Meny

Ta slankefri!

Er du på slanker`n etter en fet jul? Gled deg til helgen, da gir slankeekspert og ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky deg fri!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Gunn Helene Arsky er slankeeksperten som gir deg helgefri.Gunn Helene Arsky er slankeeksperten som gir deg helgefri.

Forfatter, ernæringsfysiolog og ekspertrådgiver Gunn Helene Arsky er glad i å lage mat, spesielt liker hun å bake. Kanskje er det nettopp derfor hun nå lanserer slanking med helgefri?

«Helgefri slanking» presenterer slankedietten dietten man kan bli glad i. De ti slankeprogrammene er planer til ti uker; frokost, lunsj, mellommåltider, middag og kvelds.

Menyene er altså inkludert helgefri, og gir deg lov til utskeielser. Det er ikke mye som er forbudt, du kan tylle i deg både seigmenner, øl, hamburgere og andre fristelser.

Men hvordan er dette mulig dersom målet er å gå ned i vekt? Jeg stilte meg undrende til denne dietten og måtte dermed stille Gunn Helen noen spørsmål om utskeielsene hun godkjenner.


Tillater rause utskeielser


Selv sprudler hun av energi når jeg ringer, og sier at selvfølgelig skal hun svare på spørsmålene mine. Fem minutter senere tikker de inn i innboksen.

Hva mener du med Helgefri Slanking?
- Begrepet spiller hen på at man skal ha litt fri fra slankingen i helgen, men likevel kunne gå ned i vekt totalt sett. For ved å fokusere på kaloriinntak gjennom en hel uke, isteden for blindt å se på kaloriinntaket per dag, går det an å flytte kalorier til da vi gjerne føler vi trenger det mest - i helgen, skriver Gunn Helen overbevisende.

Hvordan kom du på å skrive om Helgefri Slanking? - Idéen springer ut fra de stadig tilbakevendende spørsmålene fra vektkundene både på dinkost.no og på littlettere.no i Dagbladet, der jeg er vektrådgiver, kan hun fortelle og hun fortsetter:

- Flere ganger i uken ba folk om hjelp til hvordan de skulle takle forretningsmiddager, venninnefester, sydenturer, konfirmasjoner og brylluper, eller bare det å skulle gjennomføre en barnebursdag. For hvordan motstå alle fristelser, og likevel gå ned i vekt, spør hun.

- Jeg mener at det ikke er mulig å omgås andre mennesker sosialt uten i det minste å kunne kose seg med søte, fete eller andre syndige fristelser - en gang i uken!

Hva er det viktigste med boken, synes du selv?
- At den lar det være lov å spise noe godt innimellom, uten dårlig samvittighet! Jeg foreslår mengde og type mat som kan gå an å skeie ut med, men det blir opp til enhver å fylle helgen med det de liker best.

- I forhold til alle andre slankeoppskrifter og dietter er det en befriende tillatelse til det søte, det salte eller det fete, opplyser eksperten.

Hvorfor er det så viktig å kunne skeie ut en gang i blant?

- For å unngå de bunnløse sprekkene som gjerne oppstår etter noen uker med jerndisiplin. Og all erfaring fra min vektrådgivning viser at det faktisk blir en sprekk eller to, medgir hun.

- Men om en endring skal være til å leve med resten av livet - og det må jo et nytt kosthold, dersom det skal ha varig effekt på vekten og helsen - så må det være lov til litt kake, litt snacks, litt vin eller en liten hamburger nå og da, medgir hun.


- Det gjør det enklere å være positiv når du vet det er rom for kosemat i helgen.


Tren hjertet ditt


Hva er det viktigste med å holde seg i form?

- Det aller beste ved å trene, er for meg ikke det ytre, men den indre helsen din.

Venner eller fiender?Venner eller fiender?

- Ikke bare blir hjertet sterkere, forbrenningen øker og du får økt overskudd i hverdagen til å ta i et tak både på jobben og hjemme, men du får også et lysere blikk på livet - det gjør deg i bedre humør og øker pågangsmotet i prosjektet ditt om å gå ned i vekt eller motvirke en vektøkning, forteller hun energisk før hun utbroderer videre;

- Om du ikke er vant til å trene, finner du ti ulike lavterskelaktiviteter det er billig og enkelt å komme i gang med - og som ikke minst er morsomme!

- Du bør holde deg i moderat aktivitet i 30-45 minutter hver dag. Det betyr til du er lett andpusten og litt svett. Du kan gjerne dele opp minuttene i flere økter, om det passer bedre, informerer hun meg.

Hvordan vil du råde leserne til å lese boken for å få mest mulig utbytte av den?
- Les innledningen og teoridelen først, så skjønner du raskt at du ikke selv trenger å tenke på kalorier eller annet traurig mas selv - alt er tenkt på for deg. Så kan du studere menyplanene og hva som må kjøpes inn for å komme i gang.

