Nettmøte: Dyrlegen svarte dere!

Våre kjæledegger, livsledsagere, våre beste venner. Ja, vi snakker om dyrene våre. Dermed fikk dyrlegen mye å gjøre på nettmøtet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dyrlege Lars Gundersen er utdannet ved Veterinærhøgskolen i Oslo, og har senere etterutdannet seg med diverse kurs innen fagfeltet smådyr.

Han har variert praksis som dyrlege, og arbeider i dag ved en dyreklinikk utenfor Oslo. Lars har tidligere erfaring fra Forsvarets Hundeskole, Fornebu Dyreklinikk og Giftinformasjonen.

Lars har interesse for viltmedisin, i tillegg til sitt daglige virke som dyrlege. Og selvsagt har dyrlegen dyr, hans følgesvenn er en korthåret vorsther valp som trenes for fuglejakt.

Les hva Lars svarte dere på nettmøtet.

 • Heisann!

  Jeg er 17 år, og jeg har store drømmer om å bli dyrlege. Så jeg vil gjerne stille et par spørsmål angående yrke ditt..:

  1. Hvilken skole studerte du ved, og hva var inntakskrave der?

  2. Er det vanligvis veldig vanskelig å komme inn på veterinærhøyskoler?

  3. Er dette et yrke du gleder deg til å starte med hver morgen?

  4. Hva er best/verst med å være veterinær?

  5. Jeg har en katt som har hatt unger et par ganger, og vi har gitt vekk alle ungene. Nå finner den votter, skjerf, luer osv og drar med seg overalt som den tror eg unger. Er dette normalt?? =D

  6. Hvor gamle skal kattunger minst være når de skal gis vekk?

  På forhånd, tusen takk for nyttige opplysinger!

  Kristian

SVAR:
Hei Kristian,
Så hyggelig at du ønsker å bli dyrlege! Her er svar på dine spørsmål:
Jeg studerte ved Norges Veterinærhøgskole. Inntakskravene forandrer seg hele tiden, men generelt bør du ha over 5 i snitt for å ha mulighet til å komme inn.

Du kan ta kontakt med studieavdelingen på Norges Veterinærhøyskole for nærmere svar på nåværende krav. Jeg trives veldig godt med jobben min, og synes det er gøy og interessant å hjelpe dyr og eiere. Det fine med jobben er å kunne gjøre dyrene friske, og dermed eierne glade. Det verste er nok å avlive, særlig er det tungt når eierne blir veldig triste. Det høres ut som om katten din har innbilt svangerskap. Synes kattungene bør være 10 uker før de gis bort.

Lykke til!

Hilsen Lars

 • Hei.
  Jeg har en hann hund som fylte 1år i oktober. Moren er boarder collie og faren blanding han også av labrador/flat/schafer. Har noen probl med ham. Et er at vi har en 5år gammel husky også som er så snill og tolmodig med ham. Han lille har tatt helt overhånd, og biter og plager han andre hele tiden så snart vi ikke passer på. Han andre sier aldri noen ting tilbake. I det siste har den lille også begynnt å knurre og flekke tenner til den eldste og virker truende ovenfor ham. Ikke vanskelig å se hvem som blir sjefen her.

  Men en annen ting, er at han er veldig nervøs også. Hvis vi åpner en skuff el dør, setter på oppvaskmaksinen el andre brå lyder, løper han i et annet rom, har halen mellom beina og tør ikke komme med det første. Alt som er ukjent er veldig skummelt og han er også "redd" mennesker. Når vi får besøke, trekker han seg unna hvis de forsøker å hilse på ham. Han bjeffer også en del, og kan ikke lenger gå løs fordi om noen går forbi på veien løper han etter å bjeffer på dem.

  Har hatt hund i alle år, (kun schäfer og husky), men aldri hatt disse
  problemene. Har gått valpekurs også, men hjalp ikke stort. Sist skulle dyrlegen også sjekke ham i øyene pga en infeksjon, da knurret han på henne hele tiden når hun tittet ham inn i øynene. Da var han jo bare 6mnd.

  Er litt engstelig for dette her, og lurer på om noe av hans adferd vil
  avta dersom vi kastrerer ham? Om han vil slutte å plage vår eldste hund så mye. For han missliker den lille så mye pga alt maset.

  Bortsett fra alt dette, er han veldig kosete og snill så lenge alt er
  rolig. Glad i mennesker også så snart den første hilsen er overstått.
  Håper du også har noen tips hvordan vi kan gjøre ham litt tryggere på ting, for nervene hans er helt på tur.

