Fugleinfluensa muterer og blir resistent

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fugleinfluensaviruset som nylig kostet to mennesker livet i Vietnam, er blitt resistent mot medisinen som verdens helsemyndigheter setter sin lit til for å demme opp mot en epidemi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Washington (NTB-AFP-Reuters):

Tester som er gjort i Hongkong viser at viruset i disse pasientene har mutert på en slik måte at det er blitt resistent mot Tamiflu, en av de få medisinene man har som er noenlunde effektivt mot fugleinfluensa.

Av åtte pasienter som er behandlet med Tamiflu i Vietnam, er fire døde uten at medisinen kunne hjelpe dem, skriver doktor Menno de Jong og andre kolleger i New England Journal of Medicine. De Jong arbeider ved sykehuset for tropiske sykdommer i Ho Chi Minh-byen.

- Det er blitt klart at vi vil trenge større doser og lenger behandling for å få behandlingen til å virke når vi bruker medisiner av Tamiflu-typen, sier doktor Anne Moscona ved Cornell University i New York.

Tamiflu kan drepe mesteparten, men ikke alt, viruset som befinner seg i kroppen til en syk person, ifølge studien. Dermed blir det overlevende viruset resistent mot medisinen.

Dersom det er for små lagre av Tamiflu når en eventuell epidemi utvikler seg, er det risiko for at man vil spare på medisinen og gi små doser slik at flest mulig skal kunne behandles. Men nettopp det vil bidra til at viruset utvikler resistens.