Musikk-sirkuset kommer til byen

Det blir trangt i Tromsø til helgen, da kommer nemlig hele bøtteballetten Norsk Musikkbransje med vedheng til byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva: By:Larm 2006
Hvor: Tromsø
Når: 09.-11. februar

Her kan du se hele programmet

Og på destinasjon Tromsø kan du lese hva byen har å tilby utover nær 200 konserter.

Nordens Paris skal få kjørt seg litt når byen inntas av musikkbransjefolk, musikk-håpefulle, musikkjournalister, musikkjegere og musikkfans i stor skala førstkommende helg.

Det årlige gildet gir gjerne avkastning for en rekke usignede band. Om ikke alle får kontrakt med det første, så blir det gjerne litt mer spillejobber de kommende månedene. Og vi blir velsignet med nye takter.

Amulet , Bigbang, Briskeby , Jaga Jazzist , Kings Of Convenience , Sondre Lerche, Ricochets , Röyksopp , St. Thomas og Tungtvann er eksempelvis noen som har fått drahjelp av by:Larm-arrangementer.

Buzzet i år


Foran et slikt bransjetreff er det alltid buzz rundt enkelte band. I fjor var det Animal Alpha som fikk gleden av å bli trykket til bransjens fuktige bryst.

I år har buzzingen begynt rundt Monomen, Superfamily, og det etterhvert nokså velkjente Serena Maneesh. Norsk musikkpresse elsker selvsagt at det skjer noe nytt i dette lille landet. Riktignok er det mange garasjeband og kassegitarer spredd utover våre 385 852 km2, men de som skiller seg ørlite grann ut får gjerne mest oppmerksomhet. Og hvorfor får Serena Maanesh oppmerksomhet?

Jo, Serena Maneesh består av frontmann Emil Nikolaisen (tidligere Silver, hvor bror Ivar Nikolaisen holder fort) og bidrag fra den platedebuterende søsteren Elvira Nikolaisen. Norges nye musikalske storfamilie har feid trekløveret Horntvedt fra Tønsberg ned fra pallen. Det hjalp jo også at Serena Maneesh ble nominert til både Spellemann og Alarm i år.

Ellers har jo vinterens mye omtalte musikkpar Thom Hell og Marte Wulff fått kjenne buzzen på kroppen. En representant fra musikkpressen yndet å kalle sørlendingene for Norges svar på John og Yoko. - Før Marte i det hele tatt hadde platedebutert. En så pompøs merkelapp gjør at en rent glemmer å hoppe etter Wirkola. De kommer begge til by:Larm.

Et vindu til verden?

For by:Larm skal være norges musikalske vindu utad, både for de håpefulle ferskinger, og for de mer etablerte som vi vil at utlandet skal få ørene opp for. Her nevnes i fleng både Mira Craig, Thom Hell, Briskeby, Maria Mena og Surferosa.

Det hele programmet ser du på By.Larms hjemmeside.

Festivalavis


De som tidligere har tatt styrkeprøven på by:Larm (kjempet seg gjennom tre hektiske kvelder, et uttall konserter og lange vonde endeløse køer), vet man at det er plent, teknisk, fysisk og komplett menneskelig umulig å få med seg alt.

Derfor har by:Larm trommet sammen en festivalavis som hver morgen blir distribuert ut på hotellene og scenene. Et spesielt flott tiltak for de journalister som reiser alene. Og et flott tiltak for alle musikkinteresserte som er ventet til Tromsø disse dagene. Ryktene skal ha det til at festivalpassene går unna som rykvarm bakst en kald vinterdag, men fortvil ei du som ikke skal dit. Det blir bedre å se bandene i ettertid på en kjent scene nær deg.

Startpakke


For andre år på rad gir by:Larm gir en artist eller et band en startpakke som skal fungere som et springbrett videre i karrieren. Den ble for første gang utdelt i fjor, til det heldige bandet Lumsk. Årets pris har en verdi på hele 600 000 kroner; 100 000 i kontanter, og resten fordelt på annonser og ringetid. Det kan komme godt med etter måneder med makaroni og ketchup og deltidsjobb på Mono.

- Pakkas totale verdi er tre ganger så stor som Alarmprisen. Den vil gis til et uetablert band med eget særpreg og uttrykk, forteller Bylarms pressetalsmann Behnam Farazollahi til Dagbladet.no.

Vinneren kårets av en todelt jury bestående av etablerte artister. Først nominerer en jury tyve artister og band fra by:Larm-programmet. Jury nummer to har deretter jobben å tråle Tromsø og velge en vinner blant disse tyve, basert på det som presteres på scenene.

Vinneren presenteres deretter lørdag kveld på Rica Ishavshotell i samarbeid med Djuice, Kanal 24, VG og Sony Ericsson. Samtidig vil vinneren av djuice publikumspris annonseres.

- Vinneren kan få verdifull oppmerksomhet fra media og de utenlandske delegatene, mener pressetalsmannen.

Celebert besøk


Et sus av både Hollywood og legendarisk rock'n'roll er også på sin plass. Tidligere har blant andre Malcom McLaren gjestet by:Larm. I år kommer Richard Hell for å dele sine erfaringer fra et nådeløst rock'n'roll-liv.

Hell var en av grunnleggerne av New Yorks punkscene, og en gjenganger på den legendariske klubben CBGBs - først som medlem i Television og senere med The Voidoids. For deg som ikke bryr deg om punk, kan vi fortelle at Hell spilte Madonnas kjæreste i 80-talls filmen «Desperately Seeking Susan».

Dessverre er det ikke for menigmann å oppleve Hell, som naturlig nok er en del av seminarprogrammet.

Full eter-oppdatering

Dersom du ikke kan være tilstede i Tromsø, får du likevel muligheten til full daglig oppdatering på Kanal 24 (som har overtatt stafettpinnen fra NRK og P3).

Fra onsdag 7. til lørdag 11. februar mellom 11 og 13 holder Espen Thoresen Hvaersaagod-Takkskalduha (phu...) deg oppdatert med band og mennesker fra Tromsø og musikkmiljøet. Lørdag kveld skal kanalen ha en stor direktesending fra kulturhuset i Tromsø, og fra klokken 20 kan du blant annet få med konsertene til We /Ralph Myerz & The Jack Herren Band og Mira Craig.

Og før du vet ordet av det, spiller de beste bandene på en scene nær deg.

MER by:Larm I NESTE KLIKK:

BY:LARM 2005, Stavanger


Halv million til ukjent artist, 2005
Larm i Stavanger, 2005
Jeg erklærer meg herved som fan!, 2005
Prisdryss i Stavanger, 2005
Bør ikke P3 lage sin egen festival?, 2005
Norske by:Larm-utgivelser, 2005
Nå kan drøm bli virkelighet, 2005

BY:LARM 2004, Bergen


Larmen har inntatt Bergen, 2004
Larm og moro i Bergen, 2004
Alarmen går, 2004

BY:LARM 2003, Trondheim


By:Larm i Trondheim, 2003
Norsk er best - akkurat nå!, 2003
Kåt av Mohammed?, 2003
Prisdryss og alarm-moro 2003
Alarm-prisen 2003
Luftgitar - ikke for pyser, 2003

BY:LARM 2002, Kristiansand


Post-bylarm, 2002
«Corky» skapte rock!, 2002
Musikk møter øl, 2002

Personvernpolicy