  MVH Linda

SVAR:
Hei Linda,
Jeg tror det meste av atferden hans sitter i hodet (ikke hormonelt). Jeg synes du bør ta kontakt med en spesialist i hundeatferd, og se om det er noe du og hunden sammen kan gjøre for å endre atferd.

Border Collie er for øvrig en krevende rase som trenger masse stimuli. Du bør i samråd med en atferdsspesialist avgjøre om kastrering er hensiktsmessig. Det finnes en slik atferdsspesialist tilknyttet Eksperthjelp.no, du kan ta en titt der.

Hilsen Lars

 • Hei
  Skal kattens tannkjøtt være hvitt? Uten noe rødt? Jeg har en to år
  gammel maine coon hunn. Hun nekter å spise annet en litt tørrfor. Synes hun er liten og tynn nå. Synes tannkjøttet er litt rødt.....
  Hva kan hun få for å fetes litt opp?

SVAR:
Tørrfor skal vanligvis holde om hun spiser i riktig mengde som anbefalt på pakken. For å "fete opp" katten kan du gi High Calorie fra Eukanuba som fås kjøpt hos dyrlegen.

Tannkjøttet er vanligvis noe blekere enn hos hund, men helt hvitt skal det ikke være. Er det hvitt kan den for eksempel være blodfattig, er det veldig rødt kan det være betennelse i tannkjøttet. Er katten din veldig tynn og liten bør du uansett oppsøke veterinær for en sjekk.

Hilsen Lars

 • Hei
  Vi har tatt til oss en hjemløs voksen hannkatt. Han er helt sikkert
  ikke kastrert, noe vi vurderer å gjøre. Vi aner ikke hvor gammel han er. Har alder noe å si vedr. kastrering ??
  På forhånd takk !
  Hilsen adoptivmor..

SVAR:
Hei adoptivmor,
Du sier katten er voksen, så lenge han er over 6 mnd kan han kastreres uansett alder.
Hilsen Lars

 • Vi har en schæferhund som runder 11 år i mars.Nå den siste tiden har han mistet omtrent all pelsen på undersiden av magen og noen fjoner her og der.. skyldes det alderdommen,eller kan det være mangel på noe kostfiber ellernoe? har prøvd og skifte ut maten hans også..
  - Kathrine

SVAR:
Hei Kathrine,
Jeg synes du bør få undersøkt om dette kan være noe hormonelt. Dersom han går på vanlig hundefor er det ikke en mangelsykdom. Det er nok ikke alderdom alene som er årsaken. Du bør oppsøke veterinær.

Hilsen Lars

 • Hei! Jeg har en katt som har mistet hår på magen i over 1 år nå.
  Hun får ofte bare flekker, men noen ganger vokser de ut igjen, og
  noen ganger mister hun på nytt. Har vært til dyrelegen to ganger før, men de finner ikke ut noe. Hva er galt?

SVAR:
Hei,
Håravfallet kan skyldes allergi, eller noe hormonelt. Dette er vanskelig å finne ut av - du bør kanskje oppsøke en veterinær med spesialkompetanse på hud.

Hilsen Lars

 • Hei! Jeg har en katt på 4 år, som bare vil spise tørrfor av godt merke. Men i det siste har hun begynt å spise mais og agurk!! Har hun mangel på noe??
  På forhånd takk.
  Forundret katte eier

SVAR:
Hei Katte-eier,
Når katten din spiser tørrfor av godt merke har den helt sikkert ikke mangel på noe.

Hilsen Lars

 • Hei
  Vi har en ca 2 år gamel kastrert hannkatt. Den er ikke så veldig
  langhåret, men har massevis av tykk og tett pels. Pelsen er fin og litt ullaktig. Problemet er at han røytet så forferdelig. Han mister store hårballer over hele huset. Pelsen blir ikke tynnere.
  Er det noe vi kan gjøre for å minske røytingen?
  mvh
  Ine

SVAR:

Hei Ine,
Jeg tror det beste du kan gjøre er å ha et godt daglig pelsstell. Det vil si å børste grundig daglig. Du må nok regne med en del røyting fra en katt med tykk og tett pels. Husk å bruke et for av god kvalitet.

Hilsen Lars

 • Hei !

  Et kjapt spørsmål i en liten pause på jobb : Kona og jeg har to huskatter, som vi er veldig glad i; mor (f. 1996) og sønn (f. 1997). Mora ble sterilisert når den var vel et år, sønnen kastrert ved 9-10 mnd alder. Vi lot mora få et kull (4 stk), etter råd fra dyrlegen, før sterilisering. Hokatten og hankatten innfinner seg greit med hverandre (husfred). Ikke noen problemer ellers. De får mest tørrfor (kjøpt hos dyrlegen), litt tunfisk og vann. En sjelden gang fløte.

  Ho-katten er plaget av kløe, diagnosen dyrlegen har satt, kalles
  "hormonelt betinget symmetrisk håravfall". Etter det dyrlegen sier, er det bare ca. 1 % av ho-kattene som får denne plagen etter sterilisering. Med andre ord, en ganske sjelden plage.

  Hva kan gjøres for å avhjelpe hokatten med kløingen ? Er det skadelig ? Har den andre plager, f.eks. invortes av sykdommen ?

  Vår dyrlege gir hokatta av og til prednisolontabletter (1 uke om
  gangen), av og til hormonsprøyte (men det er han mer skeptisk til).

  Finnes det f.eks. salve å smøre på ? Eller vil katten slikke
  det vekk ? Hva er eg. beste metode ?

  Mvh
  Erling

SVAR:
Hei Erling,
Det er helt åpenbart at dyrlegen din vet hva han holder på med, og han har langt større muligheter for undersøkelser enn jeg har via nettet. Tror for øvrig ikke at katten din har noe "innvortes" plager, eller at den lider på noen måte utover hudproblemet.

Hilsen Lars

 • Jeg syns det er meget betenkelig og skremmende at du som dyrlege kan anbefale halsbånd for Flott når dette er frarådet på grunn av konsekvensene dette halsbåndet gir. Det er hunder som har blitt syke og i verste konskvens døde på grunn av det.

  Jeg ser frem til et svar.
  Mvh
  Olav

Hei Olav,
Jeg må klare opp i en misforståelse. Halsbåndet jeg anbefalte er et registrert legemiddel som virker på samme måte som dråper. Legemiddelet er underlagt streng kontroll og klinisk utprøvning før det blir registrert.

Halsbåndet du tenker på er et halsbånd som ble solgt ulovlig gjennom dyrebutikker, jeg kjenner dette kun fra media, men Scalibor er et produkt som jeg kan stå inne for. Jeg anbefaler alltid å få slike midler via veterinær.

Hilsen Lars

 • Hei
  Har 3 katter. En av dem er ca året, de andre ca 1/2 år, den store har løpetid og er vist forelsket i den ene lille, hehe. Kan den lille bli
  med unger? Kanskje ungt eller? Og ja, jeg vet om kastrering og p-piller
  =) mvh Odd

Hei Odd,
Katten kan bli drektig fra første løpetid, kanskje ca et halvt år gammel. Så hvis du ikke ønsker dette anbefaler jeg kastrering.

Hilsen Lars

 • Hei
  Har du greie på kaniner? Jeg har en kanin (dvergvedder) som utsondrer ett gråhvitt illeluktende sekret dypt nede i øret (det kan virke som en byll som ligger under huden helt nede ved kinnet). Det var visst 3 forskjellige typer bakterier (2 kjente og en type bakterie laboratoriet aldri hadde sett før) de fant (blant annet Enterobacter) og ut fra det ga de kaninen en antibiotika kur. 2 ganger har kaninen gått på antibiotika uten at det hjalp men nå våger vi ikke mer (han blir jo faktisk ganske redusert når han bruker dette merker jeg).
  Noen forslag til hva man kan gjøre? Har hørt om kamillevann at det kan kanskje hjelpe men jeg har svært ved å finne hvor dette selges.

  Mvh Inge

SVAR:
Hei Inge,
Byller er et kjent problem på kaniner. Disse er ofte veldig vanskelig å behandle. I tillegg til antibiotika er kirurgi en mulighet for å behandle kaninen. Da skjærer kirurgen hull på byllen, slik at verket kommer ut. Det kan høres ut som dette problemet ligger vanskelig til, synes du bør oppsøke en veterinær med spesialkompetanse på gnagere/kaniner. Det finnes noen klinikker i Oslo-området (vet ikke hvor du kommer fra). Tror ikke kamillevann vil hjelpe, problemet er ofte at medisinene ikke "kommer til" der de skal.

