Rebekka & The Mystery Box: «Good Or Goodbye»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Intelligent pop med internasjonalt snitt fra Rebekka Karijord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rebekka & The Mystery Box, «Good Or Goodbye»


(Kirkelig Kulturverksted)

2005 ser ut til å bli et særdeles godt år for kvinnelige, eksperimentelle popartister her hjemme. Året begynte med Kari Rueslåttens overbevisende «Other People's Stories », før Anja Garbarek nylig leverte det herlige «Briefly Shaking».

Felles for begge er at de lager vindskeiv og elektronifisert pop, har særegne vokale og låtskrivermessige kvaliteter, de bryr seg lite om musikalske fastlagte normer og konvensjoner, samtidig som de også har et kunstnerisk potensiale til å nå langt ut over Norges grenser.

Nå må det legges til at verken Rueslåtten eller Garbarek selger vanvittig mange plater, men det har nok sannsynligvis mer å gjøre med platekjøperes og markedets generelle trangsynthet enn artistenes eksisterende produkter.

Nytt spennende bidrag


Nå kompletteres kanskje dette bildet (både artistisk og kommersielt) av Rebekka Karijords andre utgivelse, «Good Or Goodbye».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karijord, som i tillegg til musiker er skuespiller, dramatiker og forfatter, debuterte med albumet «Neophyte» i 2003, og oppnådde blant annet en påfølgende Spellemann-nominasjon som beste nykommer.

Denne gangen har Rebekka fått med seg musiker og produsent Peder Kjellsby, og sammen utgjør de prosjektet Rebekka & The Mystery Box.

Overbevisende


Musikalsk sett er «Good Or Goodbye» en interessant og spennende reise i et elektronisk pop-landskap der referansene til Goldfrapp, Kate Bush (Tori Amos), Björk og Anja Garbarek aldri er spesielt langt unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette albumet har mye for seg, noe som det nedtonede og harmoniske åpningskuttet «Giant», herlige «Chemistry», den metalliske singelen «Machine» og den aldeles ypperlige «The Collector» er solide beviser på.

Hovedsaklig imponerer Rebekka vokalmessig, men dette hadde likevel vært lite verdt hvis låtene ikke var av tilsvarende kvalitet!

Nye høyder oppnås derimot på «Little Battlefish», «Black Dog» og «If The Sky Should Fall», der Rebekka & The Mystery Box gjør sitt aller beste for å gjenskape de trolske og nærmest utenomjordiske stemningene på Goldfrapps fantastiske debutalbum «Felt Mountain».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sleng med de to «Everlasting»-sporene og Kate Bush-inspirerte «Superman», og vi nærmer oss en meget bra avslutning på 2005 ...

Svakheter?


Imponerende nok består albumet av overraskende få svake spor, men det må likevel settes enkelte spørsmålstegn ved bruken av de «østlige» elementer på «Castle In The Sky», samtidig som verken «Gasoline» eller «Wishing Well» holder samme nivå som resten av låtene.

Referansene til andres musikk er også ganske innlysende på «Good Or Goodbye», men Rebekka & The Mystery Box er likevel i stand til å levere et meget oppegående og originalt produkt!

Foreløpig er dette ikke på samme nivå som Kari Rueslåtten eller Anja Garbarek, men det er ikke langt unna.

Svak femmer.

Rebekka: Hjemmeside


Låter

:
1. Giant
2. Chemistry
3. Machine
4. Castle In The Sky
5. Little Battlefish
6. Black Dog
7. If The Sky Should Fall
8. Everlasting
9. Everlasting
10. The Collector
11. Gasoline
12. Superman
13. Wishing Well

Spilletid

: 48.40

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Plateanmeldelser

Multikunstneren Rebekka Karijord (14.10.2005)

ABC Startsiden:


Musikk
Musikkanmeldelser