Vil ikke si farvel til våpnene

Et overveldende flertall av innbyggerne i Brasil stemte ned forbudet mot skytevåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brasil sier ja til håndvåpen.Brasil sier ja til håndvåpen.

Rio de Janeiro (NTB-AFP-Reuters): Brasilianske velgere avviste søndag med overveldende flertall et forslag om å forby skytevåpen.

Da 74 prosent av stemmene i folkeavstemningen var talt opp, hadde 64 prosent stemt imot et forbud, mens bare 36 prosent stemte for, til tross for at Brasil er et av de voldeligste landene i verden. 36.000 mennesker ble drept av skytevåpen i fjor.

Både regjeringen til Lula da Silva, en rekke menneskerettighetsgrupper og den katolske kirken støttet forslaget, og Lula gjentok sin klare støtte etter at han selv avla stemme i industriforstaden São Bernardo do Campo utenfor São Paulo.

- Jeg mener at et vanlig menneske ikke blir tryggere av å eie et våpen, så jeg stemte ja til forslaget, sa Lula.

Før den offisielle kampanjen åpnet 1. oktober, viste meningsmålingene at et solid flertall på så mye som 76 prosent støttet ideen om et forbud, men folkemeningen svingte i de siste ukene takket være en velsmurt kampanje fra nei-siden.

Motstanderne av et forbud hevdet blant annet at folk må få lov å ha våpen for å beskytte seg mot kriminelle, og at kriminelle uansett ikke kjøper sine våpen i butikker.

Personvernpolicy