Trofast med hormoner

Kan et enkelt hormon forklare trofasthet? Det mener forskerne som har undersøkt effekten av kjærlighets-hormonet på monogame mus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Foto: mozon.no)(Foto: mozon.no)

Kjærlighet er kjemi. I alle fall for forskerne som studerer de forskjellige hormonene som påvirker hjernen vår.

Nå mener en gruppe forskere at hormonet dopamin står ansvarlig for både rusavhengighet og kjærlighet. Trofasthet er også et resultat av hormonene.

Dopamin har en klar sammenheng med rusavhengighet til stoffer som kokain og heroin. Og kjærlighets-beviset fant forskerne hos en gruppe trofaste præriemus, forteller avisen Daily Mail.

Monogame mus

Den lille gnageren Microtus ochrogaster er berømt for sin monogame livsstil. Musene holder seg til én partner hele livet og jager unna andre mus av motsatt kjønn som truer forholdet.

Artikkelen er levert av mozon.no


Men hva skjer når de mannlige musene får blokkert effekten av dopamin i hjernen? Forskerne fra Florida State University testet dette på mannlige præriemus og satte seg ned for å studere musenes oppførsel.

Mangelen på dopamin førte til at mannlige mus raskt mistet interessen for sine partnere. Forskerne mener at hormonet er ansvarlig både for utviklingen av et forpliktende forhold og lite interesse for andre partnere, og dette endret seg helt når hormonet ble blokkert.

Trofaste menn

Amerikanske forskere har tidligere undersøkt effekten av et annet hormon på kjærlighetslivet. Betydningen av hormonet vasopressin ble avslørt i studiet av to forskjellige typer mus.

De kjærlige og trofaste præriemusene utviser nemlig en helt annen oppførsel enn sine promiskuøse fettere slette-mus som ligger rundt så ofte de får sjansen. De utro musene er heller ikke spesielt interessert i familieliv eller i å sørge for at avkommet har det bra.

Men hvordan kan to pattedyr med så like gener ha så ulik oppførsel når det kommer til seksualitet og partnerskap? Undersøkelser av dyrenes hjerneaktivitet ga svaret:

LES HELE SAKEN på mozon.no:

HORMON GJØR MANNEN TROFAST
Personvernpolicy