Vamp: «Siste Stikk»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vamp fortsetter sitt sedvanlige kvalitetsmessige visetokt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vamp, «Siste Stikk»

(Major)

Hagesundsgruppa Vamp er nærmest blitt for en institusjon å regne i norsk musikkliv! Populariteten deres er intet mindre enn sensasjonell, og den når nærmest nye høyder hver gang bandet kommer med ny plate.

Diskografi

:
«Godmorgen Søster», 1993
«Horisonter», 1994
«13 Humler», 1996
«Folken», 1996 (live)
«Flua På Veggen», 1998
«Ei Med Alt», 1999 (Samle)
«En Annen Sol», 2000
«Månemannen», 2002
«Siste Stikk», 2005

Vamp ble etablert i 1991, og debuterte med den kritikerroste «Godmorgen Søster» i 1993. Resepten var hovedsakelig en kombinasjon av klassisk folk- og visepop, samtidig som inspirasjon fra den irske folkemusikken og sigøynertradisjonen var relativt åpenbar.

Dette ga seg også uttrykk i låter som «Tir ná Noir» og «Hallo - adjø», som kanskje er bandets mest slitesterke bidrag til den norske musikkflora.

Denne har så blitt etterfulgt av fem studioutgivelser, en konsertplate og en samleplate.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dialekt


Såpass mange utgivelser er selvsagt imponerende i seg selv, men det som overrasker mest er at et band som synger på dialekt kan bli såpass godt likt som i tilfellet Vamp. Men det er kanskje derfor?

Det er vel ikke til å legge skjul på at at bandet sannsynligvis har sin aller største fanskare utenfor Oslo, og få turneer blir imøtesett med så stor interesse som turneer med Vamp.

Et annet sentralt punkt man ikke bør glemme, er at Vamp som regel har benyttet seg av anerkjente diktere i musikken sin, og både Kolbjørn Falkeid og Ingvar Hovland kan nok tilskrives sin del av æren for suksessen til bandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt album


La en ting være klart; Vamps nyeste album, «Siste Stikk», byr på alt annet enn overraskelser, men fortsetter på det løpet bandet har lagt opp helt siden de startet. Her er melodiøs, iørefallende og til tider pompøs folkpop tilsatt den velkjente fiolin-, fløyte- og trekkspillsignaturen til Øystein Staveland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hør den pompøse, strykertilsatte balladen «Denne Uro», maritime og irskinspirerte «Nok En Sang Om Havet» eller den groovy «Har Du Sagt A, Så Har Du Sagt A», og du vil kunne nikke anerkjennende.

Det samme kan sies om de pene balladene «Kim Du Nå Va» og «Spor Av Glør», akustiske «Loffaren», den uptempo «Svin På Skog» og det herlig stemningsfulle og tonesatte diktet «Gledespunkter».

Voksenpop


Det er egentlig ganske så vanskelig å si noe stygt om Vamp, for de er rett og slett meget kompetente og kan sine saker til fingerspissene.

Kanskje utfordrer de ikke lytteren tilstrekkelig, og holder seg litt for mye til den sjangeren de opererer innenfor? Samtidig kan det kanskje argumenteres for at de benytter seg av en litt kraftigere instrumentering enn tidligere, noe som kan bidra til å ta fokus bort fra enkeltheten i melodiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ser vi kanskje et Vamp som er i ferd med å ta steget bort fra den akustiske folkpopen og over til mer generell voksenpop?

Uansett hvilke innvendinger som faller meg inn, kommer jeg ikke bort ifra det faktum at Vamp nok en gang har laget et meget bra album som vil appellere til veldig mange!

Fin femmer.

Vamp: Hjemmeside

Låter

:
1. Denne uro
2. Nok ein sang om havet
3. Har du sagt A, så har du sagt A
4. Et nytt land
5. Siste stikk
6. Kim du nå va?
7. Bleik poet
8. Spor av glør
9. Eg ser deg overalt
10. Loffaren
11. Vår
12. Svin på skogen
13. Gledespunkter

Spilletid

: 45.15

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Plateanmeldelser

Vamp trygge på seg selv (14.02.2003)

ABC Startsiden:


Musikk
Musikkanmeldelser