Nettmøte: Jordmor Ragnhild Vik

En jordmor er svært betryggende, derfor fikk vi besøk av en her i Neste Klikk. Og leserne stilte spørsmål om alt innenfor svangerskap og fødsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjonJordmor

Ragnhild Vik er utdannet sykepleier med erfaring fra psykiatri og nyfødt intensiv, og er senere utdannet jordmor.

Jordmorutdannelsen tok hun ved føde/barsel på Rikshospitalet, og har siden hatt erfaring ved føde/barselsavdelinger ved flere store norske sykehus.

De senere årene har hun jobbet ved sykehuset i Lillehammer, og jobber også i svangerskapsomsorgen ved helsestasjonen.

Ragnhild har selv en datter på 8 år.

Her kan du lese hva Ragnhild svarte leserne:

 • Hei
  Jeg er ei på 28 år. Har lyst å få barn i nærmeste framtid.
  Er litt redd for fødselen. Mange i nærmeste krets har hatt vannvittig tøffe fødsler. Min svigerinne oppfordrer meg til å vurdere å ta røngten for hoftene og bekken. Se om jeg er trang eller har en kropp som takler dette godt. Dette for å være mer forberedt før en fødsel. Hva anbefaler Du????
  Siv-A

Hei!
Det er antakelig ingen grunn til at du skal ta røntgen. De aller fleste har bekken som kan føde barn. Men det er lett å bli skremt... Husk at av en eller annen merkelig grunn så "konkurrerer" kvinner ofte om å ha de verste fødslene, og opplevelsen av det som vi jordmødre oppfatter som en ehlt normal fødsel kan være voldsom for kvinnen som føder. Dette fordi fødsel på alle måter er grensesprengende.

Nå vet ikke jeg hva du mener med "nærmeste krets" og "vannvittig tøffe fødsler". Men er det spesielle tilfeller anbefaler jeg deg å fortelle jordmoren som skal følge deg om disse og så vil hun utifra det vurdere hvorvidt du bør ta røntgen før du skal føde!
r

 • Heisann!
  Jeg lurer på hvor mye bebisen tåler der inne i magen!?
  Hvor godt beskyttet h*n ligger?
  Om natta så vrir jeg meg så mye fra side til side, føler av og til at
  jeg klemmer flat nurket mitt!
  Takk for svar!

Hei!
Babyen ligger godt omsluttet av fostervann og livmorvegger, så du klarer nok ikke å klemme nurket ditt flatt! En stilling som ville ført til dette ville isåfall være så ubehagelig for deg at det vanskelig vil la seg gjennomføre.

r

 • Hei

  Jeg har termin 10 januar -06, og har merket at magen har sunket
  betraktelig det siste døgnet. Hodet ligger ikke ned fast enda. Kan det være fare for fortidlig fødsel?
  Med vennlig hilsen

  Sissel

Hei! Det du beskriver er i seg selv ingen som helst tegn på for tidlig fødsel!

r

 • Til Ragnhild
  Jeg er nå gravid i 10. uke og har hatt blodig utflod hele tiden. Er i
  tillegg kronisk plaget av candida som jeg ikke blir kvitt. Hadde også et tilfelle med kraftigere blødning for noen uker siden.

  Reiste påfølgende dag til legen, der jeg ble beroliget med at dette kunne være helt normalt. Fosteret var i live og lå inne i livmoren. Hvis det skulle være noe galt, var det ikke noe jeg kunne gjøre fra eller til likevel.

  Jeg er likevel ikke beroliget, for det kommer fremdeles blod hver eneste dag. I hele første svangerskap hadde jeg ikke antydning til misfarget utflod. Har du noen synspunkter? Hvis det er en forestående abort, er det noe jeg kan gjøre for å forhindre det? Ev. kan blødningene ha andre årsaker?

  Bekymret

Hei!
Det er litt vanskelig å vurdere. Sannsynligvis ikke farlig, men heller ikke vanlig. Enkelte kan få en veldig lett-blødende mormunn i svangerskapet, har du merket noe ekstra blødning i forbindelse med et?

En morkake som plasserer seg veldig lavt i livmoren kan også gi blødninger, regner med de så på dette når du ble undersøkt?Ettersom alt var bra med fosteret da du ble undersøkt vil jeg tro det er det nå, men dersom det vedvarer må du kontakte lege igjen, slik at man finner årsaken til blødningen.

En forestående abort er det desverre lite man kan gjøre noe med på dette tidspunktet, men siden dette har pågått alle ukene du har vært gravid og alt allikevel så bra ut da du var på undersøkelse vil jeg ikke tro at det er snakk om det. Lykke til!

r

 • Hei Ragnhild,

  Jeg er nå i uke 24 av mitt tredje svangerskap. Har begynt å få så
  fryktelig vondt i magen (kynnere på en måte) når jeg går. Magen blir stenhard og når jeg stopper opp, så stopper det vonde også. Har du noe tips til hva jeg skal gjøre med det ?
  Tusen takk, på forhånd J
  Wenche

Hei!
Kynnere er vanlig og ikke farlig, men de skal ikke være veldig vonde. Så lenge de stopper opp når du roer ned, har jeg ikke andre råd enn at du må ta det med ro...

r

 • Hei!
  Jeg er gravid med mitt første barn og helt siden uke22 har det sprengt veldig i ribbeina... nå sprenger det litt hver eneste kveld , uke 33 nå.... det sprenger liksom såpass at hver eneste morgen føler jeg meg skikkelig støl og sliter nesten med og strekke meg...
  jeg har også hatt noe små stikkinger rett over skam benet i det siste er dette helt normalt?

  Jeg må innrømme at jeg har vært veldig hysterisk og redd for at noe skal gå galt....


hei!
Det er helt vanlig å bekymre seg i svangerskapet uten at man er hysterisk av den grunn.

Det er jo en spennende ting som man ikke gjør mange ganger i løpet av et liv!

De sprengningen under ribbena høres helt ufarlige ut og er nok bare et resultat av at livmoren tar større og større plass og presser oppover. De stikningene ved skambenet (eller symfysen som det heter, skambenet er et fælt ord ;-) ) kan være litt bekkenløsning. Helt normalt og ikke farlig, håper bare ikke det blir mer av det!

r

 • Hei
  Er tre mnd på vei i dag :) har fått ultralyd om to mnd, og lurer på om det er mulig å bestille ultralyd privat før det har gått to mnd og se kjønnet på barnet.

