Aristocrats

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er jo bare å advare med en eneste gang. Dersom du vet at du aldri kunne tenke deg i dine villeste drømmer å le av tema som bæsjing, tissing, incest, dyresex eller nekrofili ja, da bør du holde deg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«The Arisctocrats» er nemlig en studie, bokstavlig talt, av hvordan man sjokkere et publikum mest mulig.

Bakgrunnen for dokumentaren er verdens eldste grisevits.

Vitsen går omterent som følger: En mann kommer inn på kontoret til en showbiz-agent sammen med den søte familien sin for å presentere opptredenens sin. «Ja, vel», sier agenten. «Kjør i gang».

Drew Cary forteller grisevits. (Foto/Copyright: Oro Film)Drew Cary forteller grisevits. (Foto/Copyright: Oro Film)

Dermed kaster familien seg inn et nummer som involverer det ekleste vitsefortelleren kan tenke seg

.

Aller helst skal beskrivelsen inneholde både avføring, oppkast, voldtekt av dyr og barn og sex med lik. «Jøss» sier agenten når de er ferdig, «hva kaller dere dere?'» Hvorpå mannen svarer «Aristokratene!»

100 komikere forteller grisevits


OK, det høres kanskje ikke så gøy ut på papiret. Men jeg kan love deg at når rundt 100 komikere forteller vitsen med sine egne, svært originale vrier i løpet av halvannen time så er det vanskelig å ikke trekke på smilebåndet.

Selv hadde jeg vondt i magen av å ha ledd kontinuerlig hele filmen igjennom. Jeg skal innrømme at det i starten var en litt ufrivillig og brydd latter, men til slutt var det bare å gi seg over til hysteriet. Det sirkulerer historier om at enkelte publikummere skal både ha spydd og besvimt under visningen av «Aristocrats», men det tror jeg at man skal ta med en klype salt. Men, bare så jeg har sagt det igjen, er du av den pripne sorten så bør du absolutt finne deg en annen film.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Historisk hemmelighet


Dokumentaren har også en slags historisk side. For dersom man ser bort

Komikerne Penn & Teller (Foto/Copyright: Oro Film)Komikerne Penn & Teller (Foto/Copyright: Oro Film)

ifra sjokk-effekten så gir «Artisctocrats» også et innblikk inn i det lukkede underholdningsmiljøet i USA. Vi får vite at vitsen har sirkulert siden 1900-tallet, men at ingen komikere har våget å framføre den i offentligheten.

Dette var vitsen som ble fortalt klokken 4 om natten på narchspiel. Det går til og med historier om at kjente komikere som Chevy Chase skal ha brukt timesvis før de kom til poenget. For i likhet med en god jazzlåt så handler vitsen «Aristocrats» om å kunne improvisere.Det er mulig du liker «Aristocrats» dersom du likte:

Happiness


A Dirty Shame

De fleste komikerne i filmen er nok ukjente for det norske publikum men enkelte ansikter som Jason Alexander (George fra Seinfeldt), Robin Williams, Whoppie Goldberg og ikke minst Cartman fra Southpark (som kanskje gjør den beste versjonen noensinne), burde være kjent for de fleste av oss.

Filmen er som vitsen - heller uoversiktlig og uten noen punch-line eller budskap. Men, hva gjør vel det. I disse dager hvor politisk-korrekte, ufarlige Hollywood-filmerinvaderer våre kinoer er det deilig med litt god, gammaldags, sjokkerende griseprat.