Hilsen Lars

 • Har en golden retriver tispe som er 5 år. Hun er plaget med eksem mer eller mindre i perioder.Spesielt om sommeren og utover høsten. Hva slags behandling hjelper? Hun har fått prednisolon mot kløen som vi gir henne når det er som verst. En gang fikk hun pencillin i tilegg, da hadde hun rødhet i ørene og store deler av kroppen. I disse periodene med eksem lukter hun grusomt. Hva kan vi gjøre? Hun får eksemen uansett om hun bader eller ikke. Hun har hatt 3 prednisolon kurer hittil i år. Kan vel ikke gi henne det for ofte heller? Har også prøvd Apolar med dekvaldon,
  uten effekt.

  mvh
  Serina

SVAR:
Jeg tror dette kan ha med allergi å gjøre. Jeg synes du skal be om en grundig utredning av hunden din, gjerne ta allergiprøver. Om den er allergisk kan det fungere med et vaksineprogram, men ofte ender man opp med kortison-behandling likevel. Poenget er da å finne minste mulig effektive dose for å minimere bivirkningene av kortison-behandlingen. Fiskeolje og ulike shampoer, samt eventuelt for kan bidra til å redusere problemet.

Hilsen Lars

 • Jeg har en hannhund på 15 mnd. (rottwailer) Det er alltid en veske som kommer ut av penis. Den er grønn. Hva er det? hvor mange måltider skal han ha om dagen? han får et hovedmåltid, så har
  han tørrfor stående fremme. Han får i tillegg ben å gnage på. Han veier ca 41 kilo.
  Hilsen Marianne

SVAR:
Hei Mariann,
Hunden din har trolig forhudkatarr. Dette er noe de aller fleste hannhunder har til enhver tid i større eller mindre grad. Dette er sjelden noe som krever spesiell behandling da det kommer og går av seg selv. Hvis det er veldig mye bør du imidlertid oppsøke dyrlege for å sjekke om det kan ha andre årsaker.

Du kan få dyrlegen din til å vise deg hvordan du skyller forhuden ved neste dyrlegebesøk. Jeg synes for øvrig han bør få to måltider, men anbefaler IKKE at maten skal stå fremme hele tiden.

Anbefaler ikke vanlig ben, tyggeben ok. Når det gjelder vekt er det stor variasjon, og vanskelig å si om din hund har "riktig" vekt. Generelt er overvekt et problem hos rasen, du bør kunne kjenne ribbena.

Hilsen Lars

 • Hei

  Hvor lenge går en katt gravid?
  Og hvor gammel må en hannkatt være for å kastreres?
  Mvh
  Rita

SVAR:
Hei Rita,
Den norske huskatten går ca 60 dager drektig (57-63 dager). Det er ganske stor rasevariasjon. En hannkatt bør være ca 6 mnd før den kastreres.

Hilsen Lars

 • Hei!

  Jeg har to kattunger som er rett over 14 uker gamle. Jeg har mistanke om at de har lopper, da jeg selv har fått flere røde stikk som ser ut som loppebitt. Jeg merket dette ca et par dager etter at vi fikk kattene, og jeg har ikke hatt problemer med slike stikk tidligere. Kattene har ikke vært ute mens de har bodd hos oss. Men jeg tror de kan ha fått loppene fra kattemor eller katteonkel, som til stadighet var ute mens kattungene bodde hos tidligere eier.

  Mitt spørsmål er hva jeg kan gjøre for å bli kvitt loppene. Det er svært plagsomt for meg, da det KLØR. Og det er sikkert ikke noe mindre plagsomt for mine kjære små puser..

  Hilsen EG

SVAR:

Hei EG,
Dersom det er lopper finnes det effektive loppemidler, disse får du på resept hos veterinær. Anbefaler deg å oppsøke veterinær for å sjekke.

 • Hei har en voksen katt som heter Roger, den store plagen er at han har vent seg til å pisse inne, spesielt på soverommet til min datter,han snik seg rundt til han finn en plass inne. Ka kan ei gjere,får aldri tatt han på fersken.
  Hilsen Trond Are

SVAR:
Hei Trond Are,
Vanskelig problem, anbefaler flere kattedoer i huset og at disse til enhver tid er rene. Det KAN ha noe med andre lukter som er på dette rommet, og anbefaler derfor å holde katten unna dette rommet for å sjekke om det blir bedre. Du bør ikke bruke salmiakk når du vasker.

Hilsen Lars

 • Hei vi har en katt som er ca 5 månder nå lurer vi på om hvor gammel den må være før den kan kastreres??? Lurer også på hvilken mat som er best for den ,og hvor mye tørrfor den skal ha..?
  mvh Line og Tussi

SVAR:
Katten kan kastreres ved ca 6 måneders alder. Tørrfor er best (om den spiser det), mengde varierer fra de ulike forprodusentene - det står gjerne tabeller på pakken.

