Lages lim av døde hester?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lages lim av døde hester? Hvilket lim er sterkest? Lurer du på dette, bør du lese videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leserne våre er usannsynlig vitebegjærlige, og vi har fått inn mange hundre spørsmål både innenfor teknologi, vitenskap, biologi, astronomi, fysikk, kjemi ... ja, alle kan ikke ramses opp her. Vi har også en hel drøss med spørsmål som er umulig å kategorisere.

Uansett - send oss ditt spørsmål.

Vi har fått inn mange hestespørsmål til denne spalten. Ett hestespørsmål hadde faktisk med lim å gjøre (!), og lød som følger: «Lages lim av hester?» Vi tenkte lenge og vel på hvem vi kunne spørre om dette, og så kom det: «Vi ringer rett og slett en limprodusent!» Eureka!

I søken på svarene fikk vi hjelp av Gunnar Skjøld, HMS-sjef i Akzo Nobel AS, som lager Cascol-limene.

Hvordan blir lim til?

- Det spørsmålet er det ikke lett å svare generelt på. Det finnes mange, mange typer lim, som hver lages og fremstilles på sin spesielle måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Trelim er for eksempel et dispersjonslim. Limet er et lateksbindemiddel som blant annet inneholder et plastmateriale som er finfordelt i vann. Det de fleste nok ikke vet, er at trelim herder ved at vannet i limet fordamper.

- Vegglim (tapetlim) er ganske lik trelim, men er likevel av en litt annen type. Vegglim er også en plastdispersjon i vann, men i tillegg er det tilsatt stivelse. Denne stivelsen kan enten være potetmel eller maisstivelse.

- Stivelsen tilsettes først og fremst for å gi rett konsistens, men også for å gjøre limet mer tilpasset bruksområdet. Vegglim brukes oftest til å lime tapet med papirbakside. Kombinasjonen papir og tilsatt bindemiddel (klister) i limet gjør at vi får en ekstra limeffekt. Bindemiddelet forbedrer også konsistensen slik at det ikke renner av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før så sa en jo at en sendte ubrukelige hester til limfabrikken. Stemmer det?

Dispersjon:

Et stabilt eller ustabilt system av fine partikler jevnt distribuert i et medium

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ja, det stemmer, det. Vi har sluttet å bruke hest, men det finnes en fabrikk i Norge som fremdeles fremstiller lim på denne måten. Den befinner seg mellom Fredrikstad og Råde. De koker bein og hud som de får fra slakteriene. Fra dette avkoket henter de ut stoffer, som i dette tilfellet vil si bindemidler.

- Jeg tror at slikt lim brukes en del i bokbransjen til å lime ryggen på bøker. Jeg er imidlertid ikke helt sikker på akkurat dette.

- Nå for tiden er det ikke vanlig å bruke hest i limproduksjonen. Her hos oss bruker vi stort sett syntetisk fremstilte materialer, selv om vi også bruker en del naturlige materialer. Men altså ikke hest.

Hvor sterkt er det sterkeste limet?

- Vi kan ikke gradere limets styrke på den måten. Limstyrken må sammenlignes med materialet det brukes på. Ethvert lim har egne bruksområder, noen limer tre, andre bruker du til plast, mens andre igjen er beregnet på stål. Du kan for eksempel ikke lime stål med trelim og si at limet er dårlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når vi tester limstyrke, bruker vi mekanisk kraft. Målet vårt er at limet skal være så sterkt at det er materialet som ryker. Limet skal ikke ryke - materialet skal være det svakeste punktet.

Apropos limstyrke: jeg har sett bilder av en bil som løftes, der kabelen er limt fast i taket. Dette kan vel ikke stemme, vel?

- Joda, forsøket har vært gjennomført. Og limet holdt, det. Det en brukte i akkurat det forsøket, var en epoxylim.

- Epoxylim er en såkalt «tokomponenter» som består av en base og en herder. I motsetning til i trelim, hvor herdingen skjer ved fordampning, skjer herdingen i epoxylim gjennom kjemiske reaksjoner mellom basen og herderen. Nettopp derfor leveres denne type lim i to deler, eller tuber - og ved blanding starter de kjemiske reaksjonene umiddelbart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er forskjellen på vanlig lim og hurtiglim?

- Det finnes flere varianter av hurtiglim, men det de fleste forbinder med det er lynlim, som tørker på sekunder. Lynlimet er et plastmateriale som er konstruert under 100 % vannfrie betingelser, og selges vanligvis i små flasker på 2 gram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når hurtiglimet kommer på kontaktflaten, så er det vannet i kontaktflaten som gjør at det herder. Selv om du ikke ser vannet, er det som oftest nok vann til at herdingen kan skje. Under veldig tørre forhold, som når en fyrer på det mest intense om vinteren, kan det være at du blir nødt til å hjelpe til med fuktighet.

- Et lite tips er å bruke så lite lim som mulig, samtidig som du sørger for at det er rimelig bra fuktighet i rommet.

På flaskene står det ofte at limet fungerer best mellom 5 og 25°C. Hva skjer om jeg limer ved 0°C, for eksempel?

- Ved 0°C skjer det svært lite - det vil knapt foregå noen herding overhodet. Dersom det er ekstra kaldt, risikerer vi at vannet i limet fryser. Dersom du på den andre siden limer ved for høy temperatur risikerer du at herdingen skjer så fort at limfugen rett og slett blir svak.

- Vi har imidlertid trelimtyper som du kan bruke ned mot -15°C. Det er forsåvidt et vanlig trelim, men i tillegg til vann har vi også tilsatt en slags frostvæske.

Og til slutt: Hva gjør folk feil når de limer?

- Det er rett og slett at de bruker for mye lim. Mitt råd er å følge anvisningen på emballasjen.

Lurer du på noe?

Send oss ditt spørsmål

.