Jeg lurer på: Hvor kommer likmarken fra?

I går skrev vi om temperaturer. I dag skal vi snakke om mark, av alle ting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert sett dem - ekle små kryp som driver og gasser seg på bedervet mat. Vi snakker om heslige, slimete vesener. Vi snakker om larver. Men hvor kommer de fra? Og er de bare skadelige?

Vi har en leser som lurer på følgende ekle tema:

Jeg lurer på hvor likmarken kommer fra. Jeg tok en pose kjøtt opp fra fryseren før jul. Jeg hang posen opp på en spiker på veggen. I julestresset glemte jeg hele posen, og den ble hengende noen dager. Da jeg kom ned i kjelleren var posen full av likmark. Men hvor kom de fra? Posen var jo tett.

«Jeg lurer på»-redaksjonen tok utfordringen på strak arm og kontaktet Norges veterinærhøgskole. Der snakket vi med professor Bjørn Gjerde, som har sitt daglige virke ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi.

- Markene du refererer til kommer fra det vi kaller spyfluer. Dersom det er mark på kjøttet, har fluene lagt eggene på forhånd. Sannsynligheten for at det har skjedd etter at kjøttet er pakket, er veldig liten, selv om fluene kan komme seg igjennom små åpninger i posen, sier professor Bjørn Gjerde.

- NÅR fluene legger eggene, er ikke godt å si. Det kan skje når som helst når kjøttet er fritt eksponert. Jo varmere kjøttet ligger desto større sjanse er det for at fluene skal legge egg, fortsetter han.

- Noen varianter kan også legge egg på levende dyr.

?!?!

- Ja, de kan legge egg i åpne sår. Dette er jo ikke noe problem hos vanlige folk, men hos eldre mennesker med nedsatt bevegelighet, kan vi oppleve dette.

- Legger de bare egg sånn uten videre?

- Nei. det er ikke sånn at de bare lander på huden din og begynner å legge egg. De legges i sår. Når eggene har utviklet seg til larver, må jo larvene ha mat. De eter seg deretter nedover i såret.

- Larvene er faktisk veldig effektive til å ta knekken på betennelser og infeksjoner. Det brukes medisinske varianter av disse til rensing av problemsår, selvsagt da under kontrollerte former. De spiser rett og slett opp betennelsen, eller daukjøttet om du vil. Du har kanskje lest diktet Likfunn av Jacob Sande?, spør professoren.

- Nei? Det hørtes ut som en favoritt

- Hehe, ja, du kan så si (red. anm.: det omhandler blant annet spyfluelarver)

- Hvorfor i all verden kalles det spyfluer?

- Når de legger egg, legger de en klebrig eggmasse, som til forveksling kan ligne på spy. Derav navnet. Noen timer etter at eggene er lagt, utvikles larvene.

Da lærte vi noe nytt i dag også ...

Noe du lurer på?

Send oss dine spørsmål.

Personvernpolicy