Hilsen Lars

 • Hei.

  Vi har en 3 årig shæfer-hann. Han er en veldig, veldig fin type; kjekk, vennlig, glad og imøtekommende.

  Men; han er og blir tynn og "skrantete". Dette er ikke et nylig påkommet problem. Vi har prøvd ulike fôrprodusenter, og fôr med ulik grad av fettinnhold. Han spiser rundt anbefalt dagsdose for sin vekt og størrelse. Vi prøver å lure en påleggskive i fôret for å få ham til å spise mer, og da spiser han litt ekstra. Kraftbein er han selvsagt svært glad for å få. Kan vi gi ham ubegrenset av det? På ferieopphold i kennel legger han fint på seg (sikkert i konkurranse med de 10 andre som han ser bortover gangen...)... Han kommer hjem og har et mye bedre hold - som er borte i løpet av 4 - 5 uker.

  I tillegg synes vi at det er vanskelig å bygge opp muskelmasse -
  spesielt i bakkroppen hans. Vi går turer daglig, han er mye løs og løper oppover og nedover i ulendt terreng. To-tre ganger i uka sykler vi ca 2 - 3 km. Han er veldig smal baktil og muligens litt innovervendt i hasene. Om vi snørekjører på ski er han "ferdig" etter ca 45 minutter. Da blir han ukonsentrert og vil ikke dra mere. Bør vi jobbe mere med ham
  fysisk?

  Pelskvaliteten er også til bekymring. Han har blank og fin overpels -mens underpelsen er matt med litt flassende hud. Vi gir ham et tillegg til fôret; Vetzyme. Han har fått vit-B-sprøyter med kortvarig effekt. Røyter periodevis mye.

  Han får regelmessige ormekurer. Han har fast, fin avføring. Han har et par ganger hatt urinveisinfeksjoner med urinretensjon. Han er svært vàr for kulde. Han har oppdaterte vaksiner.

  Er dette en hund som sturer? Er det en hund som bare er slik - at vi kan akseptere at han er slik? Bør vi gå ham nærmere etter i "sømmene" hos en veterinær? Bør vi jobbe mer med ham fysisk? Hva bør vi i tillfelle legge vekt på?

SVAR:
Hei
Dette er et omfattende spørsmål, men skal prøve å svare på noe av det.
Jeg har vanskelig for å forstå at han legger på seg i kennel, som oftest er det motsatt. For å få ham til å legge på seg kan det være et forslag å prøve et for med høyt energiinnhold. Det ser for øvrig ut som dere har prøvd mye allerede. Kraftbein anbefaler jeg generelt sett å ikke gi FOR mye av.

Når det gjelder problemer med å bygge muskelmasse i bakkroppen synes jeg at han bør sjekkes med hensyn til et ryggproblem og gjerne med en nevrologisk undersøkelse. Knær og hofter bør også undersøkes med røntgen hvis veterinæren synes dette er riktig etter en nøye klinisk undersøkelse.

Når det gjelder pelsproblemene du oppgir er jeg usikker på om dette kanskje er noe dere må lever med. Det er ikke unormalt at underpelsen er matt. Noen hunder røyter mer enn andre.

Fysisk trening er generelt veldig bra. Jeg synes dere bør oppsøke veterinær både med hensyn til røyting og for å sjekke om det er noe galt med hud/pels, samt en sjekk av rygg/hofte/knær.

Hilsen Lars

 • Hei Lars,

  Jeg har en 4 år gammel whippet han. I tilegg til vanlig for er det noe spesielt for eksempel. tran, vitaminer han skal spise. Jeg bruker en god usprøytet for. Han for frokost og middag med litt kjøtt blandet inn. Han for vanlig mosjon. (beklager mitt skriftlig norsk er ikke så bra!)

  Med hilsen,Lynda

SVAR:
Hei Lynda,
Jeg anbefaler kun et vanlig høykvalitets tørrfor. Da er det ikke nødvendig med tilskudd. Du bør ikke gi tran da dette fort kan føre til at hunden din får for mye A og D-vitamin.

Hilsen Lars

 • Hei.

