Meny

Jernladyen fyller 80

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få statsministrer får en egen ideologi oppkalt etter seg, slik britenes «jernlady» Margaret Thatcher har fått. Nå runder hun 80.

London (NTB):

Torsdag inviterer baronesse Thatcher 650 venner fra inn- og utland til storslått bursdagsfeiring i London, der hun har levd et tilbaketrukket liv i den eksklusive bydelen Belgravia siden hun måtte forlate statsministerboligen i Downing Street høsten 1990.

Flere mindre slag gjør at hun sliter med hukommelsen og ifølge venner framstår hun nå som noe forvirret til tider. Huslegen forbyr henne å opptre i offentlige sammenhenger, men bursdagsfesten blir et unntak.

Kjøpmannsdatteren Margaret Hilda Roberts ble født i Grantham i 1925, og utdannet seg som kjemiker. I 1951 giftet hun seg med den velstående forretningsmannen Denis Thatcher, og to år senere fikk paret tvillingene Carol og Mark. Mannen døde for to år siden.

I 1996 tok journalisten Carol Thatcher et knusende oppgjør med moren, i en bok der hun fortalte om en oppvekst i konstant frykt, og en mor som satte karrieren foran familien og sjelden tok seg tid til barna.

Mark Thatcher slo seg ned i Sør-Afrika, der han i årevis har vært en omstridt figur, involvert i alt fra våpenhandel og formidling av leiesoldater, til kuppforsøk i det afrikanske landet Equatorial Guinea.

(©NTB)
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus