- Sverre var et belastet navn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prins Sverre Magnus er den første kongelige som er oppkalt etter kong Sverre siden sagakongens død i 1202. I mange århundrer var navnet rett og slett negativt belastet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Bård Idås):

- Det er spesielt å oppkalle prinsen etter kong Sverre. Det har aldri skjedd før i kongeslekten. Selv ikke Sverres nærmeste etterslekt på 1200-tallet brukte noen gang navnet, sier historieprofessor Claus Krag, som tidligere i år lanserte biografien om den stridslystne middelalderkongen.

Sverre var konge i to perioder. Først som opprørskonge fra 1177 til 1184, og så i en sterkere stilling fra 1184 til sin død i 1202.

- All den bitre striden rundt ham, og det at kirken aldri anerkjente ham, gjorde Sverre-navnet belastet i mange århundrer. Ingen konger het Sverre før ham. Noen mener det var et underklassenavn, sier Krag. Historikeren omtaler kong Sverre som en av de mest begavede konger Norge har hatt.

Han var presten som ble militær opprørsleder og kom i konflikt med flere paver. Han forlot kone og barn på Færøyene, løy om at han var kongssønn, og vant til slutt den svenske kongsdatteren Margret og hele riket.

(Foto: H.K.H Kronprinsessen)