Meny

Jeg vil bygge meg en «A»

Er du en uorganisert, kreativ rotekopp? Det er jeg. Jeg har det til og med sort-på-hvitt. Hoderystende konstaterte organisasjonskonsulenten som testet oss at «aldri har jeg sett en så liten 'A' som ho

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom testingen tildelte hun oss en eller flere av fire bokstaver, nemlig E, R, P og A.

A'ene er de ordentlige, systematiske ordensmenneskene som liker å etablere og arbeide innenfor trygge og faste rammer.

A'ene er de som sørger for at personalhåndboken er oppdatert, at skatten blir betalt, at lønningene kommer til rett tid.

A står for «avtaler», mens E står for «entreprenør», R står for «relasjonsbygger» og P står for «produsent».

Jeg kom ut med en sterk E-R, men jeg strøk altså i A. Det ble A-, akkurat som blodtypen min.

Litt kry

For å si det som sant er, så er jeg litt kry av det. Det er noe eksotisk og sjarmerende ved den uorganiserte kaoskameraten som skaper masse røre og oppstyr ved å kaste ut baller som sjelden eller aldri fanges opp.

Og som konsept har det tjent meg vel. I min karriére til nå har et robust energioverskudd og stor initiativrikdom til enhver tid skapt forholdsvis mye aktivitet. Så det har i det minste sett ut som om jeg gjorde nytte for meg.

Flaks for meg.

Men flaksen kan ta slutt en dag. Og for å si det som sant er: I lengden er det egentlig ganske slitsomt å være så ustrukturert.

Ja, det er artig med mange jern i ilden, men når de enten er så glødende heite at jeg ikke kan ta i dem, eller ilden slokner før jeg rekker å smi dem til noe vettug, så vokser det på sikt fram et behov for å være kreativ, energisprudlende og initiativrik på en mer produktiv og effektiv måte.

Denne fremvoksende erkjennelsen, kombinert med min «A-», tirret mot slutten av fjoråret fram en liten djevel i meg. Jeg er coach, og som coach minner jeg stadig mine «coachees» om at de selv velger sitt liv, sin skjebne, hvert sekund de lever. Vi skaper selv de livene vi lever. Visse ting kan vi ikke gjøre noe med, men de er i mindretall. At blodtypen min er A-rhesus-minus for resten av livet er greit nok. Men jeg trenger ikke være en «A-» resten av livet.

Strukturåret

Derfor gjorde jeg et valg. Jeg bestemte at året 2006 skal bli året hvor entreprenøren og relasjonsbyggeren i meg får sin kanskje største utfordring noensinne.

De skal bygge meg en «A».

De skal ta mitt eget kjøtt og blod og det som måtte være her av omløp under topplokket, og snekre sammen en über-strukturert, hypereffektiv og superproduktiv kunnskapsarbeider.

Og det skal skje uten å gi avkall på et fnugg av kreativiteten.

Snarere tvert imot.

I tegneserien «Knøttene» uttalte en av figurene en gang at «intet problem er så stort og komplisert at det ikke lar seg gjøre å løpe fra det». Det er fiffig sagt, men, har jeg skjønt, uegnet som livsfilosofi. I årevis har jeg akkumulert ugjorte arbeidsoppgaver inntil de har gått ut på dato. Men nå er det slutt.

Ugjorte «ting» skal ikke lenger få styre mitt liv. Fra nå av skal «ting» bli soldatene i min hær. Som hærfører skal jeg beordre dem ut i krigen, stramt oppmarsjert. Alle disse «ting» som svever oppunder himmelen som lystige blå ballonger skal hentes ned, systematiseres og disiplineres, slik at de tjener vår felles sak, snarere enn å pynte opp omgivelsene.

Mitt første mål er å etablere nye rutiner for hvordan jeg skal få «ting» under kontroll.

