Storbritannia tvilte på lovligheten av CIA-flyginger

Britiske myndigheter mener at CIAs hemmelige flyginger av fanger til andre land for å avhøres, er ulovlig, viser et lekket regjeringsdokument som offentliggjøres torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London (NTB-Reuters-AFP): Dokumentet fra utenriksdepartementet sier at praksisen med å fly terrormistenkte fanger til andre land, «aldri kan være lovlig» dersom fangene risikerer å bli utsatt for tortur, ifølge utdrag av rapporten i avisa The Guardian.

Britisk samarbeid med den amerikanske praksisen ville også være ulovlig «dersom vi er klar over omstendighetene», ifølge dokumentet.

Dokumentet viser også at britiske myndigheter er usikre på hvor mange slike flyginger som er gått gjennom britisk luftrom.

Utenriksminister Jack Straw sa i Parlamentet 10. januar at regjeringen bare hadde godkjent to CIA-flyginger. Men dokumentet sier at CIA kan ha brukt britiske flyplasser flere ganger.

Menneskerettighetsgrupper har beskyldt CIA for å operere med hemmelige fengsler i Europa og andre steder og å fly terrormistenkte fanger fra land til land.

(©NTB)

Personvernpolicy