Uventet nobelpris til Harold Pinter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske dramatikeren Harold Pinter ble torsdag tildelt Nobels litteraturpris for 2005. Tildelingen var uventet, men litteraturvitere mener Svenska Akademin nå hedrer en meget betydelig forfatter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stockholm (NTB-TT-AFP):

Pinter er først og fremst kjent for teaterstykker som «Rommet», «Kjøkkenheisen» og den moderne klassikeren «Fødselsdagsselskapet». Men han har også skrevet poesi, prosa og filmmanuskripter, har regissert teaterforestillinger og selv stått på scenen.

- I sine teaterstykker blottlegger Harold Pinter avgrunnen under hverdagsskvalderet. Han bryter seg inn i undertrykkelsens lukkede rom, heter det i Akademins begrunnelse for tildelingen av litteraturprisen på ti millioner svenske kroner.

Harold Pinter - navnet uttales med norsk i, som i ordet «vinter» - ble født i bydelen Hackney i Øst-London 10. oktober 1930. Hans far var jødisk dameskredder, og sønnen fikk i oppveksten merke antisemittiske strømninger på kroppen.

Hans enakter «Rommet» vakte straks oppsikt, da den ble uroppført i 1957. Men det var filmatiseringen av «Vaktmesteren» i 1963 som for alvor gjorde Harold Pinter kjent utenfor en heller snever krets av litteraturkjennere og tilhengere av det absurde teater.

(©NTB)