Meny

Uventet nobelpris til Harold Pinter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske dramatikeren Harold Pinter ble torsdag tildelt Nobels litteraturpris for 2005. Tildelingen var uventet, men litteraturvitere mener Svenska Akademin nå hedrer en meget betydelig forfatter.

Stockholm (NTB-TT-AFP):

Pinter er først og fremst kjent for teaterstykker som «Rommet», «Kjøkkenheisen» og den moderne klassikeren «Fødselsdagsselskapet». Men han har også skrevet poesi, prosa og filmmanuskripter, har regissert teaterforestillinger og selv stått på scenen.

- I sine teaterstykker blottlegger Harold Pinter avgrunnen under hverdagsskvalderet. Han bryter seg inn i undertrykkelsens lukkede rom, heter det i Akademins begrunnelse for tildelingen av litteraturprisen på ti millioner svenske kroner.

Harold Pinter - navnet uttales med norsk i, som i ordet «vinter» - ble født i bydelen Hackney i Øst-London 10. oktober 1930. Hans far var jødisk dameskredder, og sønnen fikk i oppveksten merke antisemittiske strømninger på kroppen.

Hans enakter «Rommet» vakte straks oppsikt, da den ble uroppført i 1957. Men det var filmatiseringen av «Vaktmesteren» i 1963 som for alvor gjorde Harold Pinter kjent utenfor en heller snever krets av litteraturkjennere og tilhengere av det absurde teater.

(©NTB)
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus