Menneskehodet krymper

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studier viser at menneskerasen taper ansikt. De siste 10.000 årene har menneskehodet minsket omlag 30%.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


Artikkelforfatteren med et hode trolig helt på det jevne.Artikkelforfatteren med et hode trolig helt på det jevne.

Menneskerasen taper ansikt. Forskere som har studert hvordan menneskets fysikk har forandret seg de siste ti tusen årene viser at våre forfedres ansikt og hode var opptil 30% større enn i dag.

Det er kostholdet

som får skylden for denne forandringen. Overgangen til mykere, dyrket mat har ført til at kjevebein, tenner, hodeskalle og muskler ikke trenger være like sterke som tidligere.

- I løpet av de siste ti tusen årene har tendensen vært klar. Parallelt med at landbruk og tilberedelse av mat har øket i omfang, har menneskerasens hodeskalle blitt rundere, med mindre ansikt og kjevebein, uttaler professor i antropologi ved Universitetet i Ohio, Clark Spencer Larsen.

Artikkelforfatteren om noen tusen år, dersom utviklingen fortsetter.Artikkelforfatteren om noen tusen år, dersom utviklingen fortsetter.

Konklusjonen hans

er basert på mål fra tusener av tenner, kjevebein, hodeskaller og andre bein samlet fra forhistoriske funnsteder rundt om i verden.

Studier av skallebein fra en ni tusen år gammel by i Tyrkia, ansett for å være den eldste byen i verden, viser at byens innbyggere allerede dengang hadde begynt å få mindre hodeskaller enn samtidige folk som ikke hadde slått seg ned i byer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge professor Larsen

var menneskene for ti tusen år siden mye kraftigere enn de fleste mennesker i dag. En kraftig kropp var gjerne første bud for å kunne skaffe seg mat og overleve i forhistorisk tid.

- Mange menn hadde nok et Arnold Schwarznegger-lignende hode, mens kvinner trolig hadde et hode på størrelse med Camilla Parker Bowles. Til sammenligning har både Tony Blair og George Bush hoder med mindre og mer moderne form.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere studier bekrefter

Larsens funn. George Armelagos, professor i antropologi ved Emory Universitetet i Atlanta, USA, har foretatt omfattende målinger av mennesker fra Nubia i moderne Egypt og Sudan for å se hvordan deres trekk har forandret seg gjennom årenes løp.

Han fant ut at toppen av hodet, eller skalletaket, har vokst seg høyere og mer avrundet, et mønster man også ser ved andre funnsteder i verden.

Charles Loring Brace, professor i antropologi ved Universitetet i Michigan mener at menneskeansiktet krymper 1-2% hvert tusende år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og ikke nok med det

, vi får færre tenner også. For ti tusen år siden fikk alle visdomstenner. I dag får bare halvparten av oss det. I tillegg har hjørnetennene blitt mye mindre.

Overgangen til mykere mat trenger ikke være hele årsaken. Flere forskere peker på seksuell tiltrekning som en mulig grunn til denne forandringen. Det er ikke usannsynlig at urmannen og urkvinnen foretrakk en partner med mindre ansikt.

Dette er evolusjon i praksis, mener professoren.


Kilde: The Sunday Times