- Det meste fås på helt vanlige matbutikker, men det kan hende at du må bli kjent med matvarer du før bare har gått forbi. Start med uke 1, og jobb deg gjennom boken i din egen rytme, tilpasset dine helgeplaner. Og hun legger til;

- For om du ikke skal på hytta i uke 2, er det jo ingen krise - det er bare eksempler på hvordan du takler ulike fristelsessituasjoner og hvordan uken før kan støtte opp om nettopp en slik utskeielse.

Sundt og godt!Sundt og godt!

- Og om du skal ned mer enn ti kilo, er det bare å snu boken og fortsette forfra igjen, for dette er ikke en slankekur - det er en livsstilsendring som skal vare livet ut.


- Og da er det jo godt å vite at man ikke har vinket farvel til sin siste seigmann, eller det siste vinglasset…Hva mener DU er den «verste» og vanskeligste fristelsen?
- Den verste er vel når en vi gjerne ikke vil såre, ber oss pent om å ta «bare ett stykke til», eller smake på det sjuende slaget julekaker, eller å spise opp resten av gryteretten som er laget til oss spesielt.


- For vi vil jo gjerne gjøre alle til lags, og det smaker så godt...Når fikk du idéen til denne boken?

- Det var i juni 2005 at jeg begynte skrivingen, og så gjorde vi fotoopptak med den dyktige fotografen Nicolas Tourrenc i vakre høstfarger her hjemme på Røa i Oslo, forteller hun.

Hvorfor er denne boken bedre enn andre bøker om dietter, slanking og kosthold?

Seigt og godt...Seigt og godt...

- Nettopp fordi den legger opp til helgekos! Det betyr to unike fordeler:

1) Det er mye lettere å ikke sprekke, fordi det aldri er mer enn fem dager til neste godbit!

2) Du kan senke skuldrene fordi du ikke lenger trenger få en svart samvittighetssky hengende over hodet etter et glass vin, en sjokolade, litt snacks eller et kakestykke. Det hører med i dietten, du trenger ikke spare opp kosemerker eller «fortjene» det - helgefri slanking legger opp til det for deg! Avslutter hun energisk.

Så med Gunn Helenes Arskys energi friskt i minne, blar jeg meg gjennom «Helgefri slanking». Oppskrifter, menyer, tabeller, treningstips og utrekninger. Og se! Der er det jammen seigmenner også. Kanskje skal jeg hoppe over uken og allerede begynne på helgen...?

Om forfatteren:

Gunn Helen Arsky er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo. hun har jobbet i DinKost.no siden år 2000.

Vekt og helse er et av hovedområdene i arbeidet hennes, og hun har vært ekspertrådgiver i vektklubben Litt lettere på Dagbladet.no siden oppstarten.

For øvrig har hun vært tillitsvalgt i Norges diabetesforbund og er Litt letteres ekspert på kost og blodsukkerregulering og er i tillegg leder for Norsk Selskap for Ernæring.

Her kan du lese mer om flere:

Forfatter-portrett


Mer litteratur i

Neste Klikk

:

Litteraturanmeldelser


Litteratur


Litt.klikk


LydbøkerOgså på nynorskABC.Startsiden.no:

Litteratur


ABC.Startsiden.no:

Helse og slanking

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:41 Flere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo08:38 Animalia skal undersøke bedøvelsesmetode under griseslakting08:28 Minst seks døde i hetebølge i USA08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:49 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42 Mann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:42 Par truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:52 Vy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33 Michelle Obama: USA er for alle03:21 XXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21 Sánchez nærmere flertall for ny regjering02:37 Ekstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40 Algerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23 USA sender soldater til Saudi-Arabia01:10 El Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46 Norsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31 150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07 Trump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54 Haaland scoret hattrick i cupen22:38 Nordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21 Undersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane
Siste nytt
08:41VerdenFlere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo08:38NorgeAnimalia skal undersøke bedøvelsesmetode under griseslakting08:28VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:49NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:42NorgeMann skadd etter vold i Oslo sentrum03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:42NorgePar truet med skytevåpen – ble fraranet bilen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:52NorgeVy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud03:33VerdenMichelle Obama: USA er for alle03:21NorgeXXL vurderer å legge ned virksomheten i Danmark03:21VerdenSánchez nærmere flertall for ny regjering02:37NorgeEkstra vakthold i Stjørdal etter mistenkt ildspåsettelse01:40SportAlgerie vant Afrikamesterskapet for andre gang01:23VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia01:10VerdenEl Chapo innsatt i høysikkerhetsfengsel00:46NorgeNorsk kvinne vant 38 millioner kroner00:31Norge150.000 med i protestgrupper mot vindkraftverk00:07VerdenTrump vil hjelpe A$AP Rocky ut av svensk fengsel22:54SportHaaland scoret hattrick i cupen22:38VerdenNordmenn tiltalt etter russevold i Hellas i fjor22:21NorgeUndersøkelse: Tre av fire nordlendinger vil ha jernbane
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus