Jeg lurer på: Er ugler kloke?

Er det virkelig slik at ugler er så kloke som vi skal ha det til, eller er de akkurat like dumme som fugler flest? Hvilken fugl er klokest?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


«Ugla fortalte Kengu (som ikke lyttet i det hele tatt) en Interessant Historie med mange lange ord som for eksempel Leksikon og Rhododendron. Men Ugla pratet i vei, og han brukte lengre og lengre ord, helt til han til slutt var tilbake der hvor han begynte.»

«Og hvis noen vet noe om noe,» sa Brumm med seg selv, «så er det Ugla, for Ugla vet en hel del om en hel del, så sant jeg heter Ole Brumm,» sa han. «Og det gjør jeg. Altså er saken klar.»

Alle dyra i Hundremeterskogen beundrer ugla fordi, for som Petter Sprett sier det: «...man kan ikke annet enn respektere enhver som kan stave TIRSDAG ...»

Er det virkelig slik at ugler er så kloke som vi skal ha det til? Og hvis de ikke er så kloke - hvorfor har vi da denne oppfatningen? Det lurte en av våre lesere på.Jeg kunne selvsagt ikke hjelpe, derfor tok jeg kontakt med Ingar Jostein Øyen, fagkonsulent i Norsk Ornitologisk forening. Han var velvilligheten selv.

- Det er ingenting som tyder på at ugler er spesielt intelligente fugler. Jeg er usikker på om det er forsket spesielt på dette, men uansett så er det andre fuglearter som er mer intelligente. Ugler er jo rovfugler, noe som krever evne til koordinasjon og planlegging. Slikt sett kan vi anta at de ligger over gjennomsnittet i forhold til andre fuglearter, men i forhold til andre rovfugler, skiller de seg ikke ut på noen spesiell måte.

Hvordan har denne oppfatningen om at ugler er så kloke oppstått?

- Vi mennesker synes jo at vi er kloke selv. Uglen er kanskje den fuglen som utseendemessig ligner mest på mennesket, med et hode som kan minne litt om vårt. De har store, forovervendte øyne og fjær på siden av hodet som kan forveksles med ører.

- Ugler er nattfugler, og dette, sammen med det menneskelignende hodet, er nok årsaken til at det knyttes mye overtro til dem. Vi forbinder dem ikke bare med intelligens - vi snakker også om mystikk og død.

Hva med papegøyer - er de intelligente?

- Det er jeg ærlig talt litt usikker på. Vår oppfatning av papegøyenes klokskap er antakelig knyttet til det at de kan lære seg å snakke. Men de kan jo ikke føre noen samtale, ei heller er de i stand til å forstå hva de hører eller sier. De hermer, rett og slett.

Vi kan ikke unngå spørsmålet: Hvilken fugl er den mest intelligente?

- En del spurvefugler, deriblant kråkefuglene, regnes som svært intelligente. Ja, kråkefuglene er faktisk en fuglefamilie i spurveordenen, som det kalles. Ravner har vist at de kan løse temmelig kompliserte oppgaver ved å tenke flere skritt fremover. De kan blant annet bruke steiner eller lignende verktøy til å åpne muslinger. Det finnes faktisk flere filmer av ravner som stjeler fisk ved å dra opp snøret som isfiskerne har satt ut. De har lært hvordan de skal gjøre det ved å se på isfiskerne.

- Meisene er også ganske skarpe. I England var det forholdsvis vanlig at meisene åpnet de gamle melkeflaskene ved å fjerne kapslene på flaskene.

Vel, da har vi revet uglene ned fra pallen, og plassert ravnene på toppen.

Visste du forresten at uttrykket «ugler i mosen» er en feiloversettelse av danske «ulver i myra»?

Lurer du på noe?

Send oss ditt spørsmål

Personvernpolicy