  Hilsen spent kommende mor :)

Hei! Du kan helt sikkert få time til ultralyd hos en privat gynekolog, men det er nok tidlig å se kjønnet ennå!

r

 • Hei!
  Jeg har ett spørsmål ang fødsel. Jeg er gravid i 10.uke og har ett barn fra før på litt over 2 år. Gruer meg VELDIG til fødselen allerede, da førstemann var litt stor og revnet meg innvendig. Noe som også
  forårsaket at jeg mistet endel blod. Hva er sjansene for at det vil skje denne gangen? Jeg er rett og slett redd for å føde en gang til,og har faktisk vurdert å ta abort... Har jo også hørt at alle fødsler ikke er
  like.. Hilsen jente 23

Hei! Ingen fødsler er like, det er sant, og du trenger ikke å revne slik som forrige gang. Skjønner at du ønsker en annen opplevelse denne gang! Dersom du gruer deg så fælt, så snakk med jordmoren du går hos! Det kan hjelpe deg å få bearbeidet opplevelsen fra forrige gang, slik at du slipper å grue deg så fælt. Mange synes også det hjelper å skrive ned tanker og følelser- det ligger mye bearbeiding i det! Lykke til!

r

 • hei Raghild.
  eg er ei jente på 24 år,som har 2 gutter på 4 og 6 år. for 1 1/2 til 2
  år siden fekk eg betennelse på begge eggstokkene. Det eg og min mann lurte på var: er det stor sjangse for at vi ikke kan få flere barn? mangen sier at når du har hatt betennesle der er det 80% sjangse for at me ikkje kan få flere.
  Hilsen Heidi

Hei!
Jeg vet ikke hvor stor sjanse det er for dette sånn prosentvis- men med en slik sykehistorie vil jeg tro at det vil være lett for deg å få en utredning, dersom nr 3 lar vente på seg.

r

 • Hei.

  Jeg er gravid i uke 27 og har et stort sf-mål.

  Dette er min tredje fødsel og målene lå også over ved forrige
  graviditet, men ikke så mye som nå. Mitt sf-mål i uke 26 tilsvarer den grønne streken i uke 36 ( 32 cm). Går på vekstkontroll på sykehuset og alt ser bra ut, har tatt og skal ta enda en glukosebelastning (blodsukker på 5 etter 2 timer).

  Jeg har ikke gått opp noe i vekt. (Er 160 cm høy og veide før graviditet 74 kg). Hvor normalt er det at gravide følger normalen, og er det mange som ikke gjør det? Jeg kjenner liv til daglig, sparking, hikking. Fikk konstatert rikelig med fostervann og stort barn. Kan dette normalisere seg utover svangerskapet, eller må jeg regne med å bli kjempesvær? Kan jeg kontakte forrige sykehus jeg fødte på for å få kopi av mine forrige helsekort (for gravide)?


  Eli-Beate

Hei!
Det er mange som ikke følger normalen. Den røde streken er bare et gjennomsnitt, og de færreste ligger nøyaktig på den! Det aller viktigste er at babyen følger sin egen kurve, og at det ved store avvik blir fulgt opp- slik som i ditt tilfelle.

Noen av oss er disponert for å få store barn, og da blir gjerne alle barna en føder store. Regner med at babyen din ligger an til å bli større enn gjennomsnittet ettersom du fikk beskjed om at den er stor, men kan ikke si noe om hvor stor den vil bli.

Det viktigste er at du kjenner liv daglig slik at du vet at babyen har det bra! Du kan få kopi av papirene fra din forrige fødsel, kontakt fødeavdelingen der og spør hvordan du skal gå fram, noen vil ha skriftlig henvendelse!

 • Hei
  Jeg er kanskje gravid, problemet er at jeg bruker sovemedisin og er avhengig av det. (zopiklon) Jeg bruker en en veldig liten dose( jeg
  deler en tablett 5,5 mg i 3) så det er en dose på under 2 mg per natt. Kan jeg fortsette med den dosen under graviditeten? Vist ikke har jeg ett stort problem
  Hilsen kb

Hei! Jeg kjenner ikke til det annet enn at det anbefales å samråde seg med lege da det er mulig at fosteret påvirkes av dette legemiddelet. Så kontakt legen din.

r

 • Hei. Jeg er gravid i uke 35. Kjenner liv hver dag, men ikke harde spark. Kan det være noe galt med føttene til barnet?

Hei!
Jeg tror ikke du skal engste deg for det. Etterhvert som det blir trangere for babyen forandrer opplevelsen av spark seg litt, det blir mer "skumping" enn harde spark. Det viktigste er at du kjenner liv daglig, så du føler deg trygg på at det står bra til der inne!

 • Hei!
  Jeg lurte på om det er vanlig at samboer/ektefelle er med på første
  svangerskapkontroll? Må en ha klart for seg hvilket sykehus en skal føde på? Jeg bor for tiden i ei lita bygd 1 times kjøring utenfor Trondheim men kommer fra Stavanger opprinnelig. Jeg skal flytte til Stavanger i sommer (jeg har termin ca.1.6) og håper selvfølgelig på at jeg kommer til å føde i min hjemby hvor jeg har født mine 2 barn som jeg har fra før.

  Hilsen Heidi

Hei!
det er helt vanlig at samboer/ektefelle er med på første kontroll- og gjerne senere også! Dette er det opp til dere å bestemme hva dere har lyst til. Det er fritt sykehusvalg i Norge så du kan helt sikkert føde i Stavanger hvis du rekker dit før det starter!

r

 • Jeg er gravid i 19. uke. Har fått et brennende rødt utslett i kinnene og rundt munnen i dag. Hoven og rød. Har du noen ide om hva det kan være? Har det noen sammenheng med svangerskapet. Hva kan jeg bruke av kremer til å dempe det. Jeg har ikke spist noe uvanlig eller brukt nye såper/kremer med unntak av trankapsler som jeg tok for første gang i dag morges.
  Takknemlig for råd.
  Hilsen Hege

Hei!
Vanskelig å svare på. Er ikke noe som jeg umiddelbart vil knytte til svangerskapet. Holder da heller en knapp på trankapslene selv om dette nok er en uvanlig reaksjon på dem også. Kan ikke gi noe annet råd enn å se det an... Personlig er jeg sterk tilhenger av Aloe Vera gele ved irritasjon i huden.

r

 • Hei
  Kona er i uke 33-34, hun er bekymret for at det kan bli store langvarige smerter og komplikasjoner. Hun har ingen grunn til det, vi har hatt god oppfølging og tatt mange prøver og alt ser fint ut. Hodet ligger ned, og det er vel det ideelle.

  Har du noe statistikk jeg kan berolige henne med (f. eks at 8 av 10
  fødsler skjer i løpet av 2 timer, fare for komplikasjoner/død = x % osv)
  Hilsen ektemann

Hei!
Har lite oversikt over konkret statistikk, men kan berolige med at de aller fleste fødsler går komplikajsonsfritt. At 8 av 10 fødsler skjer i løpet av 2 timer kan jeg desverre ikke gå god for, men at vi i Norge har en svært god fødselsomsorg både hva gjelder mor og barnet som kommer, det er 100% sikkert. Dette innebærer selvsagt ikke at det er smertefritt, for vondt er det, men det er ikke farlig å føde barn i Norge.

r

 • Hei!
  Jeg har prøvd å bli gravid i 4 år nå, men ingenting skjer. Har vel i
  grunn gitt opp håpet nå. Har vært til undersøkelse hos gynekolog, alt var normalt. Det eneste han kunne si var at jeg muligens ikke hadde eggløsning før hver eneste mens i og med at jeg er overvektig. Mannen min har ikke vært til undersøkelse, grunnen er at han ikke kan fordra sykehus ol. Han har et sterkt ønske om barn han og. Hva gjør jeg?
  Hvordan foregår en undersøkelse for mannen på sykehuset?
  Ingunn.

Hei!
Endel av utredningen av ufrivillige barnløse innebærer at mannen også utredes. Jeg tror dette i hovedsak dreier seg om sædprøve, men det er mulig det innebærer andre prøver også.Kanskje er det en fastlege eller noe som kan snakke med han om dette, slik at det blir mindre skremmende? Uvitenhet og fantasien er ofte verre enn virkeligheten. Hvis han har sterkt ønske om barn bør han nok la seg utrede. Kanskje er det ikke så mye som skal til før dere kan lykkes.

r

 • Hei
  Tørr ikke få et 3. barn...Men har lyst på etterhvert!!
  Første fødselen min tok 5 timer fra vannet PLUTSELIG gikk.
  Men var helt grei fødsel. Andremann tok TRE KVARTER fra første tegn på at noe skjedde.Heldigvis var jeg på sykehuset da det skjedde! (heldig) Og den var intens.. Vil ha lystgass neste gang også! Men vi bor nå laaangt unna sykehus og er avhengig av ferge for å komme oss dit. Det er ei jordmor her, men hun er ofte borte. Er livredd for å måtte føde hjemme jeg! Vil ikke at mannen min skal ta imot! Eller tenk hvis jeg er alene hjemme med barna??? Jøje meg!!
  Mvh Berit

Hei!
Skjønner at nr 3 virker skremmende. Du er tydeligvis en rask føderske og kan nok regne med at det vil gå raskt neste gang også, selv om det selvfølgelig ikke er en nødvendighet.

Mitt eneste forslag er om du kan bo i nærheten av sykehuset når det nærmer seg termin?Hos venner, familie eller bekjente? Har erfaring med dette fra avdelingen hvor jeg jobber, noen løser det på denne måten. Enkelte avdelinger lar også disse damene få "bo" på sykehuset den aller siste tiden- sjekk om dette er mulig!

r

 • Hei
  Jeg er gravid i 5. måned og lurer på om det er farlig å spise skalldyr under graviditeten?
  unni

Hei!
Statens helsetilsyn har egne kostholdråd for ulike strekninger langs kysten. Undersøk disse før du spiser fisk eller skalldyr som ikke er kjøpt i butikken. Det du får kjøpt der skal være trygt. Må selvølgelig ikke spises rått eller gått ut på dato.

r

 • Hei !
  Jeg er gravid i uke 30 og lurte på å gå til anskaffelse av katt. Har for tiden en perser, men lurte på å få en muse jeger, siden det kryr av mus rundt huset. Bør jeg vente til babyen kommer ? Eller er det bare de 3 første månedene som er spesielt viktige å unngå katt unger på ? Har ikke hatt toxo.. hva det nå enn heter. Har hatt katt hele livet. På forhånd tusen takk !
  Med hilsen Veronika

Hei!
Man kan trygt ha katt dersom man er nøye med håndhygiene og hygienen ellers. Vask kjøtt og grønnsaker, gjennomkok eller -stek alt rått kjøtt og hurtigmat.

Bruk hansker i forbindelse med hagearbeid og unngå kontakt med katteavføringen. Man har ikke gått så langt at man fraråder katte-eiere å bli gravide eller gravide å avskaffe katten! Risikoen for skade av babyen ved smitte av toxoplasmose er størst tidlig i svangerskapet. Men det er så få i Norge som har denne smitten at man i de nye retningslinjene for svangersakpsomsorg ikke anbefaler rutinemessig screening av gravide.

r

 • Hei
  - er gravid i ca uke 7.
  Lurer på hvordan det er med trening?
  Har trent aktivt de siste 20 årene,har to barn fra før.
  Spiller aktivt håndball og trener på helsestudio.

Hei!
Moderat trening er bra! Det er gunstig for veksten til barnet og for din helse, og vil kunne føre til at du opplever svagerskapet og fødselen enklere.

De gyldne reglene er at man ikke skal starte med noe nytt og veldig anstrengende som kroppen ikke er vant til eller utøve trening som gir plager, moa skal man lytte til kroppen! Men aktiviteter som gir risiko for fall,og kontaktidretter som traume (spark/slag mot magen) bør unngåes- så håndball er nok ikke det mest ideelle med mindre de rundt deg tar hensyn og du selv tar hensyn til at du er gravid.

r

 • Hei
  jeg har hatt eggløsning rundt den 1 hver mnd og mensen rundt 15- 17 nå i ett par mnd ( 5-6 mnd), men så i forrige mnd så virket det som om jeg hadde hatt 2 eggløsninger rundt 30 august og 7 september så da regnet jeg ut at jeg kom til å få mensen den 20 sept og BANG så kom tante rød akkurat som forventet.
  Men så virket det som om jeg hadde eggløsning den 1 okt og så igjen den 12 og 13 okt og da er vel forventet mens mellom 27-29 okt. Vi prøver ikke å bli gravid så har jeg egentlig prøvd å bli kjent med syklusene mine ved å kjenne på livmortappen og ved å kjenne igjen slimet som kommer og jeg var ganske sikker på etter disse mnd at jeg visste åssen det var.

  Sånn har jeg skjønt at ting skal være hos meg:

  når tappen åpner seg i begynnelsen av mnd så er det eggløsning og det kan være åpent i ca 3-4 dager så ca 14-15 dager etterpå så åpner tappen seg igjen også for jeg mensen,men så begynte det å åpne seg to ganger i begynnelsen and mnd og midten av mnd og det to måneder etter hverandre
  er dette helt vanlig??

Hei!
Dette kjenner jeg ikke til så det kan jeg ikke svare sikkert på, men det virker iallefall som en noe usikker måte å fastslå en eggløsning på- så den bør ikke brukes hvis man ikke ønsker å bli gravid! • Hei!
  Jeg hadde en MA i uke 18 i vår, der fosteret hadde levd i 15 uker. Nå er jeg igjen i uke 15, og er veldig nervøs. Har kjent noe som minner om "lemus" i magen for en uke siden, men dette er nå forsvunnet. Skal man kjenne liv nå? 4.gangsgravid. Er det ofte at de som mister sent, gjør det på samme tidspunkt de mistet sist?
  Hilsen kjempenervøs.

Hei!
Man kan nok kjenne liv i uke 15, særlig som flergangsfødende, men det er mange som ikke kjenner det. Det at du ikke kjenner no nå kan bety at babyen har snudd litt på seg og sparker mot ryggen din istedet, de sparkene kan være vanskelige å kjenne.
Kjenner ikke til noen slik sammenheng! Lykke til!

r

 • hei
  hadde en abort for to dager siden i ca uke 7/8, når vil hcg nivåene ha sunket så mye at jeg kan ta en ny test som vil vise positiv? holder det
  med en uke?
  vennlig hilsen anonym

Hei! Skjønner ikke helt spørsmålet, men regner med at du mener negativ? Jeg vet ikke nøyaktig hvor lang tid dette tar.

r

 • Hei
  Jeg er 30 år og jeg og min samboer har nå bestemt oss for å forsøke å få vårt første barn. Jeg sluttet med p-pillen for 2 uker siden. Har gått på dem i ca 1.5 år nå. Er veldige spente begge to siden det er første gang.Hvor lang tid tar det ca før p-pille effekten er ute av kroppen? Hva er som regel de første symptoner på at en er blitt gravid ? Hilsen spent snart **mamm** :-) ¨

Hei!
Man kan bli gravid ganske umiddelbart etter å ha sluttet med p-piller. De første symptomene er gjerne kvalme, ømme bryst, hyppig vannlating. Så uteblir mensen! Da er det på tide å ta en graviditetstest.

r

 • hei.
  jeg er 33 uker på vei og lurer på om du kjenner noe spesielt på kroppen som gjør at du skjønner at fødselen kommer til å starte snart

Hei!
Det er nok veldig varierende. Noen kan få litt blodslim, noen litt løs mage, noen økende kynnere/murring. Dette kan pågå i flere dager! Andre går rett på regelmessige rier, eller får en vannavgang.

r

 • Hei.
  Jeg hadde en spontanabort for to år siden og etter det har jeg prøvd og bli gravid igjen, men det er ingen ting som skjer i det hele tatt. Har vært til gynikologisk undersøkelse, å der sa de at det ikke var noe i veien med meg....Men 9 månder etter aborten fikk jeg påvist clamydia, jeg har trolig hat det i over halannaet år uten og vite det. Er det så lenge at jeg kan regne meg som steril eller kan man se det hos en gynikolog. Jeg har jo mensen regelmessig? Hva kan jeg gjøre for og lettere bli gravid? Hilsen L

Hei!
Du kan nok stole på at det gynekologen sier stemmer. Samtidig er det riktig at klamydia kan føre til sterilitet pga arr-dannelser i egg-lederne. Dersom du har prøvd "alt"(f.eks. eggløsningstest)og holdt på i to år synes jeg du bør be om en nøyere utredning. Det kan man får når man har forsøkt over ett år uten å lykkes.

r

 • hei
  lurte litt på dette med bevegelse fra babyen jeg er 17+3 på vei å med første mann merka jeg bevegelser mye tidligere enn jeg gjør denne gangen er litt bekymra for babyen å skal ikke på ultralyd før på onsdag 26 ringte lokal helsestasjon i dag men der er det ikke jordmor lenger... hørte hjertelyd med 1mann i uke 14 så kunne tenkt meg å bli beroliga litt med å høre den!! spørsmål 2 er det vanlig å ha vondt i magen husker ikke det fra forrige svangerskap.. gjør vondt å ligge på magen å har alltid vondt i magen når jeg våkner ikke må på do vondt i magen men lignende smerte... blei mye dette men jeg er litt bekymra for om alt er
  som det skal med lille inni der...

Hei!
Tror ikke du skal bekymre deg. Det kan variere med flere uker når man kjenner de første sparkene. Babyen kan ligge litt annerledes enn førstemann og sparke mer mot ryggen din, dette er vanskeligere å kjenne enn hvis den sparker ut mot magen. Det kan også være vanskelig å kjenne de sparkene som kommer mot magen hvis morkaka ligger på den livmorveggen som er ut mot magen din.

Dumt og leit at det ikke er jordmor på den lokale helsestasjonen lenger! Det burde det ha vært. Alle gravide har rett til å treffe en jordmor i svangerskapet. Det er nok ikke uvanlig med litt vondt i magen, bare det er forbigående. Er vel kanskje ikke så rart om det er litt vondt å ligge på magen i uke 17? Selv om graviditet ikke er noen sykdom, er det en spesiell helse-tilstand som medfører enkelte plager for noen!

r

 • Hei,
  Da jeg fikk mitt første barn for 3 år siden,var det litt kaotisk et
  øyeblikk, pga at barnet var stresset, da hun ble født var foster vannet også veldig missfarget, så jeg fikk i ettertid beskjed om at barne kunne ha vært stresset ei stund før fødselen, hun ble født 8 dager etter u.l.termin og 16 dager etter min egen.

  Barn nr 2 kom for ca 18 mnd siden, fødselen var helt uproblematisk, men jenta mi var så tørr i huden at den sprakk og hun fikk en del sår på kroppen, fikk da beskjed om at det var godt at hun ikke hadde ligget lengere, og di mente at hun var overtidig, hun ble født ca 1 dag over min termin, og 6 dager før ul. termin.

  Så det jeg lurer på er om man kan be om og bli i gang satt før det har gått 2-3 uker over termin.? Og om mor har noe som helst og si når det gjelder fast setting av termin, da jeg bestandig blir skjøvet ca 1 uke til bake ved ul, og når jeg har ul senere i svangerskapet viser den at min termin er den riktige.Vet at det "bare" er snakk om en uke fra eller til, men etter min siste fødsel så føler jeg at det er stor forskjell på og måtte gå 2 eller 3 uker over tiden.

  Mvh 2 barns mor

Hei!
Det er litt forskjellige rutiner rundt det å sette igang fødsler. Enkelte steder venter man til 14 dager over termin, andre til 11 dager over termin.

Vi vet at overtidige babyer lettere kan bli stresset under fødsel, så derfor passer vi ekstra godt på disse. Jeg vil anbefale deg å snakke med jordmor eller lege som følger deg i svangerskapet. En av grunnene til at vi ikke setter igang på termindato er at vi jo så langt som mulig ønsker at naturen skal gå sin gang og sette igang fødselen av seg selv, da de naturlige fødselene tross alt er noe mer skånsomme for både mor og barn.

Det er nå engang sånn at det er ultralydtermin som er "styrende", men jeg håper alle jordmødre og gynekologer lytter til gravide med sterke oppfatninger når det er stort sprik mellom terminene!

r

 • Hei.

  Min datter skal ha sin første. Hun er 20 år. Bør hun velge sykehus
  eller fødeloftet. bor i Stavanger. Jeg hadde ingen smerter overhodet med noen av døtrene mine. Har to. Hva anbefaler du?

Hei! Jeg kjenner desverrre ikke til fødeloftet, så jeg kan desverre ikke hjelpe deg!

r

 • Hei Ragnhild,

  Kona mi er gravid med første barnet vårt!!! Dette er meget spennende - hun er nå i den 6. måneden av s'skapet og er veldig enkelt utslitt. Men, hun driver fremdeles med trening (spinning) 2 til tre ganger i uken. Hvorfor er hun så utslitt selv om hun klarer treningen? Hun opuster tungt nå om dagen men har det bra ellers - hun har også klaget om vondt i hoftene to ganger nyllig - skal jeg tvinge henne til å dra
  til legen?? Jeg er litt redd for at hun begynner å få bekkenløsning.
  Litt hjelp kunne ha vært flott!

  Hilsen
  En som skal snart bli pappa og som er litt bekymret for kona si!
  Tony.

Hei! Flott at du er engasjert! Jeg tror ikke du skal bekymre deg. Så lenge kona di trives med spinning og ikke presser seg mer enn kroppen hennes tilater, er det ingen fare!

Fysisk aktivitet i svangerskapet er gunstig for både mor pg barn, faktisk er det med på å regulere barnets vekst så det ikke blir for stort og ikke for lite! Men det er viktig at hun lytter til kroppen sin, og tar seg tid til å ruge innimellom. Så lenge det ikke er sterke plager fra hoftene er det nok ikke nødvendig med legebesøk!

r

 • Jeg har pleid å ta b-vitaminer som jeg kjøper på apoteket for å styrke hår og negler. Kan jeg fortsette å ta dette sammen med gravitamin med folat+omega 3 kapsler før og under graviditet eller blir dette for mye b- vitaminer.
  Takker for svar
  Linda

SVAR:

Det er tilstrekkelig med gravitamin med folat og omega 3 kapsler. Jeg kjenner ikke til noen negative konsekvenser ved å ta b-vitaminer i svangerskapet i tillegg til dette, men du kan jo forsøke å kutte ut b-vitaminene for å se om det får noen konsekvenser.

 • Heisann

  Godt å få en jordmor på plass på nettet. Synd jeg er ferdig med mine svangerskap på en måte, men du har jo vært en fantastisk støtte gjennom mine to svangerskap. Så var det å fyre løs med spørsmålene da! Hva er den største utfordringen som jordmor?
  Hilsen Elin i Lotterudveien

SVAR:
Hei Elin! Det er MANGE utfordringer. En av de største er møtene med alle de forskjellige menneskene og deres ulike behov! Men det er jo det som gjør det så arti!

r

 • hei jeg er gravid i uke 10. har hatt en del menslignende smerter nederst i magen. lurer på om dette er normalt. har ikke hatt blødninger.hvordan merker man at man evt. har hatt en MA? jeg skal på 1. sjekk i uke 13
  vennlig hilsen vibeke

SVAR: Det er ikke uvanlig med litt mensliknende smerter. Livmoren vokser og det blir drag på en del bånd såkalte ligamenter som holder livmoren på plass, og dette kan gi litt smerter og ubehag. Så lenge du ikke har hatt noen blødninger kan du gå ut ifra at alt er i orden!

r

 • Hei jeg lurte på om det er vanlig med litt hårtap når man er gravid. Er det trygt å bleke/farge håret når man er gravid?
  Hilsen trine

SVAR: Jeg vet at en del gravide kan ha litt hårtap, dette fortsetter gjerne når man ammer. Det er ikke farlig å bleke/farge håret når man er gravid.

r

 • Hei! Jeg lurte på om det er flere kontroller ved helsestasjoner/ sykehuset av barn som er født prematurt. Jeg har selv 2 barn som er premature, men har aldri opplevd det selv. De er blitt vaksinert som vanlig selv om de var små, altså ved 3 og 5 mnd. De ble født i uke 33 og uke 34.
  Vennlig hilsen Jannicke

SVAR: Jeg kjenner ikke nøyaktig til rutinene her, men antar at det er noe tilpasset de enkeltes behov.

r

 • hei hei lurer på det med depresjoner?!? jeg er nå gravid i uke 38 og lurer på om det er normalt å falle i skikkelig
  dyp depresjon på denne tiden? jeg sover ikke om natten og klarer ikke helt å gi sønnen min på 19 mnd all den oppmerksomheten han fortjener på dagtid... jeg vet at det er bare 19 dager til jeg skal settes i gang (vanskelig 1. fødsel) men for meg så er de dagene halt uutholdelige og smertefulle. sliter med bekkenløsning og har en del vondt i arret som jeg har etter keisersnittet på 1. mann.
  sitter som regel hele dagen å gråter å er veldig lei meg og tålmodigheten har liksom bare rent helt vekk fra meg nå...

  Er jeg bare valdig sytete å må ta meg sammen eller finnes det noe form for hjelp jeg kan få for å komme meg gjennon dette?

  tusen takk for svar... hilsen anja

SVAR:

Hei Anja! Studier har vist at det faktisk er vanligere med depresjon når man venter barn enn den såkalte fødselsdepresjonen. Mange faktorer kan bidra til dette.

Man er sliten, utålmodig og hormoner raser rundt i kroppen. Samtidig har man de psykologiske aspektene rundt det å vente barn, som er mange. Jeg synes du bør ta kontakt med legen din eller aller helst jordmoren du går hos. Hun kan helt sikkert hjelpe deg og evnt henvise deg videre om det er behov for dette.

r

 • Hei
  (spørsmålet er fjernet)

SVAR: Hei Marita! Jeg skal sende deg en mail senere.

r

 • heisann.
  spørsmålet mitt gjelder gallesten. hvor vanlig er det å ha det i svangerskap? jeg hadde det i forrige svangerskap, men ikke i det første. i desember i fjor (fødte 24/12) hadde jeg 3 anfall, 2/12, 22/12 og 31/12. visste jo ikke da hva det var men følte at det ikke var noe galt med babyen.

  Legen sa det var noe i ryggen min... fant ikke ut at det var gallesten før jeg hadde et anfall i mai. har lagt om kostholdet og har ikke hatt anfall siden mai, bare gått ned 10 kg... Ganske skremmende å ha slike anfall, de varte i 3-4 timer, vågte ikke ringe sykehuset heller, men hadde jeg fått noen informasjon på forhånd at det er mulig å få gallesteinsanfall i svangerskap så kunne jeg kanskje blitt spart for den redselen jeg følte. var redd det var hjertet mitt eller noe. Synes at jordmødre bør informere gravide om slike anfall jeg.

SVAR: Gallesten kan nok like gjerne komme i svangerskapet som ellers, og disse anfallene er veldig smertefulle.

En gylden regel er at ved smerter av en slik karakter bør man ringe fødeavdelingen. Der kan man få veiledning pr telefon, og evnt komme til en kontroll for å utelukke at det er smerter som kan påvirke svangerskapet eller babyen- så får man ta det derfra!

r

 • Hei
  Jeg er en 27 år gammel kvinne som opplevde en MA (Missed Abortion) for to uker siden. Dette var min første graviditet og jeg var til kontroll på sykehuset pga småblødninger.
  Jeg var da 10 uker på vei og fikk den triste beskjeden om at fosteret var dødt. Legen mente det hadde skjedd ca i uke 8.
  Jeg fikk en tablett som jeg skulle ta der og da som skulle få det til å starte, deretter skulle jeg komme tilbake om to dager, bli innlagt og få flere tabletter.

  Jeg fikk veldig vondt etter den første tabletten, men blødde ikke mye. Når jeg ble lagt inn på sykehuset og fikk resten av tablettene hadde jeg ikke vondt i det hele tatt og blødde bare litt.
  Jeg har ikke fått noen oppfølging i ettertid og sitter derfor med en del spm. Ca 1 uke etter jeg var på sykehuset opplevde jeg når jeg var på toalettet at det kom ut mye blodig slim samt en klump som jeg der og da følte kunne være fosteret)

  Spm 1: tror du det var fosteret som da kom ut? Hva med morkaka, skal denne også komme ut og tror du den har kommet ut? Jeg har nå to uker etter den medisinske aborten sluttet å blø og jeg ønsker å bli gravid igjen.

  Spm 2: Kan jeg prøve igjen med en gang eller bør jeg vente? Hvor lenge må jeg evt. vente?

  Spm 3: Hvor stor er sjansen for at dette også skjer igjen neste gang?

  Spm 4: Kan jeg gjøre noe for å forhindre at det skjer igjen?

  Spm 5: jeg jobber som -------- og jobben kan til tider være veldig stressende, kan dette ha noen innvirkning?

  Spm 6: tar det lenger tid å bli gravid denne gangen? De på sykehuset sa at jeg skulle ta en graviditetstest om 6 uker. Om den
  da var positiv skulle jeg kontakte dem. Dette gjør meg litt urolig for
  jeg ønsker å vite om alt er borte og jeg spurte om å få en innvendig ultralyd for å sjekke dette. Det kunne jeg ikke få for det var ikke vanlig.

  Spm 7: Hva om jeg blir gravid innen disse 6 ukene, da vet jeg jo ikke om dette er et nytt foster eller om alt ikke har kommet ut.
  Hva mener du?

  Har du noen tips til meg så tar jeg gjerne imot dette, om det er noe jeg kan gjøre for å minske risikoen for at dette skjer neste gang.
  Dette var muligens mange spørsmål, men jeg er utrolig takknemlig om du kan svare meg på dette.
  Tusen takk og ha en riktig fin dag

SVAR:
Hei! Skal svare så godt jeg kan!

1: Det er vanskelig å svare på om det var fosteret som kom ut. Jeg vil tro at du kvitterte det i forbindelse med at du tok tablettene og var på sykehuset, men du sier du blødde lite så det blir litt vanskelig å vurdere. Så lenge blødningen har sluttet og du ikke blir syk med infeksjonssymptomer som feber og smerter i magen kan du gå ut ifra at alt er kommet ut.

2:Man pleier gjerne å anbefale at man har minst en menstruasjon før man prøver å bli gravid igjen.

3:Det at dette skjedde denne ene gangen gir ingen økt sjanse for at det skal gjenta seg.

4:Det er nok ikke noe du kan gjøre for å forhindre at det kan skje, men skulle du oppleve det er du veldig uheldig.

5:Jeg tviler på om jobben din kan forårsake dette.

6:Det trenger ikke å ta noe lenger tid å bli gravid denne gangen. Jeg kjenner ikke til rutinene rundt det å ta en ny graviditetstest etter 6 uker.

7:Dersom et dødt foster blir liggende i magen din, vil du ikke produsere HCG som gir utslag ved graviditetstest, så en positiv test vil tyde på en ny graviditet i så fall.

Lykke til!

r

 • Hvor gammel må man være for å få tatt fostervannsprøve, og hvor tidlig i svangerskapet kan man ta det?
  - K

SVAR:
Hei! I Norge tilbys fostervannsprøve til kvinner som kommer til å være 38 eller mer ved termin. Man tilbyr også fostervannsprøve til par med spesielle arvelige sykdommer i nær familie. Prøven taes i uke 14.

 • Hei!
  Jeg har en asiatisk kone som har termin den 24, swenere justert av jordmor til 1 nov. Hun begynner å bli diger og har "mas-rier". Det har hun hatt i 4 dager nå og det begynner å tære p åformen hennes. Hun har dårøig nattesøvn, ca 3-4 timer pr natt, er det noe fødeavd kan\bør gjøre?

  Mvh A

SVAR:

Hei! Det er dessverre en del gravid, spesielt førstegangsfødende, som opplever mye tak eller " mase-rier" i forkant av det vi definerer som aktiv fødsel.

Dette er både slitsomt og kan være vondt, men det er heldigvis ikke farlig verken for mor eller barn. Det er lite man kan gjøre på fødeavdelingen med dette. Prøv varme bad og varmepakninger! Og blir det for ille må man selvfølgelig kontakte fødeavdelingen

 • Hei!

  Jeg lurer på om jeg burde slutte å amme sønnen min på 7 mnd, nå som jeg er blitt gravid. Både legen og gynekologen min mente det. (Tror det hadde noe med at hormonet hcg bremser melkeproduksjonen). Hva mener du?

  Mvh.
  Linda.

SVAR:

Hei! Det er ingenting rent fysisk i veien for å amme selv om du er gravid igjen. Det du kanskje vil merke er en nedgang i melkemengden, eller at du får ømme bryster eller særlig følsomme brystvorter under gravditeten.

MEN! Når man ammer produserer man hormonet oxytocin, som får livmoren til å trekke seg sammen. Dette kan ha en ri-fremkallende effekt de siste månedene av svangerskapet. Dersom du fødte for tidlig sist eller at livmoren din reagerer med kraftige sammentrekninger når du ammer er tiden inne for å slutte.

Husk også på eldstemann- dersom puppen skal bli forbeholdt den nye babyen når den kommer bør du kanskje venne storebror av i litt god tid før fødselen, så han slipper å måtte miste både puppen og mors udelte oppmerksomhet på en gang!

 • Hva merer du om å ta lakserolje for å starte fødselen? Er på overtid, og begynner å bli desperat!!
  Camilla

Hei! Har hørt at det kan ha effekt, men er redd for å anbefale det da jeg ikke har noen dokumentasjon på dette! Det vi jordmødre pleier å anbefale er sex! Prostaglandinene i sæden kan være med på å sette i gang fødselen!

r

 • Hei.
  Jeg syns det er så utrolig mye å sette seg inn som førstegangsfødende, både med tanke på forberedelser, selve fødselen og når vi faktisk har blitt foreldre for første gang.

  Jeg skal føde i januar, og bare dette med hvor mye klær og hva slags type klær jeg skal kle babyen i er noe jeg lurer på. Mitt spørsmål blir vel da om man får denne type informasjon (det aller viktigste og nødvendigste) på fødestuen, eller evt på svangerskapskurs/fødselsforberedende kurs?

  På forhånd takk!
  Vennlig hilsen førstegangs

Hei!
Dette kan du bare spørre om både på kurs og hos jordmoren din- eller på føde/barsel etter at du har født. Det rekker du jo før du skal hjem

r

 • Hei,
  Jeg (35 år) skal bli far for første gang og skal med mor (28 år) på
  ultralyd torsdag denne uken. Hva er det man ser etter på ultralyd og hva
  kan oppdages?

Hei! Man ser generelt etter at alt ser bra ut med babyen og at morkaka ligger der den skal.

Det man imidlertid skal være klar over at det ikke er noen garanti for at babyen er frisk selv om det ser bra ut på ultralyd,dette da ikke alt kan oppdages. Det er også noen foreldre som får triste beskjeder på ultralyden, og dette er det viktig å være klar over selv om de aller fleste får en positiv opplevelse.

r

 • Hei
  Mistet en datter i August pga Cox.B/enterovirus. Da var jeg 19 uker pp vei. ( har 4 barn fra før ) Vi ble lagt på et rom som førte rett ut på venterommet til føden. Jeg fikk tabletter hver 3. time og fødte alene. etterpå kom de og ryddet rommet, og vi fikk beskjed om å vente 2 timer før vi dro hjem. Det var ingen undersøkelse hverken før, under eller etter fødsel. De var bare innom for å høre om riene ble sterkere, og i en bisetning fikk vi fortalt at vi måtte si fra før vi dro hjem om vi ville ha grav til den lille, eller ikke. Var på sykehuset i 10 timer, og eneste maten jeg fikk var to tørre brødskiver etterpå. Vi har enda ikke blitt kalt inn til samtale etter obduksjon. Er dette vanlig praksis, og i tilfelle hvorfor blir ikke den fødende fulgt bedre opp når hun er inne å føder ett dødt barn? Må legge til at legen som skulle komme og snakke med oss ikke dukka opp.

  Jeg lurer også på hvor lenge det er anbefalt å vente med å bli gravid igjen, og hvorfor. På forhånd takk for svar

Hei!
Det virker som om du har vært veldig uheldig med opplevelsen din. Men rutiner på de enkelte sykehus kjenner jeg ikke til, og kan derfor ikke gå inn på ditt tilfelle. Må bare beklage på mitt fags vegne.

Mange anbefaler å vente til man har hatt minst en menstruasjon før man blir gravid, slik at kroppen kan "hente seg inn" igjen. Det er nok også viktig vente til man føler at opplevelsen er bearbeidet slik at det føles greit for en selv å gå videre.

r

 • Heisann!

  Jeg er mor til 2 gutter på 6 og 4 år. Jeg hadde to gusome
  fødsler og er nå gravid igjen. Jeg gvir meg ikke så mye da men er redd det skal bli på samme måte. Første fødsel varte i ca.12 timer , jeg fikk epidural men den virket ikke. Å sette epiduralen var jo 10gangen mere smertefullt enn å føde to barn. Jeg klarte ikke presse ut eldstemann,husker at jormora sprengte babyen min ut da hun la seg oppå magen min. Det var snakk om en liten stund at babyen kanskje måtte taes med sugepropp...men det ble ikke gjort. De klippet meg uten at jeg hadde rier , siden de mente jeg var bedøvet av epiduralen. Jeg fikk den type epidural der man blir lammet fra livet og ned. Men jeg hadde god følelse både i beina og underlivet. da de skulle lappe meg sammen etter fødselen tryglet jeg om bedøvelse før de skulle sy, jeg fikk omsider det....siden de måtte sy så mye...... Med andre mann gikk det egentlig radikt unna.
  Jeg syns jeg kjente litt kiling nedentil om morningen da vi voknet ca.kl 09.00. Jeg tok bikja med meg ut på en minitur uttafor huset for å se om det var noe eller ikke. Joda det murret godt dernede. Jeg ga beskjed til min mann at vi sikkert snart måtte dra. Han tok det strykende med ro og tappet faktis i badekaret til seg selv og guttungen.

  Da jeg oppdaget dette, etter at jeg hadde pakket kofferten ble jeg jo litt småirriter over at han kunne ta seg tid til sånt når jeg kjente at dette gikk kjapt. Hans forklaring var jo logisk da for mann å være: det tok så lang tid med førstemann så hvorfor haste slik jeg gjorde?

  Vi annkom klinikken ca.10.30. Og da hadde jeg 3-4cm.åpning. Jeg hadde utrolig sterke rier helt ifra første tegn. Riene rev pusten fra meg flere ganger...ikke kunne jeg verken stå iro eller sittte. Riene var så sterke at jeg følte noen prøvde å dra en trang dongribukse av meg uten å åpne smekken og knappene. De hadde en "ribbevegg" der som jeg hang meg i. hang fra armene....det var min måte å frigjøre riene på.

  Jordmor tappet i badekaret for meg og akuratt i det jeg skulle stige oppi og hadde så vidt fått litt vann på magen, kom pressriene.....Nå var klokken 13 og jeg ble lovd at om 5-10 min skulle babyen være født. Noe som ikke skjedde. Jeg hadde utrolig sterke pressrier og de sa jeg hadde full åpning. Kl.14.30 var babyen fremdeles ikke født, da var det vaktskifte. Det kom inn en ny jordmor og hun skulle undersøke meg. Da hånden hennes var komt opp der den skulle kjente jeg at babyen begynte å skli. Hun tok den ut igjen for hun hadde jo undersøkt og målt det hun skulle. Og da skrek jeg så høyt at de sikkert hørte meg helt ut: "Putt hånden oppigjen" .

  Herregud det var så flaut, men da hun undersøkte meg sa hun at hun kjente en tapp på livmoren og skjøv sikkert på den, noe som gjørde åpningen større. Jordmoren gjorde som jeg befalte og babyen min skled ut og alt var over. Jeg mottok ingen form for smertestillende denne gangen. Det var alt for seint å få noe etter full åpning. Det var hardt å ligge fra 13.05 til 14.50 med pressrier der ingenting skjedde.

  Det som irriterer meg med dette er: Hvorfor tar de vare på fødselspapirer fra tidligere fødsler når ikke de gidder å lese på dem. Det stod jo på papirene fra førstefødsel at jeg har en tapp på livmoren. Noe jeg ikke visste før jordmoren sa det da hun hadde hånden oppi. Jeg kunne blitt spart for denne vonde opplevelsen viss de hadde gjort jobben sin og undersøkt litt. Jeg kommer til å bære nag til det skiftet så lenge jeg lever. Kommer aldri til å glemme det og unner ikke min værste fiende engang å oppleve det jeg gjorde.

  Et lite spørsmål til deg: Kan jeg forlange å få se fødselspapirene
  mine fra mine to tidligere fødsler? Og er det mulig å få ha en samtale med jordmor der jeg ber dem skrive med de største bokstavene som er mulig, at jeg har en tapp på livmoren som jeg trenger hjelp til med å holde til sides for å få ut babyen?

  Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for å få frem disse tingene før
  fødselen og ønsker selvfølgelig ikke at det skjer igjen.
  Kan du hjelpe meg?

Hei!
Enhver fødsel er forskjellig, og det er vanskelig å sitte å "dømme og bedømme" andre jordmødres arbeid. Men jeg håper og tror at de fleste er flinke og hjelper sine fødende så godt det lar seg gjøre. Det vanskelige med fødsler er at alle er forskjellige, vi kan tro at det skal forløpe slik eller slik, også kan det bli helt annerledes.

Hadde etterpåklokskap virket hadde vi jordmødre trolig vært de yrkesutøverene som utøvde det mest!

Du har krav på å se fødselspapirerene dine. Ta kontakt med fødeavdelingen hvor du fødte for å få vite hvordan du skal gå fram. Du kan sikkert også få samtale med en jordmor der hvor du skal føde. Ring og spør!

Blir det vanskelig så skriv ned alle dine tanker på et ark og ta det med deg når du skal føde og gi det til jordmora som skla ha dere i fødsel. Jordmor på helse-stasjonen kan helt sikkert også være god å snakke med!

"Tappen" du beskriver var nok aller helst det vi kaller en kant, det vil si at det er en liten "leppe" igjen på mormunnen som gjøre at den siste lille biten som gjenstår for å få full åpning går sakte. Ofte er denne tøyelig og kan dyttes vekk for å få full åpning. Men igjen - vanskelig å vite hvordan de vurderte det i ditt tilfelle.

Håper du får en bedre opplevelse denne gang.

r

Vik er også tilknyttet Norges største ekspertpanel, Eksperthjelp.no.

Har du flere spørsmål du ønsker å stille direkte? Trykk her

(Vær oppmerksom på at direkte kontakt med tjenesten Eksperthjelp koster penger).

Personvernpolicy