Færre sigaretter hjelper ikke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du vil ta vare på kroppen din må du kutte ut sigarettene fullstendig. Å kutte ned på den daglige dosen hjelper fint lite.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken er levert av mozon.no

En ny rapport i det amerikanske fagmagasinet Journal of the National Cancer Institute er dårlig nytt for mange røykere.

Rapporten viser at det gir få fordeler å kutte ned på antallet sigaretter. Mengden av kreftfremkallende kjemikalier i kroppen blir minimalt redusert selv om antallet sigaretter synker.

Antallet er ikke viktig


- Dette studiet bekrefter tidligere kunnskap om røyking. Nemlig at røykeslutt er langt mer effektivt enn å bare redusere antallet sigaretter, sier doktor Michael Thun ved den amerikanske kreftforeningen.

- Vi vet blant annet når det gjelder lungekreft at antallet sigaretter om dagen er mindre viktig enn hvor mange år du har røkt, forteller Thun til telegrambyrået Reuters i dag.

Fra 20 til 2 om dagen

Det er forskerne ved University of Minnesota Cancer Center som nå legger frem ny forskning på sigarettrøyking. De har undersøkt 92 røykere over seks måneder.

Forsøkspersonene røkte i gjennomsnitt 23.7 sigaretter hver dag og gikk med på å redusere antallet med 25 prosent hver annen uke.

Testene viste at de som klarte å kutte røyken med 55 til 90 prosent fortsatt hadde høye nivåer av kreftfremkallende stoffer i kroppen. Selv de som kom ned til bare to sigaretter om dagen hadde mer enn halvparten av de giftige stoffene som man fant hos stor-røykerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røyker annerledes


Forskerne mener at årsaken til den minimale reduksjonen ligger i måten røykerne kompenserer for mindre tobakk. Sigarettene røykes mer intenst og tobakken trekkes lengre ned i lungene hos røykere som forsøker å redusere antallet.

- Denne forskningen bekrefter at røykerne endrer sine røykevaner når de kutter ned på sigarettene eller går over til light-sigaretter. Røykerne vil automatisk endre røykevanene for å få mer nikotin og tjære ut av hver enkelt sigarett, mener Thun.

(Tekst og bilde: mozon.no)