  Vi har en kattemor som fikk kattunger for noen dager siden fredag den 7 oktober.vi valgte å ta bort 4 stk og bare ha den ene igjen syntes den var litt spesiel siden har 7 klør foran og fem bak.
  men probleme er nå at henne er veldig slem med den siste kattungen henne kaster den rundt og leker med den som den skulle være en mus.biter den over alt og den bare piper.Hva skal vi gjøre?jeg vil jo ikke at den skal dø...kan vi mate den selv?og åssen og hva skal den ha da og hvor mange ganger i løpet av et døgn skal den ha mat?
  vennlig hilsen anita

SVAR:
Hei Anita,
Jeg tror dere må fjerne kattungen fra moren. Da må dere gi den morsmelkerstatning, her står det anvisninger på pakken om hvor ofte og hvor mye dere skal gi. Dere får tak i dette i dyrebutikken eller hos veterinær.

 • Heihei!!
  Eg elsker dyr og har en del sjøl, hehe. Eg har 1 marsvin, 1 hermelin
  kanin, 2 skogskatter og en liten søt hamster. Det eg lurte på er
  følgende: for en stund siden kjente eg to små klumper under halspartiet til hamsteren min, og eg lurer på ka dette kan vere. Kan det vere kreft?:-(

  Så lurte eg på en ting til. Eg har jo to katter, den ene ble kastrert i
  fjor (han er 2år gammel), men den andre er ikkje kastrert,han er sikkert 5-6år gammel, men eg har ikkje nokke problemer med han forde, men bør eg kastrere han også? Og den første katten eg skrev om har en merkelig "surkling"i brystet, spesiellt etter han har drukket, men det kan også bare plutselig komme. Det virker som om han vil hoste på en måte. Vet du ka dette kan vere? Det merkelige er at han har hatt det siden eg fekk han, og da var han bare 6 uker gammel. Synest det er rart at han har dette ennå!! Kjempefint at endelig en dyrlege stiller opp til nettmøte!!:-) kjempebra!! Med vennlig hilsen T.h

SVAR:

Hei T.h
Klumpene under halspartiet kan være lymfeknutene, er de unormalt store kan det være ondartet. Uansett bør alle klumper av undersøkes av dyrlege. Surklingen er vanskelig å avklare over et nettmøte, synes du bør ta opp dette med dyrlegen neste gang du er der. Det kan være vanskelig å finne ut av siden katten er frisk ellers, og siden det har vart så lenge.

Hilsen Lars

 • Jeg har hørt at katter ikke kan høre hva du sier, men har litt vanskelig for å tro på det. Jeg har hørt at de kun hører skurrelyder når du snakker til dem, er dette virkelig sant? jeg tror egentlig ikke det. Katten min blir ganske urolig, mjauer og går omkring seg selv når jeg setter på høy på musikk, liker hun ikke det? er det pga. at hun har en veldig forsterket hørsel enn oss mennesker?

  Takk for svar!
  Hilsen kattemamma.

SVAR:
Hei kattemamma
Det finnes katter som lyder navnet sitt, så høre gjør de. Kattene har bedre hørsel enn oss, så synes du bør skru ned musikken ; )

Hilsen Lars

 • Hei.
  Vi har en Bordercollie,tispe,som klør så veldig.Vi tror hun har fått
  revskabb. Har vært hos dyrelege med henne hvor de dryppet noe bak på halsen.Det hjalp ikke.Nu har jeg fått tabeletter til henne som heter Prednisolon 5 mg.Hjelper dette? Hva sjal jeg gjøre hvis dette ikke hjelper.
  Med vennlig hilsen
  Kirsten

SVAR: Hei Kirsten,
Dråpene var mot skabb. Dersom disse ikke hjalp regner jeg med at skabb er utelukket. Prednisolon er klø- og betennelsesdempende, og disse hjelper nesten alltid mot kløe. Mye tider på at det kan være et underliggende problem som må utredes ytterligere av dyrlege.

 • Hei.

  Jeg har en perserkatt som tisser i sofan.Har hatt katten inne hos
  dyrlegen flere ganger med de finner ingen feil. Alle verdier på
  urinprøven er bra. Han har fårr antibiotika men det hvelper ikke. Nå prøver vi Rimadyl for å se om det hjelper. Katen er 9 år gammel og i fin form ellers. Han tisser i kassa si også så jeg skjønner ingen ting. Hva kan jeg gjøre? Kan jo ikke ha en katt som tisser i sofan hele tiden
  Hilsen Torstein

SVAR:
Hei Torstein,
For katt som tisser inne, se tidligere svar.
Hilsen Lars

 • Hei
  Pus kom hjem med en knekt hjørnetann (overkjeven) for noen uker siden. Tilsynelatende plages han ikke, men bør det behandles på noe vis for å forebygge tannråte, infeksjon o.l.? Kan se et lite mørkt punkt midt i tannstumpen (ca halva tanna, som var ca 1,5 cm er vekk), men rota er nok ikke blottlagt.

