Narkostraffer krymper

Straffen for narkotikaforbrytelser er for høy, og skal nedjusteres, mener Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lavere straffer for hasj og marijuhana.Lavere straffer for hasj og marijuhana.

Oslo (NTB): Mens straffenivået øker for nesten alle typer forbrytelser, synker straffen for narkotikaforbrytelser.

I de senere år har Høyesterett kommet til at det er på tide å nedjustere det høye nivået, skriver Aftenposten.

I en dom fra september 2005 sier Høyesterett at straffen for besittelse av cirka 2 kilo hasj normalt bør være mellom 10 og 12 måneder. Dette gjaldt et tilfelle der besittelsen utelukkende var motivert av profitt - den dømte brukte ikke narkotika selv. I 1993 ga Høyesterett til sammenligning 17 måneders fengsel for besittelse av 2,2 kilo hasj. Også dette gjaldt en person som ikke selv brukte narkotika.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier til Aftenposten at justeringen er en konsekvens av at nivået i Norge har ligget svært høyt, og at en justering er nødvendig for å skape det nødvendige spenn i skillet mellom de små og de virkelig store sakene.

Leder Erling Pedersen i Fagrådet innen rusfeltet er enig.

- Det at man stempler rusmisbruk så sterkt som man har gjort, har en direkte innflytelse på livet til mennesker i denne gruppen. Norge har vært i europatoppen i antall overdoser, og det skyldes at vi har satset på fengsel i stedet for behandling, sier Pedersen. (©NTB)

Personvernpolicy