Spørsmålet oppunder jul var hva som er første skritt i en slik prosess. Som mange ganger før, fant jeg ut at jeg skulle lete etter en bok eller flere som kan hjelpe meg å finne gode metoder. Det er som kjent intet nytt under solen, og intet poeng i å finne opp hjulet på nytt.

Jeg gikk på amazon.co.uk og søkte på et uttrykk jeg følte uttrykker det jeg definerer som min hovedutfordring: «Getting things done».

Blink

Det ble blink.

Ut kom David Allens bok «Getting things done» med undertittelen «How to achieve stress-free productivity».

David Allen har tenkt mye på dette, og åpenbart jobbet med det i mange år. Han har skrevet mange bøker, og coachet utallige sosehuer av noen sjefer til å bli mer effektive.

Boka hans er litt overveldende. Faktisk er oppfølgeren kanskje bedre.

Den heter «Ready for anything» og gir deg 52 tips om hvordan du skal få tingene gjort. På slutten av denne boka oppsummerer han sin egen metode fra «Getting things done» (et uttrykk som av «innsidere» kjapt og greit forkortes til «GTD») med en femtrinns metode.

Den er slik:

Fase 1: Samle

 • Samle opp alle og alt du blir oppmerksom på i «lekkasjesikre bøtter» (for eksempel din innkurv, epost, notatblokk, stemmepost, diktafon), slik at du får dem ut av korttidsminnet ditt.
 • Ha så få av disse oppsamlerne som du kan og så mange du trenger.
 • Tøm dem regelmessig ved behandling og organisering.

Fase 2: Behandle

 • Behandle (ta avgjørelser om) de tingene du har samlet opp.
 • Hvis det ikke er noe å gjøre med dem akkurat nå så gjør et av tre: Kast dem, merk dem for mulig senere aksjon, eller arkiver dem for senere referanse.
 • Hvis det er mulig å gjøre noe med dem, bestem hva den neste handlingen er. Utfør den hvis den tar mindre enn to minutter. Hvis ikke, delegér den (og følg opp via en venteliste), eller utsett den gjennom å markere den på en huskeliste over ting du skal følge opp.
 • Hvis én aktivitet ikke er nok til å avslutte en løkke, så identifisér det som et prosjekt, og sett på en huskeliste for prosjekter.

Fase 3: Organisere

 • Gruppér resultatene fra behandlingen i fase 2 i passende gjenfinnbare og reviderbare kategorier. De fire nøkkelkategoriene er:
  • Prosjekter (som du er forpliktet til å avslutte)
  • Kalender (aktiviteter som må skje på en spesiell dag eller tidspunkt)
  • Neste handling (handlinger som skal utføres så snart som mulig)
  • Venter på (prosjekter og handlinger som det er meningen andre skal utføre, og som du bryr deg om)
 • Tilføy underkategorier til alle disse listene, hvis det gjør dem lettere å bruke (telefonsamtaler, ærend, hjemme, på pc'en, osv.).
 • Lag lister med mål og verdier som skal oppnås over en lengre horisont.
 • Lag sjekklister som kan være nyttige når de trengs (jobbeskrivelse, hva slags begivenheter som skal utløse en handling, organisasjonskart, osv.).
 • Vedlikehold et generelt arkiveringssystem for informasjon og materiell som ikke krever noen spesiell handling, men som må kunne finnes senere.
 • Vedlikehold et «på-vent» system for triggere av mulige handlinger på senere datoer (kanskje en dag/ kalender/aktivitetsliste).
 • Hold vedlike bakgrunnsinformasjon om prosjekter etter som det trengs (kan lagres i referansesystemet eller i et «på-vent» område).

Fase 4: Gjennomgå

 • Gå gjennom kalenderen og aktivitetslisten daglig (eller når du får anledning til å gjøre noe av det).
 • Utfør en ukentlig gjennomgang for å rense opp, oppdatere, vedlikeholde og forbedre systemet ditt.
 • Gå gjennom listen med lengre horisont, med mål, verdier og visjoner så ofte som det kreves for å holde din prosjektliste komplett og aktuell.

