Meny

Suksess følger lykke

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trodde du at du ble lykkelig av suksess? Nå viser forskning at det er motsatt.

(Foto:mozon.no)(Foto:mozon.no)

Hvis du er lykkelig har du større sjanse for suksess i forholdet, arbeidet og helsen. Grunnen til dette er at suksess ofte er et resultat at positive følelser.

Nye mål


- Kanskje lykkelige personer opplever mye bra på grunn av lykken, sier forskningsleder Sonja Lyubomirsky, professor i psykologi ved University of California, til Health Day.

Forskerne undersøkte 225 studier med tema lykke og suksess. Mer enn 275.000 mennesker deltok i de ulike studiene.

De fant ut at lykkelige mennesker i stor grad søker nye utfordringer og mål i livet. Det gir dem både mer lykke og suksess.

Resultatet ble først og fremst funnet i langtidsstudier, som fulgte folks liv over tid. Blant annet så forskerne på elevers smil i en skoleårbok. Mange år senere hadde de som smilte mest lykkeligere ekteskap enn de andre.

- Lykkelige personer opplever jevnlig positivt humør, og dette positive humøret gir dem lyst til å jobbe mer aktivt mot nye mål, sier Lyubomirsky til WebMD.

Artikkelen er levert av mozon.no

Hun sier videre at lykkelige folk ofte føler seg selvsikre, optimistiske og energiske. I tillegg oppfatter andre dem som sympatiske og omgjengelige.

Oppfattes positivt


- Lykkelige personer har større sannsynlighet for å ha gode ekteskap og forhold, høye inntekter, sjefsstillinger, samfunnsengasjement, god helse og lange liv, sier Lyubomirsky til WebMD.

Studiene de undersøkte viser mange ulike bevis på suksessen ved lykke. En studie viser at babyer som smiler og ler får et sterkere forhold til foreldrene. En annen studie viser at lykke styrker immunforsvaret. Andre studier har vist at lykkelige personer gjør det bedre på jobbintervju.

Lykke er ikke synonymt med tanketom glede. Lykke er heller ikke uforenelig med å være kritisk, kynisk, trist eller sint. Det er en dypere form for glede som ikke lar seg definere.

Ifølge forskerne er fire av fem personer i moderne industriland lykkelige nå og da.

Studien er publisert i Psychological Bulletin.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus