jo min opplevelse av kunsten som er viktig for meg.

Kan en rangere kunst? Finnes det objektive kunstneriske kriterier for å si at noe er bedre enn noe annet. Rent maleteknisk kan en selvsagt si at et bilde er bedre enn et annet, men gjør det det til et bedre kunstverk av den grunn? Hvis jeg som bruker av kunst sier at det spesifikke maleriet er bra - er ikke det godt nok?

Hvorfor skal man på død og liv sette det ene opp mot det andre, for så å kåre en vinner?

Jeg tenker på musikkpriser. Der kan artister hanke inn priser i alle mulige kategorier. Der kåres beste gruppe, beste rockegruppe, beste popgruppe, beste ... ja, jeg vet ikke hva. Noen priser bestemmes av folkejuryer, mens andre bestemmes av fagjuryer.

Fagjuryen er nok bedre skikket til å vurdere musikk enn en folkejury ut fra musikktekniske kriterier. Men selv om en kan legge musikktekniske kriterier til grunn for en kåring, så tror jeg ikke det er tilfelle. Det faller ned til et spørsmål om hva man liker best.

Musikktevlinger er dermed en tevling i å være best likt, og å ha solgt mest. For hvordan i all verden kårer man ellers årets rockegruppe? Jeg tror neppe at det gitartekniske, eller teksten spiller inn. For én ting er å vurdere slike faktorer i en konkret låt - en helt annen ting er å sette det opp mot en annen låt. Det er nesten umulig.

Madrugada har hanket inn den ene prisen etter det andre, og det skal innrømmes at jeg personlig har sansen for gutta i Madrugada. Jeg forstår likevel ikke at vi kan si at Madrugada er best. Madrugada er ikke best.

Ingen er best. Best likt, ja - men ikke

best

.

Hva mener du? Er det mulig å rangere kunst? Skriv gjerne din kommentar under denne artikkelen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus