Meny

Harde kamper i russisk by

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 20 skal være drept etter at væpnede menn angrep en politistasjon og flere regjeringsbygninger i Naltsjik i den russiske republikken Kabardino-Balkaria.

(Bilde: mosnews.com)(Bilde: mosnews.com)

(NTB-Reuters-AFP):

Minst 20 mennesker ble drept da væpnede menn torsdag angrep en politistasjon og flere regjeringsbygninger i Naltsjik i den russiske republikken Kabardino-Balkaria.

- De var alle i uniform, forteller en talskvinne for det største sykehuset i byen til radiostasjonen Echo Moskvy.

Ti av angriperne skal også være drept og over 40 mennesker skal være såret i kampene som pågikk over hele byen.

- Det kommer hele tiden flere inn, forteller talskvinnen.

Harde kamper


- Det pågår kamper over alt. Angriperne forsøker å ta biler og slå seg ut av byen, forteller en russisk militærkilde i byen.

Øyenvitner fortalte om hissig skuddveksling flere steder og tung røyk over hovedpolitistasjonen i Naltsjik. Nyhetsbyrået Itar-Tass omtaler angriperne som «religiøse ekstremister», men det er ikke kjent hvilken gruppe de tilhører. De russiske sikkerhetsstyrkene ble tatt på sengen av angriperne, men forsterkninger var torsdag formiddag på vei til byen.

Evakuerte skole


De første meldingene fra Naltsjik gikk også ut på at en skole var okkupert av angriperne. Dette ble senere avvist av en talsmann for borgermesteren i byen.

- Det er feilaktig informasjon, sier talsmannen til radiostasjonen Echo
Moskvy. Talsmenn for sikkerhetsstyrkene bekrefter derimot at en skole i nærheten av politistasjonen er evakuert, og øyenvitner forteller at de så barna løpe fra bygningen. Angriperne slo også til mot flyplassen i Naltsjik torsdag, samt mot russiske militærenheter og en våpenbutikk i byen.

- Det pågår for tiden kamper over hele Naltsjik. Våre styrker gjennomfører operasjoner for å likvidere angriperne, sier en talsmann for krisedepartementet i Moskva til Interfax.

- Kaukasisk front

Kabardino-Balkaria grenser til Nord-Ossetia, der tsjetsjenske separatister for ett år siden stormet en skole i byen Beslan og tok over 1.000 gisler.

Dette angrepet endte i et blodbad som kostet over 330 mennesker livet, halvparten av dem skolebarn.

Den tsjetsjenske separatistlederen Abdul-Khalid Sadulajev har forsøkt å opprette en «kaukasisk front» siden han overtok ledelsen i mars, og oppfordret til koordinerte angrep i hele regionen.

Torsdagens angrep i Naltsjik ligner i stor grad på angrepet mot Nazran i Ingusjetia i juni 2004, der pro-tsjetsjenske opprørere slo til mot politistasjoner og tok kontroll over store deler av byen.

Kampene i Nazran pågikk i flere timer før de russiske sikkerhetsstyrkene i området fikk forsterkninger, og kostet rundt 60 mennesker livet - mange av dem politimenn.

(©NTB)


Kabardino-Balkaria, republikk innenfor Russland, 12 500 km2, 790 000 innb. Republikken ligger i nordhellingen ned fra Kaukasusfjellene. Hovedstad Naltsjik. Autonom republikk 1936.

Befolkningen består av kabardinere (45 %), russere (35,2 %) og balkarer (9 %). Kabardinerne er tsjerkessere og balkarene et tyrkerfolk.

- Caplex

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus