A History of Violence

Spennende og blodig historietime uten videre dybde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som de fleste har fått med seg er det noen filmer der ute som har en dypere mening.

Og det er ofte nettopp disse filmene som er best.

Noe sier meg at «A History of Violence» er en film som tar sikte på å gi publikum et underliggende budskap, problemet er bare at jeg ikke helt klarer å fatte hva det skulle være.

Regissørens av filmen, David Cronenberg, er nemlig en regissør som ikke er kjent for å produsere lettfordøyelig fjas. Tidligere har han laget filmer som «Crash» (den fra 1996 som handler om mennesker med fetisj på bilkræsj, ikke rasedramaet som kom på kino i år) og klassikeren «Naked Lunch». Dermed er det ikke fritt for at man får høye forventninger til hva eksentrikeren har funnet på denne gangen. Men, «A History of Violence» er faktisk en ganske konvensjonell film i forhold til resten av Cronenbergs verk.

I alle fall på overflaten.

American dream


Viggo er både litt søt og litt tøff på en gang. (Foto: SF Norge AS)Viggo er både litt søt og litt tøff på en gang. (Foto: SF Norge AS)

Tom (Viggo Mortensen) er selveste stereotypen på den perfekte amerikanske familiemann.

Han lever et lykkelig og stille liv, og tjener til livets opphold på den vesle cafèen han eier. Tom har noen flotte barn og har et så godt sexliv at kona (Maria Bello) til og med kler seg opp i cheerleader-antrekk i sengen for å krydre stemingen.

Den komplette amerikanske drøm med andre ord.

Tilværelsen blir snudd opp ned når noen to kjeltringer prøver å robbe Toms cafè. Plutselig forvandler den hjertegode ektemannen seg til en kaldblodig drapsmaskin, tar rotta på begge to og ender opp som helt.

Dermed dukker det opp langt mer skumle mennesker som påstår at de kjenner Tom under navnet Joey. De får familien til å spørre seg selv om hvorfor akkurat han er så djevelsk god til å drepe. Mistenksomt....


Nokså spennende


«A history of violence» er for såvidt en ganske spennende film. I starten siger historien lavmælt framover i et sakte tempo, mens publikum sitter ytterst på kinosetet og venter på at noe helt forjævlig skal skje. For det ligger en underliggende nerve i filmen som setter seg godt i mellomgulvet.
Det er mulig du liker «A History of Violence» dersom du liker:

Kill Bill 2


The Good, The Bad and The Ugly


Det er interessant å se hvordan Tom blir tvunget til å ta noen vanskelige valg for å beskytte familien sin.

Viggo gjør en god rolle som den sårbare og stilferdige Tom som kanskje, eller kanskje ikke, har en langt mørkere side (dette skal jeg selvsagt ikke avsløre her).

Maria Bello er strålende kona som plutselig begynner å tvile på mannen i sitt liv.

Problemet mitt med filmen er at jeg aldri synes den ble noe annet enn en straight gangster-thriller. Her har vi hevnmotiv, mafia og andre tradisjonelle ingredienser.

Men jeg hadde problemer med å finne den dypere meningen eller hvilket budskap Cronenberg vil gi her.

For mitt vedkommende lærte denne blodige historietimen meg ikke så mye mer enn at vold avler vold - og det visste jeg på en måte fra før.


Offisiell hjemmeside:

History Of Violence

History Of Violence

Neste Klikk:

FilmanmeldelserPersonvernpolicy