Historisk valg for palestinerne

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av palestinere var alt på plass for å avgi stemme da valglokalene på Gazastripen og Vestbredden åpnet tidlig onsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jerusalem (NTB-Nils-Inge Kruhaug):

For første gang på ti år skal palestinerne velge ny nasjonalforsamling, et valg som kan resultere i et politisk jordskjelv.

Ettersom også islamistene i Hamas har besluttet å entre den politiske arena, tyder alt på at Yasser Arafats sekulære og nasjonalistiske Fatah-bevegelse vil miste sitt maktmonopol.

Fatah og Hamas har ligget nesten likt på meningsmålingene, med drøyt 30 prosent oppslutning hver.

Fakta om det palestinske valget

* Elleve nasjonale lister, ni distriktslister samt en rekke uavhengige kandidater deltar i valget. Størst oppslutning har:

* Fatah: Yasser Arafats sekulære nasjonalistparti, som har dominert palestinsk politikk siden 1960-tallet. Toppkandidaten Marwan Barghouti sitter i israelsk fengsel.

* Hamas: Den islamske motstandsbevegelsen deltar for første gang i valg på nasjonalforsamling. Er av omverdenen stemplet som terroristorganisasjon. Flere av toppkandidatene sitter i israelsk fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* PFLP: Folkefronten for frigjøring av Palestina er i likhet med Hamas stemplet som terroristorganisasjon. Lederen Ahmed Sa'adat sitter i palestinsk fengsel, uten lov og dom.

* Den tredje vei: Liste av uavhengige akademikere og forretningsfolk, toppes av tidligere finansminister Salam Fayyad og Hanan Ashrawi.

* Et uavhengig Palestina: Liste av uavhengige forretningsfolk og akademikere, toppes av Mustapha Barghuti.