Vuggesang gir dansefot

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn som får føle rytmen i musikk blir bedre til å følge rytmer senere. Og flinkere på dansegulvet, mener forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken er skrevet av journalist Joachim Henriksen og er levert av

mozon.no

Vil du gi minstemann best mulig utgangspunkt til sin egen brudevals? Da bør du holde barnet på fanget og holde takten til musikken.

En undersøkelse av småbarn viser nemlig at barn som får føle rytmer på

(Foto: mozon.no)(Foto: mozon.no)

kroppen også blir flinkere til å holde takten senere.

Marsj og vals


Forskerne brukte en gruppe med syv måneder gamle barn til å teste rytmesansen. Barna ble holdt på fanget mens foreldrene trampet takter som marsj og vals til musikk som ikke hadde noen bestemt rytme.

Denne læringen første til at barna senere viste større interesse for musikk med samme rytmer som de hadde fått føle på kroppen.

Forskerne forsøkte også å hoppe til takten mens barna så på. Men når barna ikke selv fikk være med på bevegelsen, lærte de heller ikke rytmen i musikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Musikalske barn


I følge forskerne viser denne undersøkelsen at barnas glede over å bli beveget til musikk også er et kritisk stadie i den tidlige utviklingen av musikalsk sans.

- Disse funnene gir bevis for at opplevelsen av bevegelse spiller en viktig rolle i oppfattelsen av musikk. Dette gir oss en evne til å forstå svake og sterke slag i en rytme og senere til å bevege oss i takt med musikken, skriver BBC News i en omtale av forskningsrapporten som er publisert i magasinet Science.

Mozon, 31.1.2006