Hvorfor eksploderer popcorn?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og hvorfor har det et så intetsigende navn?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Vel, nå skal du høre her:

Popcorn er egentlig mais som eksploderer når den bli varmet i matolje.

Antakelig kommer navnet fra begrepet «popping corn», siden mais heter «corn» på engelsk.

Det var selveste Christopher Columbus som introduserte popcornet til Vesten sent på 1400-tallet, etter at indianere hadde laget popcorn som de solgte til Columbus og hans mannskap.

Ifølge ryktene var det ikke uvanlig at de tidligste amerikanske kolonistene serverte popcorn med sukker og fløte til frokost. Siden den gang har popcorn blitt et populær snacks, og så godt som uunnværlig på kino, og da helst i størst mulig bøtter.

«Men hva er det egentlig som skjer når du popper popcorn?» spør en leser

.Vi snakket med Terje Ottesen (med den klingende tittelen «TechnicianR&D / Officer Consumer Responce») som har sitt daglige virke ved Kraft Foods Norway, som blant annet lager Maarud-produktene.

- Popcornets skall er meget hardt på utsiden. Dette gjør at i popcornets stivelsesrike kjerne finnes en fuktighet på ca 15 % vann som forblir i kornet.

- Ved poppingen varmes vannet opp og omdannes til damp. Denne dampen sprenger plutselig med en liten eksplosjon (POP). Innmaten sveller kraftig til en porøs, sprø hvit ball med trivelig konsistens.

Hvordan lages popcorn industrielt?

- Maarud Popcorn poppes i varmluft. Smaken forsterkes ved at produktet saltes. For at saltet skal feste seg, tilsettes litt vegetabilsk olje, avslutter Terje Ottesen.

Lurer du på noe?

Send oss ditt spørsmål