Fase 5: Utføre

 • Gjør valg om dine handlinger basert på hva du kan gjøre (kontekst), hvor god tid du har, hvor mye energi du har og til slutt dine prioriteringer.
 • Bevar fleksibiliteten ved å holde vedlike et altomfattende påminnelsessystem som omfatter hele ditt liv, både jobb og privat, som alltid er tilgjengelig for gjennomgang. Stol på din intuisjon når du tar øyeblikksbeslutninger.
 • Forsikre deg om at du gjør de beste intuitive valgene gjennom et konsistent og jevnt fokus på prioriteringer. (Hva er verdien for meg ved å gjøre X i stedet for Y?) Gå tilbake til og «kalibrer» dine forpliktelser med passende mellomrom for de ulike perspektivene på ditt arbeid og liv.
  • Makroperspektivet - dine daglige aktiviteter (daglig)
  • Bakkeplanperspektivet - dine prosjekter (ukentlig)
  • Bakketopperspektivet - dine ansvarsområder (månedlig)
  • Fugleperspektivet - dine mål på 1 til 2-års sikt (hvert kvartal)
  • Jetflyperspektivet - dine mål på 3 til 5-års sikt (årlig)
  • Astronautperspektivet - karriérevalg, meningen med din eksistens, livsstil (årlig+)

Så her står jeg nå. Jeg har oppskriften. Jeg har lastet ned David Allens plugg-inn til Outlook som implementerer metoden i kalenderen, eposten og to-do-listene der.

Jeg har systematisert alle mine oppgaver, avtaler og forpliktelser, og etablerer nå rutiner for hvordan jeg skal kunne fange opp nye idéer hvor som helst og når som helst.

Jeg har til og med begynt å bære med meg en liten diktafon på innerlomma, i tilfelle jeg skulle komme på noe lurt mens jeg går til kontoret eller står i kassakø på butikken eller sykler på SATS.

Nå vet jeg alt jeg har å gjøre, og bruker det meste av tiden min til å registrere og systematisere stadig nye idéer og oppgaver.

Nå ser jeg fram til den dagen jeg også finner tid til å realisere idéene og utføre oppgavene mine.