SVAR:
Hei,
En veterinær bør undersøke om roten er blottlagt. Dersom den er det må tanna kanskje trekkes.
Hilsen Lars

 • Hallo!
  Hva er galt? Etter en tur i skogen / fjellet plukker vi 10-15 hantikker (Flått) av våres hund! Hver gang! Bruker hunden på jakt. Langhåret dachs). Forskjellige typer hver gang, store og små.
  Har du et middel å anbefale?
  Hva med hvitløk i maten til hunden?
  MVH
  Odd

SVAR:
Hei Odd,
Ingenting er galt med hunden. Du har bare vært et sted der det er mye flått. Anbefaler dråper, f.eks ExSpot eller Scalibor halsbånd. Det sistnevnte har effekt i 5 måneder.

Hilsen Lars

 • Jeg har to katter - vanlige huskatter, som får noe ullaktige flekker i
  pelsen. De lar seg ikke børstes ut, selv ikke med en veske som jeg
  kjøpte i dyrebutikken, så jeg klipper dem som regel, men dette gir ikke full kur heller. Har du et forslag om hvordan jeg kunne løse problemet på en bedre måte?

  Hilsen,
  Rita

SVAR:
Hei Rita,
Anbefaler deg å bruke en liten kam daglig og forsiktig gre ut flokene, samt en god balsam.
Hilsen Lars

 • Hei
  Sitter å ser på ulike fullfor til hund. Hva er kriteriene for et godt
  fullfòr og hva bør man se spesielt på i deklarasjonen?
  Hilsen Linn

SVAR:
Hei Linn,
Et godt fullfor har ulike typer til ulike livsstadier. Kjøp gjerne et for som gir forskjellige helsefordeler, f.eks tenner, fordøyelse, hud. Det er også viktig at kilden er mest mulig animalsk. Foreslår Eukanuba, som fås kjøpt hos de fleste dyrleger og dyrebutikker.

 • Hei !
  Vi har en 8 mndr. gammel dvergvedder hunn som har blitt agressiv. Helt fram til 6 mndr. var hun en fredelig jente vi kunne ha på fanget og kose med, men nå har det blit andre boller ! Det har sikkert med at hun er i brunst, og det er hun vel hele tiden, men problematisk er det. Hun har begynt å trampe mye. Spesielt i forbindelse med foring, men jeg hører henne også om kvelden når hun er alene i buret. Vi får ofte et klor eller et bitt hvis vi setter mat inn i buret eller gjør rent i doen
  hennes.

  Hun knurrer og visere sin misnøye helt tydelig. Hvis vi lar henne løpe fritt i uteburet som er ca. 4 kvm så har vi store problemer med å få tak i henne igjen. Da har hun gjerne et bitt eller et klor på lager til den som prøver å få tak i henne. Vi er ganske lei av dette nå. Det blir lite kose og mest styr. Hun er umulig å bære da hun vrir seg, kaster på seg, klorer og biter.

  Vi klarer helller ikke å få klipt klørne hennes da hun aboslutt ikke vil ligge på fanget og la det bli gjort. Har hun et dårlig gemytt eller er det noe som kan gjøres for å blidgjøre kaninen. Vi vurderer nå avlivning da vi ikke ser gleden i å ha henne her når vi knapt kan klappe henne og i alle fall ikke ha henne på armen eller fanget.
  Gode råd til frustrert kanin-mor ?

SVAR:
Hei frustrert kanin-mor,
Dette er ikke en normal oppførsel for en kanin, og det er vanskelig på et nettmøte å avgjøre hva dette kan være. Men anbefaler deg å oppsøke en dyrlege for å sjekke at det ikke er noe som fysisk plager kaninen din.

Hilsen Lars

 • Heisann!
  Jeg har en kattunge på ca to mnd som i går fikk i seg salmiakk.
  Har du noen råd mot dette? vil ho klare seg? Ho er ikke så villig til å spise eller drikke selv så vi har gitt ho drikke via sprøyte...
  Er dette en pine for ho?
  Hilsen trist katteeier.

