Tommelsutteren

- Jeg tror denne filmen kan hjelpe oss alle med våre problemer, sier spillefilmdebutanten Mike Mills. Filmen som er kommet for å frelse det norske publikum heter «Thumbsucker» og handler om både tomme

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi møtte regissør Mike Mills. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Vi møtte regissør Mike Mills. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Mills, som har mottatt både priser og fantastiske anmeldelser for debuten sin, er i Norge for å promotere «Thumbsucker». En film han snakker om på samme måte som nybakte fedre snakker om sin førstefødte.

- Jeg laget ikke denne filmen for å fremme min egen karriere. Jeg har virkelig tro på at den kan hjelpe mennesker. Jeg vet i alle fall at jeg trenger all den hjelpen jeg kan få, forteller den lavmælte amerikaneren med et intenst blått blikk.

- Vi har alle deler av oss selv som vi ikke liker og som vi prøver å skjule. Med denne filmen vil jeg gjerne fremme sårbarhet og åpenhjertighet.

Ok, tenker jeg. Det var da voldsomt. Sitter mannen og tøyser litt med meg? Mills har tross alt brukt de siste årene på å regissere musikkvideoer for superkule artister (Air, Moby) og laget multinasjonale reklamekampanjer for Levis, Mastercard og Nike. I tillegg har han designet platecovere for Sonic Youth og Beastie Boys og egne skateboard. Det høres ut som en perfekt oppskrift på den blaserte gen-x'eren spør du meg.

- Da jeg først prøvde å få finansiering til filmen sa alle nei. Jeg prøvde å pitche den som en film om selvaksept, mens alle trodde jeg var ironisk. På grunn av alle musikkvideoene og reklamene mine trodde de at jeg ikke kunne være oppriktig, fortsetter han med et nesten trist uttrykk i ansiktet.

Så der fikk jeg den. Jeg trenger tydeligvis å jobbe litt med karmaen min så jeg ikke blir like mistroisk som de skumle menn i Hollywood.

Gråsonene i livet


Når jeg tenker etter burde jeg jo skjønt det, etter å ha sett filmen. For en ting skal i alle fall sies om «Thumbsucker», det er en oppriktig film.

Noen ganger suger livet. (Foto/Copyright: Nordisk Film)Noen ganger suger livet. (Foto/Copyright: Nordisk Film)

Vi blir introdusert til den 17-årige Justin som sliter med å takle omverdenen. Foreldrene hans insisterer på å bli kalt med fornavn slik at de ikke skal føle seg så gamle. På skolen føler han seg som en outsider.

Han tyr til tommelen for å få trøst. Til og med hans sprø tannlege (Keanua Reeves) klarer ikke å få han til å droppe suttingen. Først når han får diagnosen ADHD og blir pumpet full av dop, begynner livet å endre seg, om enn ikke til det bedre.


- Denne filmen er fullstappet av viktige temaer. Den tar opp temaer som forstadslivet og problemet med å sette ungdommer på ritalin framfor å finne årsaken til problemet. Jeg ville lage en film om menneskers underbevissthet som handlet om gråsonene i livet, sier Mike tydelig engasjert.

Noen ganger slutter livet å suge. (Foto/Copyright: Nordisk Film)Noen ganger slutter livet å suge. (Foto/Copyright: Nordisk Film)

I filmen har debutanten fått med seg store navn som Keanu Reeves, Vince Vaughn og Benjamin Bratt. Han gir mye av æren for dette til skuespillerinnen Tilda Swinton, som portretterer Justins mor i filmen, som også vært med på produsentsiden.


- Dette var et filmskript som distributørene ikke likte, men som skuespillerne tente på. Så snart Tilda Swinton sa ja, så åpnet en masse dører seg. Hun er en type skuespillerinne som andre skuespillere beundrer. Alle er interessert i å jobbe med henne. Keanu elsket ideen med en gang og er opptatt av å ta roller som er litt utenom det vanlige, men også han takket ja på grunn av Tilda.


Buddist-munker og følelsesmessige gjennombrudd


Helt fra starten av var Mills opptatt av å skape en god stemning på settet. Han oppfatter seg selv som religiøs og opptatt av det spirituelle. Dette preget også deler av innspillingen av filmen.

Keanu Reeves som alternativ tannlege. (Foto/Copyright: Nordisk Film)Keanu Reeves som alternativ tannlege. (Foto/Copyright: Nordisk Film)

- Før vi skulle begynne følte jeg meg ikke nervøs i forhold til skuespillerne, snarere nervøs i forhold til Gud og hele verden, sier han med en nervøs latter.


- Jeg fikk noe buddist-munker til å komme på settet og ha en sermoni før vi startet. Vi jobbet også mye med improvisasjon før selve filmingen, slik at skuespillerne virkelig kunne utforske sine egne følelser. På ett tidspunkt lå Vincent D'Onofrio, som spiller pappaen i filmen, på gulvet og plutselig kom han med følgende utbrudd: «Jeg er så sint på sønnen min fordi jeg vil ha barndommen min tilbake! Jeg vil også sutte på tommelen!» Det var litt av et følelsesmessig gjennombrudd for ham, sier Mills.


Voksne som barn


Tilda Swinton og Benjamin Bratt. (Foto/Copyright: Nordisk Film)Tilda Swinton og Benjamin Bratt. (Foto/Copyright: Nordisk Film)

At tøffingen D'Onofrio finner sitt indre barn er ikke det minste rart, med tanke på innholdet i filmen. «Thumbsucker» handler nemlig også om hvordan foreldre takler å være den «voksne» i relasjon til sine barn. I filmen virker det til tider som om Justin må ta rollen som forelder i alle fall i forhold til sin mor. Mike mener at dette var et viktig poeng for ham å få fram.

- Man vokser aldri opp. Jeg er 39 år gammel men føler meg egentlig som jeg gjorde da jeg var 18. Nei, skal jeg være ærlig så føler jeg meg nesten slik jeg gjorde da jeg var 6. Alle traumer, dårlige opplevelser og gode ting som vi opplever har vi en tendens til å bære med oss uansett alder. Selv om du fyller 45 betyr ikke det at du blir et komplett menneske. Og det synes jeg er helt OK. Du har lov til å være 45 og 5 på samme tid.


Som et sunt måltid


Etter å ha pratet med Mike Mills i en god stund så skammer jeg meg litt over min første skepsis og mine mistanker om at han egentlig var en superhipp ironiker. Her snakker vi om en mann som virkelig er i «tøtsj» med sine egne følelser og som genuint bryr seg om andre mennesker.

Vince Vaughn takket også ja til indie-filmen. (Foto/Copyright: Nordisk Film)Vince Vaughn takket også ja til indie-filmen. (Foto/Copyright: Nordisk Film)

Dette er en mann du ringer dersom du føler deg litt deppa eller mislykket en dag. Det er rett før jeg begynner å betro ham ting om meg selv som rett og slett ikke gjør seg i en intervju-situasjon.

Jeg tenker det er best å avrunde praten før det går litt over følelsesmessig stokk og stein. Jeg strammer meg opp og ber ham på tabloidsk vis om å gi en konkret grunn til at nordmenn skal gå å se «Thumbsucker».

- Den største årsaken til at folk skal se denne filmen er at den har blitt laget ut av kjærlighet til menneskenes feil og mangler. Å se filmen er som å spise sunn mat, du føler deg bedre etterpå. Hvis ikke det er nok så må jeg legge til at den er veldig morsom, avslutter Mills med et lurt smil.

Les mer:

Vår anmeldelse av Thumbsucker


Thumbsucker - offisielle hjemmesider


Personvernpolicy