Inntil da: God helg.Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:39 Innsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34 200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26 18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17 Trønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14 Tyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30 Tidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10 Nok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55 Minst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18 Farenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17 Jordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02 Merkel kritiserer Trump13:38 Nordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30 Kraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28 Solskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27 Nederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05 Sanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42 Andrine Hegerberg er klar for Roma12:39 En fuktig helg i vente i sør12:18 49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03 17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55 Kvinnene kan også få sitt Tour de France11:42 Pence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41 Nordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59 Fransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43 Australsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42 Tre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15 Norge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07 Svensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02 Leting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42 Verdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36 Forlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28 Zlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00 Børsoppgang i Japan08:59 Mann med vingedrakt funnet død08:40 Pelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40 Korallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15 Tollkrig førte til smell for Elkem08:08 Iran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52 Alan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45 Mange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37 Mann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20 Seks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02 Suzann Pettersen klarte ikke cuten06:40 Brannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34 Ny høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00 Resultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00 Netanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50 Dette skjer i dag05:33 Flere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30 Dette skjedde i natt05:19 Japanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15 Kronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37 Hærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32 Trump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20 Dårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43 Ap krever mer midler til helseteknologi03:21 Religionsforsker: – Søkt problemstilling03:02 Salvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29 Flertallet vil ha gratis skolemat01:27 Dansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14 Frp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10 Bjørn skutt i Selbu00:04 Ulrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49 Sverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44 Sterkt kvartal for Microsoft23:38 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27 – Frp spiller på alle hester14:59 Fannemel sendt til sykehus etter fall14:52 Veterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51 Ukrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31 Sturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26 Amerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08 Italiensk politi slår til mot mafia på Sicilia
Siste nytt
16:39NorgeInnsatsleder gjennom 29 år hudfletter lederne i politiet16:34Verden200 migranter prøvde å klatre over grensegjerde16:26Norge18-åring dømt til fengsel for å ha filmet og delt video av samleie16:17NorgeTrønderenergi truer med millionkrav mot vindkraftmotstandere16:14VerdenTyskland ber det internasjonale samfunn bruke diplomatiske midler i Iran-konflikten15:30SportTidligere fotball-profil stoppet for fyllekjøring15:10SportNok en landslagsspiller blir fotballproff i England14:55VerdenMinst to omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg14:18NorgeFarenivået for Veslemannen oppjusteres til rødt14:17Helse og livsstilJordmødre ved OUS frykter for liv og helse – Fylkesmannen oppretter sak14:02PolitikkMerkel kritiserer Trump13:38ReiseNordmenn bitt av hund, rotte og ape på utenlandsferie i sommer13:30VerdenKraftig jordskjelv i Athen: Innbyggere løp ut i gatene i frykt13:28SportSolskjær: – Det jobbes med én eller to nye signeringer13:27VerdenNederland delvis ansvarlig for Srebrenica-massakren13:05NorgeSanner ber om redegjørelse fra UDI om Krekars medtiltalte12:42SportAndrine Hegerberg er klar for Roma12:39NorgeEn fuktig helg i vente i sør12:18Norge49-åring siktet for å ha forgiftet hjelpetrengende kvinne12:03Norge17-åring dømt til 13 års forvaring for drapet på Laura Iris Hagen11:55SportKvinnene kan også få sitt Tour de France11:42VerdenPence ber Saudi-Arabia løslate blogger11:41NorgeNordmann omkom i motorsykkelulykke i Frankrike10:59VerdenFransk domstol avviser erstatningskrav etter M/S Estonia-forliset10:43VerdenAustralsk mann dømt til livstid for å ha drept familien10:42VerdenTre omkom i småflyulykke i de østerrikske alper10:15NorgeNorge sender ekspertteam og utstyr til ebolarammede Kongo10:07VerdenSvensk politi vil innføre teknologi som muliggjør ansiktsgjenkjenning10:02NorgeLeting etter antatt omkommet mann fortsetter i Dalsfjorden09:42SportVerdensmester Holund legger opp etter Beijing-OL09:36NorgeForlenget varetekt for A$AP Rocky i Sverige09:28SportZlatan om MLS-nivået: – Jeg er en Ferrari blant Fiater09:00VerdenBørsoppgang i Japan08:59NorgeMann med vingedrakt funnet død08:40NorgePelsdyrbonde saksøker Mat- og landbruksdepartementet08:40VerdenKorallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak08:15NorgeTollkrig førte til smell for Elkem08:08VerdenIran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52NorgeAlan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45VerdenMange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:37VerdenMann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20VerdenSeks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02SportSuzann Pettersen klarte ikke cuten06:40NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34SportNy høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00NorgeResultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00VerdenNetanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenFlere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenJapanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15NorgeKronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37NorgeHærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32VerdenTrump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20NorgeDårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43NorgeAp krever mer midler til helseteknologi03:21NorgeReligionsforsker: – Søkt problemstilling03:02VerdenSalvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29NorgeFlertallet vil ha gratis skolemat01:27VerdenDansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14NorgeFrp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10NorgeBjørn skutt i Selbu00:04NorgeUlrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49VerdenSverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44VerdenSterkt kvartal for Microsoft23:38SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27Politikk– Frp spiller på alle hester14:59SportFannemel sendt til sykehus etter fall14:52NorgeVeterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51VerdenUkrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31SportSturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26PengerAmerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08VerdenItaliensk politi slår til mot mafia på Sicilia
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus