Redaktør på full retrett

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefredaktør Carsten Juste i danske Jyllands-Posten går nå ut og beklager at tegningene som de i september i fjor trykket av profeten Muhammed, provoserer den muslimske verden. Publiseringen av tegnin

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er vanskelig å tenke seg at Carsten Juste og Jyllands-Posten ikke visste at disse tegningene kom til å skape debatt, sinne og raseri i den muslimske verden. Likevel valgte de å trykke tegningene.

De har med dekke i ytringsfriheten fra dag én hevdet sin rett til å publisere dem. Og bråk ble det. Som forventet.

«Det hele er en ordentlig pinlig historie», sier Neste Klikks Paal Leveraas i sin kommentar.

Det er nærliggende å tro at sjefredaktør Juste er satt under hardt press utenfra. Beklagelsen kom ikke før Danmark ble satt under økonomisk press.

- Først da reaksjonene begynte å gå ut over dansk meieri-industri, begynte Jyllands-Posten å beklage utspillet. Alle gode forsvarere av ytringsfriheten reagerer motsatt: De går inn for å forsvare humane prisipper, og stå mot økonomisk press, sier Magne Lindholm, høgskolelektor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo, til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sigurd Allern (kilde: Universitetet i Oslo)Sigurd Allern (kilde: Universitetet i Oslo)

- Mitt syn er ganske enkelt at tegningene aldri burde vært publisert. Men slike avveininger er imidlertid alltid en redaksjonell og en kulturell vurdering. De måtte uten tvil ha visst at tegningene kom til å provosere, på lik linje med for eksempel jødetegninger i en spesiell kontekst, sier Sigurd Allern, professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo til Neste Klikk.

- Et helt annet spørsmål er om vi bør ha en lovgivning som forbyr slikt. Jeg vil svare nei på det spørsmålet. Det bør være opp til forvalterne av ytringsfriheten å bruke godt skjønn. Dette skjønnet har hverken danske Jyllands-Posten eller norske Magazinet utvist, fortsetter Allern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvorfor tror du de valgte å publisere tegningene, til tross for at de visste at de kom til å provosere?

- Nå må det påpekes at Jyllands-Posten ikke har beklaget selve publiseringen av tegningene. Det de har beklaget er at tegningene tas så ille opp. Når det gjelder Jyllands-Posten, så må vi nok se publiseringen i forhold til det politiske klimaet i Danmark i innvandringsspørsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Landet har vært preget av en innvandringsfiendtlighet, og publiseringen er nok en bevisst provokativ handling i denne sammenhengen. Det er vanskelig å forstå at en redaktør kan være så korttenkt at han ikke ser at dette kan bli oppfattet som hets mot spesifikke folkegrupper.

Tror du at det kristne Magazinet bevisst trykket tegningene for å skape et fiendebilde av muslimer?

- Det må de nesten svare på selv, men det er litt pussig at en avis som i andre sammenhenger reagerer på blasfemi mot kristendommen, velger å drive religiøs provokasjon på den måten som de her har gjort, avslutter Sigurd Allern.