Frykter papegøye-problem i Edinburgh

Artikkelen fortsetter under annonsen

Papegøyeflokk i Edinburgh skaper frykt for byens opprinnelige fugleliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


En flokk halsbåndparakitter nylig observert i flokk over Edinburgh har ført til bekymring hos skotske forskere. De frykter dette er et tegn på at parakittene leter etter et sted å hekke og få avkom i den skotske byen.

De 40 cm lange halsbåndparakitter kommer opprinnelig fra Himalaya og kan dermed trolig overleve nokså kaldt klima.De 40 cm lange halsbåndparakitter kommer opprinnelig fra Himalaya og kan dermed trolig overleve nokså kaldt klima.

Den førti centimeter lange eksotiske papegøyen kommer opprinnelig fra Himalaya. Men i løpet av de siste tiårene har papegøyearten slått seg ned i flere europeiske byer, blant annet Brussel (som vi tidligere har skrevet om) og London.

Nå tyder mye på at papegøyearten er på vei nordover.Og det er ikke bare en udelt glede, skal vi tro forskerne. Skotske ornitologer er nemlig redde for at det eksotiske innslaget som bor i hulrom i trær kan utrydningstrue byens opprinnelige fugler.

- Vi frykter for de andre fugleartene som holder til i trær, så som stær, hakkespett, meis og ugler, uttaler David Kelly fra den skotske ornitologiske foreningen til BBC online.

- Halsbåndparakitten er sterke, robuste fugler, men de hører ikke naturlig hører hjemme i den britiske faunaen. Derfor gir observasjonene i Edinburgh grunn til bekymring.

Halsbåndparakitten er vegeratianer, noe som vil si at de også kan utgjøre et problem for fruktdyrkerne i området dersom de øker i antall, tror Kelly.

Man vet ikke sikkert hvorvidt halsbåndparakittene som er observerte opprinnelig er ville fugler som har spredt seg fra andre steder, eller om det er løse fugler rømt fra byens fuglehus.

Men til BBC Online minner David Kelly om at fuglehus med halsbåndparakitter må være ekstra påpasselige, ettersom fuglearten tygger i stykker ting og ellers er svært intelligent. Halsbåndparakitter har dermed blitt sett på som fugleverdenes Houdini, etter den kjente utbryterkongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utelukker ikke papegøyer i Norge

Morten Ree, generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening utelukker ikke at halsbåndparakitt vil kunne overleve i Norge også.

- Normalt vil nok vinteren i Norge være for kald, men det som er alfa og omega er hvorvidt parakitten vil finne mat her.

- Når så det er sagt, har vi faktisk registrert to observasjoner av parakitter i naturen her til lands. Den ene var en halsbåndparakitt som ble registrert i Lista-Farsund-området fra 10. mai til 8. november 1990.

- Den andre observasjon var av en alexanderparakitt i Strand i Bærum fra mai 1987 til den ble innfanget 17. desember samme år. Dette dreide seg om en rømt burfugl.

Men Ree peker på at naturforholdene i Norge er annerledes enn andre steder i Europa.

- Nedover i Europa har man nok vært flinkere til å bevare store parker og alléer. Her i Norge skjærer man gjerne ned trærne før man planter nytt, dermed er trærne i Norge yngre - med færre hulrom parakitten kan bo i.

Generalsekretæren i NOF understreker at han heller ikke er videre begeistret for eksotiske innslag som halsbåndparakitt i den norske faunaen, og minner om at disse fuglene kan komme til å konkurrere ut eksisterende naturlige arter.