Brokeback Mountain

Finn fram lommetørklene folkens! «Brokeback Mountain» er en lavmælt og intens kjærlighetshistorie som garantert slår deg i bakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke ofte at en film får meg til å få klump i halsen flere uker etter at jeg har sett den, men «Brokeback Mountain» er en slik film. Historien om de to cowboyene traff meg midt i magen og hjertet og er vanskelig å glemme.

Regissør Ang Lee er jo kjent for å lage vakre og rørende filmer. Alle som har sett «The Ice Storm» eller «Snikende tiger, skjult drage» har forstått at denne mannen er en estetiker til fingerspissene.

Jack (Gyllenhaal) og Ennis (Ledger) i paradis. (Foto/Copyright: Sandrew Metronome Norge)Jack (Gyllenhaal) og Ennis (Ledger) i paradis. (Foto/Copyright: Sandrew Metronome Norge)

Kunstverk


I «Brokeback Mountain» overgår han nærmest seg selv. Hvert eneste bilde i filmen er så vakkert at det kunne bli rammet inn og hengt på veggen. (Særlig et øyeblikk, når vi ser Ennis i helfigur med et fyrverkeri i bakgrunnen, er så fantastisk flott at man kan miste pusten!) Fjell-landskapet i Wyoming ser ut som et paradis på jord, og det er jo nettopp i disse fjellene at hovedpersonene Ennis del Mar (Heath Ledger) og Jack Twist (Jake Gyllenhaal) finner sitt personlige paradis. For en stakket stund.Det er mulig du liker «Brokeback Mountain» dersom du likte:

Birth


Lost in Translation

De to unge cowboyene møter hverandre nemlig på jobb i Brokeback-fjellet. Sammen skal de passe på en saueflokk en hel sommer. Og for å bruke en klisjè, sommeren kommer til å endre deres liv for alltid.

Indre kamp


Ang Lee unngår på sin side de aller fleste klisjeer. Relasjonen mellom Ennis og Jack bygges opp sakte og har en nerve som publikum kjenner på kroppen. For i macho-cowboy-land er det ikke bare vanskelig å stå fram som et homofilt par - det er rett og slett livsfarlig.

Knuser hjertet ditt. (Foto/Copyright: Sandrew Metronome Norge)Knuser hjertet ditt. (Foto/Copyright: Sandrew Metronome Norge)

Men det er ikke først og fremst de ytre årsakene som gjør dette forholdet vanskelig. For Ennis, som er det typiske eksempelet på «the strong silent type», blir møtet med Jack begynnelsen på en intens indre kamp mellom begjær og benektelse.

Og hvem kunne tro at Heath Ledger skulle klare å formidle denne smerten på en så troverdig måte? Ledger som tidligere har hatt en mildt sagt skiftende karriere rent kvalitetsmessig, overbeviser i denne rollen. Hele filmen igjennom er han som en helspent knytteneve; klar for å miste kontrollen og slå fra seg ved den minste detalj. De eneste gangene

Michelle Williams overrasker. (Foto/Copyright: Sandrew Metronome Norge)Michelle Williams overrasker. (Foto/Copyright: Sandrew Metronome Norge)

han kan slappe av er når han er tilbake på fjellet med Jack.

Sterke prestasjoner


Det er ikke bare Heath som utmerker seg i denne filmen. Hollywoods nye yndling Jake Gyllenhaal beviser også at han er langt mer enn nok et (eksepsjonelt) vakkert ansikt. Vi kjenner formelig Jacks glød, håpløse kjærlighet og entusiasme strømme ut av lerretet.

Også de kvinnelige bikarakterene fortjener ros. Michelle Williams, som kanskje de fleste av oss husker fra «Dawsons Creek», overrasker stort i sin tolkning av Ennis' kone, som forstår en ting eller to litt for godt. Noen ganger kan virkelig et blikk si mer enn tusen ord.

«Brokeback Mountain» er en varm og original kjærlighetsfilm som kan både knuse og åpne hjertet ditt. Løp til kinoen som fort som mulig og husk for all del lommetørkle!

Sjekk ut filmens hjemmesider


Personvernpolicy