Luksuskaffe fra kattebæsj

Møkkakaffe regnes for verdens mest eksklusive.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Glem cappucino, caffe latté eller espresso. Dersom du virkelig vil skille deg ut i kaffeveien og drikke noe eksklusivt, er det bare én kaffe som teller: Kopi Luwak.

Kopi luwak er verdens dyreste og mest eksklusive kaffe. Og grunnen til det er like enkel som den er ekkel:

Kaffebønnene man bruker

i denne kaffen har nemlig gått gjennom hele fordøyelsessystemet til palmesivetten, et mårlignende kattedyr, før det til slutt kommer ut bakenden på dyret. Joda, du hørte riktig. Kaffebønnene kommer ut der bak. Som bønner, bokstavelig talt.

Palmesivetten lever i Indonesia og er et nattdyr med spesiell forkjærlighet for kaffebær. De spiser kaffebærene, men fordøyer bare de ytre lagene slik at selve kaffebønnen forblir intakt, og kan ristes og brukes på vanlig måte. Etter at de først har blitt gravd ut av dyrets avføring, så klart.

Høres ekkelt ut?

Vel, prosessen sies å gi kaffebønnene en unik og fyldig smak som beskrives som jordlig, fruktig, sirupaktig, glatt og rik, med undertoner av jungel og sjokolade.

Prisen på den ferdige kaffen ligger på rundt 1000 dollar per kilo. Grunnen til den høye prisen er at det kun produseres 230 kilo av kopi luwak i året. Det er mindre enn det en vanlig kafé bruker av kaffe per år.

Det meste av kaffen blir solgt i Japan, men det amerikanske markedet har også begynt å snuse på denne eksklusive kaffen.

Men hvem det var

som fant ut at de kunne putte i munnen de svarte klumpene som kom ut av enden av palmesivetten, sier forskerne ingenting om.

Personvernpolicy