Pavens attentatmann sluppet fri

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som på 1980-tallet forsøkte å drepe pave Johannes Paul II, Mehmet Ali Agca, ble torsdag sluppet ut av fengsel i Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Istanbul (NTB-AFP):

Agca ble fulgt av politi og soldater da han forlot fengselsbygningen i Istanbul. Ifølge tyrkiske medier skulle han omgående oppsøke et militært rekrutteringssenter for å gjennomgå en legesjekk. Der skal det avgjøres om han er nødt til å avtjene verneplikt etter å ha sittet til sammen nærmere 25 år i fengsel.

Agca var en 23 år gammel høyreekstremist på flukt fra tyrkiske myndigheter da han i 1981 åpnet ild mot den katolske kirkens overhode på Petersplassen i Roma. Paven fikk alvorlige skader, og Agca måtte tilbringe de neste tiårene i italienske fengsler. Da han ble utlevert til Tyrkia i 2000, måtte han sone nye dommer for et bankran og et attentat mot en tyrkisk journalist på 1970-tallet.

Agcas motiver for å forsøke å drepe pave Johannes Paul II er fortsatt et mysterium. Mange oppfatter ham som en sinnsforvirret person, mens andre tror han har spilt gal i et forsøk på å lure etterforskerne. En teori om at han hadde støtte fra de hemmelige tjenestene i kommunistiske Bulgaria og Sovjetunionen, er aldri blitt endelig bekreftet.