Prinsen skal hete Sverre Magnus

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prinsen skal hete Sverre Magnus . Se de første bildene av vår nye prins.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: H.K.H. Kronprinsessen)(Foto: H.K.H. Kronprinsessen)

Oslo (NTB): Norges nye prins skal hete Sverre Magnus, kunngjorde kong Harald i et ekstraordinært statsråd mandag.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møtte pressen på Slottsplassen etter statsrådet, og fortalte om navnevalget.

- Det er navn med flotte, lange og gode tradisjoner i norsk historie. Det er et navn som finnes både på fars- og morssiden hos hans kongelig høyhet kronprinsen og hos kronprinsessen. Og det er et kongenavn som går helt tilbake til middelalderen i norsk historie. Sverre var jo kongsemnet som birkebeinerne tok, og vi har hatt flere konger ved navn Sverre og Magnus i norsk historie. Det er et navn vi har mottatt med glede og som vil bli meddelt Stortinget i dag, sa statsministeren til de fremmøtte.

Den lille prinsen ble født på Rikshospitalet klokken 10.45 lørdag, en uke etter feiringen av 100-årsmarkeringen av Norge som selvstendig monarki. Han er den tredje i arverekken til den norske tronen, etter sin far og storesøster prinsesse Ingrid Alexandra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede lørdag hadde foreldrene kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon navnet på den lille prinsen nesten klart, men presentasjonen av navnet ble lagt til første statsråd.

Gutten målte 52 centimeter og veide 3.944 gram da han ble født.

I følge Statistisk Sentralbyrå er det 10377 menn som har Sverre som første fornavn. Det er 69 menn som har Sverre Magnus som fornavn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Gratulasjoner


Få timer etter at den nye prinsen kom til verden lørdag, begynte gratulasjonene å komme til Slottet.

Blomster, gaver og andre hilsener kom i et jevnt sig utover lørdag og søndag, og mer blir det trolig fra mandag når landets blomsterhandlere igjen holder åpent.

Statsministeren og andre offentlige personer var raskt ute med å gratulere, det samme var kronprinsessens hjemby Kristiansand som i et telegram kunne fortelle at byen gleder seg sammen med hele kongefamilien og det norske folk over den nyfødte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den vesle prinsen. (Foto: H.K.H. Kronprinsessen)Den vesle prinsen. (Foto: H.K.H. Kronprinsessen)

Mandag klokka 12 vil byen feire Norges nye prins med en stor kakefest i Byhallen, forteller ordfører Jan Oddvar Skisland i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

Også de europeiske kongehusene pleier å være raske med å gratulere hverandre ved store familiebegivenheter, noe som sikkert også har skjedd i forbindelse med den norske prinsefødselen.

I forbindelse med storesøster Ingrid Alexandras fødsel og dåp mottok kronprinsfamilien tusenvis av hilsener - kort, tegninger, dikt og gaver - fra barn i hele landet. 75 av bidragene har fått plass på utstillingen En prinsesse er født, som skal vises på Barnekunstmuseet i Oslo fram til sommeren. Kronprinsesse Mette-Marit åpnet utstillingen i oktober.Følg saken:
-

Kongehuset.no


-

VG: Kronprinsparet


-

Aftenposten: Første besøk av farfar


-

NRK: Kongehuset