Kystvakten følger tråleren videre

Artikkelen fortsetter under annonsen

To norske kystvaktskip følger den russiske tråleren «Elektron» fra utsiden av den russiske territorialgrensen. Kystvakten regner med at tråleren blir overlatt til russiske myndigheter i løpet av onsda

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bodø/Oslo (NTB-Frode Kvam):

- Situasjonen nå er at tråleren eskorteres på innsiden av den russiske territorialgrensen av det russiske marinefartøyet «Admiral Levtsjenko». Vi holder oss på utsiden av grensen med to kystvaktfartøy, og følger med derfra, i påvente av at vi eventuelt kan få diplomatisk klarering i løpet av dagen til å gå inn i russisk farvann, sier pressetalsmann John Espen Lien ved Landsdelskommando Nord-Norge til NTB.

Lien regner med at en russerne formelt vil ta arrest i tråleren i løpet av onsdag. Norske myndigheter har hatt kontakt med russerne underveis, og er klar til å sende over bevismateriale for lovbrudd som «Elektron» skal ha begått, ifølge Lien.

Han opplyser at den formelle arresten fra norsk side vil opphøre så snart russerne tar tråleren i arrest.

- Værsituasjonen vil avgjøre når en formell overtakelse kan skje. Russerne vil prøve å finne et egnet sted langs Kolafjorden. I verste fall må vi vente til ettermiddagen før dette kan skje, sier Lien til NTB.

Ifølge en talsmann for den russiske Nordflåten slapp et fly fra Kystvakten et nett over en annen russiske tråler som sluttet seg til «Elektron» da den tirsdag nærmet seg russisk territorialfarvann. Lien avviser opplysningene.