Pressen vil kneble sine lesere - igjen

Skal en gjeng antikverte pressefolk få bestemme at du ikke får komme til orde på Internett?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lar du deg kneble av pressens etiske retningslinjer?Lar du deg kneble av pressens etiske retningslinjer?

Internett har skapt en ny medievirkelighet. Det som før var en monolog er blitt en dialog. Folk flest har fått et talerør gjennom blogger og debattfora på nett som har snudd verden opp-ned for de tradisjonelle mediene.

Men nå syns visst redaktørene det er nok ytringsfrihet. Nå vil pressen kneble sine lesere igjen.


Det handler om pressens egen «Vær varsom»-plakat. Plakaten definerer hva som er skikk og bruk i pressens egne rekker.

«Vær varsom»-plakaten

er under revisjon, og et av forslagene innebærer en kraftig innskjerpning av utgivers eller redaktørs ansvar for hva lesere sier i debattinnlegg.

Komitéen som reviderer Vær varsom-plakaten består av:

 • Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad, leder
 • Thor Gjermund Eriksen, Dagbladet
 • Annette Groth, NRK
 • Olav Njaastad, TV 2
 • Reidun Kjelling Nybø, Avisa Nordland
 • Berit Nyman, Fagpressenytt
 • Benedikte H. Næss, MTV Nyheter
 • Ivar Rusdal, Jærbladet
 • Kjersti Løchen Stavrum, Aftenposten
 • Øyvind Skogrand, Se og Hør
 • Per Edgar Kokkvold, Norsk Presseforbund, sekretær

Den omstridte paragrafen er punkt 4.17 i plakaten, som tidligere hadde følgende ordlyd:

«Dersom redaksjonen velger ikke å forhåndsredigere digitale meningsutvekslinger, må dette bekjentgjøres på en tydelig måte for de som har adgang til disse. Redaksjonen har et selvstendig ansvar for så snart som mulig å fjerne innlegg som bryter med god presseskikk.»

Dersom komitéens forslag tas til følge, vil denne formuleringen endres til:

«Digitale meningsutvekslinger er underlagt samme redaktøransvar som annen debatt. Som hovedregel skal innlegg underlegges redaksjonell vurdering før publisering, der hvor dette er teknisk mulig. Digitale debatter må overvåkes fortløpende, og krenkende innhold fjernes eller sperres så raskt som mulig.»

I praksis betyr dette at ansvarlige redaktører som ønsker å etterleve retningslinjene må forhåndsgodkjenne alt som skal publiseres.

Det betyr at ordet ikke lenger er fritt på nettsteder som utgis i regi av «ansvarlige» medier, som VG, Dagbladet og Se og Hør, eller Neste Klikk.


Tvert imot vil alle dine kommentarer måtte filtreres og kanskje redigeres før de blir godkjent.

For selv om Vær varsom-plakaten ikke pålegger noe i lovs form, så er det et sett sterke retningslinjer som i dag skiller klint fra hvete og profesjonelle fra amatører. Overtredelse av Vær varsom-plakaten vil ofte medføre en senere domfellelse i Pressens Faglige Utvalg. Det er en form for gapestokk som ingen redaktør liker å bli satt i, så de fleste vil søke å holde seg på matta.

Dette er et forslag som vitner om mangelfull forståelse for publisering på Internett. Dersom det vedtas vil det uthule respekten for plakaten. En «Vær varsom»-plakat som medieaktørene selv bare ler av er ingen tjent med.

De tradisjonelle mediene står overfor dramatiske utfordringer. Den frie, demokratiske meningsarenaen Internett er blitt er kanskje en av dem. Det er kanskje bakgrunnen for dette underlige forslaget, som mer minner om et tafatt forsøk på å «temme» det stadig villere Internett enn et forsøk på å definere pressens etiske spillerome.

Det komitéen ikke har oppdaget, er at nettet temmer seg selv. De fleste debattfora legger opp til at debattantene og leserne innehar en viss selvjustis, og inviterer dem til å varsle dersom det kommer upassende eller ulovlige formuleringer i innlegg

.

Slik praktiserer vi det også her i Startsiden Neste Klikk. Det er ikke sjelden vi sletter kommentarer fra lesere som babler i vei om ting både de og vi andre ville vært bedre tjent med at de holdt for seg selv.

Temmingsforsøket vil uansett mislykkes, og bare ende med å slå tilbake som en bumerang på mediene selv. Debatten dør ikke hen om de store avisene stenger leserne ute ved å forhåndssensurere innlegg. Den vil bare flytte seg over i andre fora.

Det kan være på tide med å minne representantene for de utdøende mediedinosaurene om et uttrykk som for lengst er blitt en klisjé:

Internett er kommet for å bli!


--------------------------------------------------------------------------------------------
Trykk på knappen under for å si med din mening om pressens forsøk på å sensurere dine meninger. (Men ikke vær for rå i ordbruken er du snill. Da må vi dessverre slette innlegget. ;)

Nyttige lenker:Et enda større perspektiv?


Personvernpolicy