Gud for en TV, og sex for religion

Sex har erstattet religion, og Gud er blitt en TV. Neste Klikk snakker med regissøren Lisa Ohlin, som ble mor og fikk idéen til en hjerteskjærende film om svik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lisa Ohlin er aktuell med filmen «Sex, håp og kjærlighet». (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Lisa Ohlin er aktuell med filmen «Sex, håp og kjærlighet». (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

- Du vet barn gjør alle de samme feilene som sine foreldre, sier Lisa Ohlin som har regissert norgesaktuelle «Sex, håp og kjærlighet» alvorlig til meg mens hun titter på min fem måneder gravide mage.

Jeg vrir meg litt ukomfortabelt i stolen, mens hun forsetter.

- Jeg var for eksempel helt forferdelig som tenåring. Gjorde absolutt akkurat som jeg ville og syntes mine foreldre var idioter som ikke skjønte noe av det som foregikk. Nå er mine barn snart tenåringer og jeg kommer nok til å være like dum og naiv som mine foreldre, ler hun.

Lite tro og mye sex


Forholdet mellom foreldre og barn er noe svenske Lisa har brukt mye tid på å analysere. Denne uken har filmen hennes «Sex, håp og kjærlighet» norsk premiere.

Forholdet mellom foreldre og barn opptar den svenske regissøren. (Foto: SEG)Forholdet mellom foreldre og barn opptar den svenske regissøren. (Foto: SEG)

Dramaet er et rått dypdykk ned i menneskets innerste og noen ganger skamfulle følelser. I hovedrollen møter vi den middelaldrene Birgit som hele livet har bært på en mørk hemmelighet. Birgits ekteskap til mannen Lennart og forholdet til datteren Marie blir satt på prøve når ungdomskjæresten Bertil kommer tilbake til hjembyen.

- Hvorfor har du byttet ut ordet «tro», med «sex» i tittelen på filmen din?

- Dette gjorde jeg bevisst fordi sex etter min mening har erstattet tro i samfunnet vårt. Sex har erstattet religion, og sex har erstattet spirituell nærhet. Vi finner sex over alt, men det finnes ingen nærhet lenger. Unge vet alt mulig om sex, men de klarer jo ikke å være nære hverandre, sier hun med et sukk.

TV som alter


Det er tydelig at spørsmål rundt kommersialisering av kjærlighet og sex. er noe Ohlin brenner for. I filmen står blant annet et gameshow á là «Reisesjekken» sentralt.

Birgit møter en gammel flamme. (Foto: SEG)Birgit møter en gammel flamme. (Foto: SEG)

- TV har på mange måter erstattet kirken. I de fleste hjem er nå TV-en et alter som folk dyrker. Alle kan få sin synd og forlatelse på TV. Jeg har en seksåring hjemme som kom til meg å sa: «mamma jeg vil så gjerne bli kjendis». Da jeg spurte hvorfor så sa han «fordi dersom man er kjent så liker alle deg».

Hun rister på hodet.

- Det er som om TV-en er blitt en Gud som velsigner deg dersom han ser deg.

Lev i nuet


Ohlin har sin filmutdannelse fra New York og har tidligere laget både TV-serier og reklamefilmer. Det å bli mor fikk henne på idèen om å lage «Sex, håp og kjærlighet».

- Da jeg ble 40 og fikk barn synes jeg at alle rundt meg pratet om alt de ikke hadde fått gjort eller hva de skulle gjøre. Jeg synes det var veldig tidlig å begynne med slike tanker. For meg var det merkelig at ingen levde i nuet og gledet seg over hver dag.

En TV-stjerne kommer tilbake til gamle trakter. (Foto: SEG)En TV-stjerne kommer tilbake til gamle trakter. (Foto: SEG)

- Jeg tror at en slik tankegang skaper mange tragedier. I tillegg fikk det å få barn meg til å tenke på arvesynd. For barn arver jo foreldres innstilling til livet. Hva skjer da dersom man lever et liv og virkelig ønsker seg et annet? Hvordan vil det påvirke våre barn?

Gode mødre?


I filmen er tenåringen Marie et skremmende eksempel på hvor langt det kan gå dersom barn ikke føler seg sett eller verdsatt. Hun skader seg selv, drikker og utsetter seg for farlige situasjoner med eldre menn. Moren Birgit er så opptatt av sin egen smerte og sitt eget mislykkede liv at hun ikke klarer å se hva som skjer med sin datter.

- Jeg var bevisst på at jeg ville fortelle om en kvinne som ikke er «The perfect mother». Vi forsøker alle å være gode mødre, men det går jo ikke alltid like bra. Vi er alle feige innimellom og lyver til oss selv og våre barn.

Hun skotter på magen min igjen.

- Birgit er en kompleks kvinne som har gitt skammen til sin datter. Det er jo foreldrene som gir barna sine et verdensbilde.

Se sannheten


Til tross for hennes interesse for det mørke er Lisa Ohlin en ganske så munter dame. Men hun understreker at hun gjerne vil formidle noe med alle sine filmer.

- I nesten alt jeg har laget handler det om å våge å se sannheter, avslutter hun med et smil.

Les mer om «Sex, håp og kjærlighet» her


Personvernpolicy