Arctic Monkeys: «Whatever People Say I Am, That's What I'm Not»

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPartyrock fra Englands nyeste helter. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arctic Monkeys, «Whatever People Say I Am, That's What I'm Not»

(Domino Recording/Playground)

For omtrent ett år siden var det Bloc Party som var de store hypefenomenene, før de igjen ble forbigått av henholdsvis The Bravery og Kaiser Chiefs.

Likevel blir disse for smågutter å regne sammenlignet med Sheffield-bandet Arctic Monkeys. Hypefantastene i New Musical Express har blant annet døpt denne gjengen til å bli det største bandet siden Oasis debuterte med «Definitely Maybe» i 1994.

Retro


Det vi uansett kan slå fast, er at Arctic Monkeys har levert et meget lovende debutalbum, og at der new-wave var trenden i 2005, kombinerer apene dette med å skule til britisk 60-tallspop.

Det er i det hele tatt mye bra å hente på «Whatever People Say I Am, That's What I'm Not», og det starter solid med den uptempo og semipunkete «The View From The Afternoon».

Nivået skrus deretter opp ett hakk med den herlige partylåten «I Bet You Look Good On The Dancefloor», og lytteren blir presentert for noe som er akkurat så bra som hypen skulle tilsi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er rock og punk i en ypperlig og eggende tapning, samtidig som koringen sitter som et skudd!Etter en småfunky «Fake Tales Of San Francisco», bys det opp til dans atter en gang via den groovende og medrivende «Dancing Shoes».

Stemningen er med andre ord satt, og bandet fortsetter deretter i et ufortrødent tempo med å spy ut en hel haug med interessante melodiske ideer i form av rockeren «Still Take You Home», den tilbakelente og slepne bluesen «Riot Van» og fengende punkrock «Red Light Indicates Doors Are Secured».

Et nytt høydepunkt hankes inn med «Perhaps Vampires Is A Bit Strong But..», som med et skittent lydbilde og artig refreng («All You People Are Vampires») ytterligere understreker hitpotensialet til bandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omtrent det samme kan sies om «When The Sun Goes Down». Jeg kan ikke forstå annet enn at Arctic Monkeys må appellere til usedvanlig mange dansegulv rundt omkring!Lite variasjon


Nå henger selvfølgelig ikke alt like bra sammen, og med 13 låter sydd mer eller mindre over samme lest, blir det fort til at flere låter glir like kjapt ut som de kom inn («You Probably Couldn't See For The Lights But You Were Staring Straight At Me», «Mardy Bum», «From Ritz To The Rubble», «A Certain Romance»).

Av lik grunn er det en overhengende fare for at det samme kan skje med flere av godlåtene på albumet, og det hadde kanskje vært ønskelig med et mer spisset og konsentrert album.

Men for all del, gutta i Arctic Monkeys er kun 19 og 20 år gamle, og det hadde vel vært litt drøyt hvis de hadde gitt lytteren det ultimate album på første forsøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Positivt


Arctic Monkeys har med «Whatever People Say I Am, That's What I'm Not» laget et meget bra album, men som i lengden kanskje kan virke ørlite monoton.

Meget svak femmer.
Bandet består av Alex Turner (gitar og vokal), Jamie Cook (gitar), Andy Nicholson (bass) og Matthew Helders (trommer), og ble startet i 2002.

Kvartetten har hovedsakelig vært et Internett-fenomen (nedlastinger), men har likevel vært ansett som det mest interessante bandet i England det siste halve året. Hypen har tidvis vært ekstrem, og dette var også bakgrunnen for at bandet ble ansett som en av attraksjonene under Carling Weekend (Reading og Leeds festivals) sensommeren 2005.

Arctic Monkeys slapp EP'en «Five Minutes With Arctic Monkeys» i mai 2005, og signerte kort tid etter platekontrakt med det uavhengige selskapet Domino Records (Franz Ferdinand , Sons And Daughters, Four Tet, Magnetic Fields m.m). 17. oktober ble singelen «I Bet You Look Good On The Dancefloor» gitt ut i England, og gikk rett til førsteplass på singellistene.

7. desember gjestet bandet Oslo, hvor de spilte for et utsolgt Garage.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Låter:


1. The View From The Afternoon
2. I Bet You Look Good On The Dancefloor
3. Fake Tales Of San Francisco
4. Dancing Shoes
5. You Probably Couldn't See For The Lights But You Were Staring Straight At Me
6. Still Take You Home
7. Riot Van
8. Red Light Indicates Doors Are Secured
9. Mardy Bum
10. Perhaps Vampires Is A Bit Strong But..
11. When The Sun Goes Down
12. From Ritz To The Rubble
13. A Certain Romance

Spilletid:

41.02

Arctic Monkeys: Hjemmeside

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Plateanmeldelser

ABC Startsiden:


Musikk
Musikkanmeldelser