Hvorfor er det fremdeles noen som får datavirus?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å unngå datavirus - hvor vanskelig kan det være?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her forleden lå jeg på sengen med et magasin jeg ikke husker navnet på. Jeg lå i grunnen der og passet mine egne saker, og var midtveis i en artikkel om en eller annen rockegruppe jeg heller ikke husker navnet på - ikke husker jeg hvilken dag det var heller, men det er forsåvidt ikke så viktig.

Uansett, midtveis i artikkelen ringer plutselig min nyinnkjøpte mobil. - Pokker heller, tenkte jeg (det vil si jeg tenkte egentlig et annet ord, men det kan jeg ikke skrive her).

- Hei, det er mamma.

Allerede her ringer alarmklokkene, for jeg snakket med henne dagen i forveien, og hun ringer aldri to dager på rad dersom ikke noe spesielt har hendt.

- Hva er galt? spør jeg.

- Galt? Nei, det er ikke noe galt.

- Jo, det er det, svarte jeg.

Hun benektet fremdeles, så vi fortsatte samtalen om vær og vind. Sirenene i hodet mitt gikk fremdeles. Nå var det relativt begrenset hvor lenge vi kunne snakke om vær og vind siden vi hadde snakket sammen dagen før. Det skjer jo ikke SÅ mye på et døgn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ok, hvorfor ringer du? spurte jeg.

- (med musestemme) Jeg har fått virus...

Jeg forlater samtalen her, for det meste som trengs å sies om denne telefonsamtalen er allerede sagt.

Ok - hvorfor er det fremdeles noen som får datavirus?

Til tross for alt fokuset på datavirus de siste årene, er det fremdeles noen som får datamaskinen sin smittet av svineriet.

Hvor ofte må enkelte fortelles at de ikke skal klikke på epostvedlegg de ikke vet hva er? Altså: IKKE klikke på epostvedlegg du ikke vet hva er. Overhodet. Aldri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg begynner å lure på hva folk gjør på Internett - ser de bare på bildene? Har de ikke fått med seg at det er datavirus der ute? Nei, jeg vet ikke - jeg ser ikke noen annen forklaring enn at de ikke har lest om alle de milliardene av virusangrep som skjer hvert eneste sekund. Eller forstått. Jeg mener, det er en grunn til at alle medier skriver om datavirus. Virus kan nemlig være farlig. Det vil si du dør jo ikke av datavirus - ikke DU, men PC-en din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg gjentar: IKKE klikke på epostvedlegg du ikke vet hva er. Overhodet. Aldri.

Bruker du sunn fornuft, er det nemlig veldig lett å unngå virus:

  • Installer og bruk et antivirusprogram

  • IKKE klikk på epostvedlegg du ikke vet hva er. Overhodet. Aldri.

  • Bruk brannmur

  • Bruk et antispionprogram (vet du ikke hva et antispionprogram, kan du ta et kjapt søk på ABCSøk)

  • Sørg for å installere oppdateringer både for operativsystemet ditt, antivirusprogrammet, brannmuren og antispionprogrammet

  • Ikke klikk på pekere i eposter som åpenbart er reklame/spam - du vet aldri hvor du havner

  • IKKE klikk på epostvedlegg du ikke vet hva er. Overhodet. Aldri

Alt dette høres jo ut som litt av en jobb, men i virkeligheten er det såre enkelt. Oppdateringene skjer som oftest av selv selv. Kanskje må du svare «Ja» på om du vil at oppdateringene skal lastes ned og installeres.

Du kan også få virus fra eposter uten vedlegg, og sannelig kan du ikke få virus fra websider også. Som en ekstra sikkerhet i tillegg til antivirusprogrammet, bør du vurdere å slå av muligheten for å kjøre Active-X og script, som det så kryptisk heter. Dette er for de mer viderekomne, og vet du ikke hvordan du gjør det, finner du informasjon om i hjelpemenyen i epostprogrammet. Faren for å få virus på denne måten er likevel ikke stor.

Det ER ikke vanskelig å unngå virus.

Og til slutt: IKKE klikk på epostvedlegg du ikke vet hva er. Overhodet. Aldri.