SVAR:
Hei katteeier,
Førstehjelp mot dette er å skylle munnen godt. Hvis den har motvilje mot å drikke og spise nå kan den ha etseskader i munnen/spiserøret. Det er svært viktig at du oppsøker veterinær for å avklare dette så fort som mulig. Det kan helt klart være vondt for katten.

Hilsen Lars

 • Heisann!

  For 2 1/2 uke siden fant vi en radmager kattunge som holdt på å bli påkjørt av bil. Vi tok den med oss hjem og har valgt å beholde den. Vi har vært hos dyrlegen med den, der det ble konstatert at dette er en 4-5 måneders hannkatt. Han fikk vaksine og ormkur + at vi kjøpte skikkelig tørrfor hos dyrlegen.

  Snorre (som han nå heter) har spist godt hele tiden. Han legger på seg og er veldig leken og kosete, men det er et par ting jeg lurer på:

  1. Han har en del luft i magen....jeg kan si det slik at det lukter død
  og fordervelse når han "slipper en". Kan dette ha en sammenheng med at han enkelte ganger nærmest sluker maten (han tygger den nesten ikke)?

  Det står fram mat og vann til han hele tiden som han har tilgang på hele dagen, og han har normal avføring...

  2. Vi har så smått begynt å ha han ute. Foreløbig så har han vært ute i 2-3 timer etter at vi har kommet hjem fra jobb, men jeg lurer på når jeg kan begynne å slippe han ut samtidig som vi drar på jobb??? Han vil da være ute fra ca. 06.45 - ca. 15.15, kanskje en times tid lengere noen ganger....Han er veldig flink til å holde seg i nærheten av der vi bor, og han vet hvor inngangen vår er....

  3. Vi har tenkt å øremerke og kastrere han samtidig. Vi tenkte å få
  gjort dette i januar...syns du det er for tidlig??

  Med vennlig hilsen
  Anne

SVAR:
Hei Anne,
1) Jeg foreslår at du prøver et annet høykvalitetsfor, som for eksempel et ID-for som er spesielt beregnet for mage og tarmproblemer. Dette får du tak i hos dyrlegen.

2) Jeg synes du bør vente noen måneder før du lar ham være alene ute hele dagen. Da får han tid til å bli godt kjent i nærmiljøet, og vet hva som er hjemmet "sitt". Om vinteren og når det er kaldt bør han ha tilgang til le, eller til å komme inn i løpet av de seks timene.

3)Kastrering og øremerking ok fra 5-6 mnd alder.

Hilsen Lars

 • Hei
  Jeg har en hannkatt på snart 11 år som nyser veldig. Er dette et tegn på at han er syk? Han har vært sånn de 2 siste ukene. Han virker ikke syk.

  Ellers lurer jeg litt på kosthold. Han er litt bortskjemt, og spiser
  bare kokt sei. Han spiser også litt tørrfor, men ingenting annet. Er
  dette fullgod kost for han? Han er ved godt hold.
  På forhånd takk
  Siv

SVAR:
Dette er ikke spesielt unormalt, men for å avklare hvorvidt han er syk eller ikke bør du oppsøke en dyrlege. Når det gjelder kosthold synes jeg du skal gå mer over til tørrfor, og kanskje skjemme han bort litt mindre. Bare tørrfor er fullgod kost.

Hilsen Lars

 • Hei
  Jeg har en snart tre år gammel kastrert guttepus. Han har fått en nesten hårløs flekk langt nede på magen(rett ovenfor "tissetassen"). Nå har han også fått litt nedover ene bakfoten. Han slikker seg en del der. Huden ser ikke rød og sår ut, men der er noen få tørre skorper. Jeg skal bestille time hos dyrlege, men spør liksågodt deg også. Jeg lurer også på hvordan jeg skal få pus til å sove inne på natten. Nå våkner han senest fem seks om natten og maser om å få gå ut.

Svar:
Hei,
Det er litt vanskelig å avgjøre hva som feiler katten i nettmøtet, og jeg er sikker på at du får en best diagnose når du oppsøker dyrlegen. Når det gjelder soving om natten er dette veldig vanskelig med katter, husk at katter er egenrådige dyr som liker å gjøre som de vil. Mitt beste råd er å montere en katteluke slik at katten klarer seg selv.

Hilsen Lars


Gundersen er også tilknyttet dyrlege i Norges største ekspertpanel, Eksperthjelp.no.

Har du flere spørsmål du ønsker å stille direkte? Trykk her

(Vær oppmerksom på at direkte kontakt med tjenesten Eksperthjelp koster penger).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus