Nils-Øyvind Haagensen: «Møt meg, møt meg, møt meg»

Bli med på et annerledes interrail.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


«Møt meg, møt meg, møt meg»


Nils-Øyvind Haagensen
(Cappelen Forlag, 2006)

«Vil du, klarer du, makter du virkelig å være nesten utelukkende i ditt eget selskap i en drøy måned? For det er sånn det blir, vet du. Så dårlig som du er til å treffe nye mennesker.

Det er jeg vel ikke!

Jo, det er du.

Jeg treffer da nye mennesker hele tiden. Spør hvem som helst. Jeg er utrolig sosial.

Joda. Sammen med andre.»

I denne boken møter leseren forfatteren og personen Nils-Øyvind Haagensen.

Vi blir med på tur i Europa, med på en reise sett gjennom Haagensens øyne; der han er en del av verden, der han møter seg selv. Han har kjærlighetssorg, og i tillegg blir han tidlig i boken beskyldt for å ha vansker med å omgås og ta kontakt med andre mennesker.

En reisehåndbok, men likevel ikke...

«At jeg har vært redd, trenger ingen å vite. At jeg har vært ensom og engstelig.

Jeg har gitt mer enn jeg har fått (eller tatt), men jeg har alltid sørget for å ta meg med videre på turen.»

Boken er en samling av korte tekster, ispedd et dikt hist og pist, illustrert med bilder tatt av forfatteren selv på reisen. Designet på boken, i stivt paperback-format, er stilig. Den har brettekanter til bruk som bokmerke, nesten som en reisehåndbok.

Men det er ikke reiseskildringer som står i fokus i «Møt meg, møt meg, møt meg». Snarere er det skildring av mennesket, av følelser og inntrykk som fyller permene.

Historiene blir en reise i mennesker, noe som jeg personlig finner svært berikende. Det er nesten underlig hvor tydelig Haagensen skildrer mennesker og hvor enkelt han skaper historier, i samspillet mellom sitt våkne blikk og sin levende fantasi.

Utleverende originalitet


Dette er en moderne og svært personlig dannelsesreise med hjelpemidler som digitalkamera, mobiltelefon, pc og Mc Donald's. Den er moderne på grunn av at den følger tiden, den er personlig fordi forfatteren skriver om seg og sitt, han utleverer sin egen omgangskrets og det som står nær ham. Kort sagt; han fortsetter med å by på seg selv.

Boken er også en reise i kulturelle uttrykk, den er fylt til randen med sitater og uttrykk fra filmer, sangtekster og andre bøker. Nils-Øyvind Haagensen bader oss i sin viten og samtidig understreker utvalgene det personlige preget denne reisen har.

Måten han bruker språket på - han leker fremdeles med ord, uttrykk og rim - gir det som i utgangspunktet er enkle setninger, en dypere mening. Samtidig blander han forskjellige sjangre på et naturlig vis. Dette kan han.

Haagensen er en ekte historieforteller og jeg liker historiene han forteller. Derfor blir det terningkast fem.


Her kan du lese flere litteraturanmeldelser:

LitteraturanmeldelserMer litteratur i

Neste Klikk

:

Litteratur
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker


Også på nynorskABC.Startsiden.no:

Litteratur


Personvernpolicy