Franz Ferdinand: «You Could Have It So Much Better»

Ujevn oppfølger fra Franz Ferdinand

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franz Ferdinand, «You Could Have It So Much Better»


(Domino Recording/Playground)

«Hype» er omtrent for en musikkjournalistisk folkesport å regne, og selv om vi har hatt enkelte spede forsøk her hjemme i Norge de seneste årene, er vi likevel milevis unna britiske tilstander.

Den britiske musikkpressen er rett og slett uhorvelig opptatt (og forsåvidt dyktige) til å prate musikere inn i historien, og spesielt gjelder dette hvis det er en eller annen form for rock i bildet. Det pågår nærmest en desperat kamp for å overbevise verden om at den beste rocken blir unnfanget på de britiske øyer!

Denne gjengen stopper ikke for noen, men i fjor overrasket de til og med seg selv og innførte nærmest en ny tidsregning med deres nesegruse tilbedelse av den skotske partykvartetten Franz Ferdinands selvtitulerte debutalbum.

Fengende

Ingen fortjener å bli opphøyd til guder ved første forsøk, men det må sies at frontfigur og vokalist Alex Kapranos og resten av Franz Ferdinand leverte en rekke ypperlige tilskudd til den festglade poprocken med fengende enkeltlåter som «Take Me Out», «The Dark Of The Matinée», «This Fire» og «Michael».

Oppskriften var så enkel som å revitalisere og oppdatere 80-tallets new wave, kombinert med elementer fra så vel 60-tallsgroove og nyere uptempo poprock.


Dyktige låtsnekkere


Litt over ett år etter forrige utgivelse, er Franz Ferdinand over oss på nytt, og denne gangen med utgivelsen «You Could Have It So Much Better».

Som i tilfellet med debuten, beviser bandet med låter som «Fallen» og «Evil And Heathen» at de fortsatt makter å produsere særdeles fengende og medrivende materiale. Spesielt sistnevnte er ypperlig med et fantastisk (bass)driv og smittende humør.

Videre har gjengen laget to meget kapable pianoballader i form av den Beatles-inspirerte «Eleanor Put Your Boots On» og den vakre «Fade Together».


Truet?


Selv om det finnes andre tilløp til interessante bidrag på dette albumet («Outsiders», «This Boy», «What You Meant»), må det vel kunne sies at Franz Ferdinand ikke akkurat overbeviser.

Om de føler seg truet av utgivelser fra likesinnede band som Bloc Party , The Bravery og Kaiser Chiefs vites ikke, men det kan nok stilles et legitimt spørsmål om hvorvidt de har gitt ut et prematurt produkt.

Faktum er at bandet gjentar seg selv, samtidig som de høres faretruende gjennomsnittlige og kjedelige ut på låter som «Do You Want To», «You're The Reason I'm Leaving», «Well That Was Easy» og «Outsiders», mens Walk Away er intet annet enn en svak låt!


Det kunne nok vært en knallsterk EP, men i sin iver etter å gi ut en ny plate vil jeg anta Franz Ferdinand gjør seg selv mer skade enn gagn.


I så måte hadde det nok vært en idé å drøye utgivelsen til de hadde en større samling unike låter.


Greit nok


Men for all del, «You Could Have It So Much Better» er ikke en dårlig plate og den har så absolutt sine høydepunkter.

Men det spørs om ikke denne gjengen her viser prov sine musikalske begrensinger.

Svak firer.

Franz Ferdinand: Hjemmeside

Låter

:
1. Fallen
2. Do You Want To
3. This Boy
4. Walk Away
5. Evil And A Heathen
6. You're The Reason I'm Leaving
7. Eleanor Put Your Boots On
8. Well That Was Easy
9. What You Meant
10. I'm Your Villain
11. You Could Have It So Much Better
12. Fade Together
13. Outsiders

Spilletid

: 41.16

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Plateanmeldelser

ABC Startsiden:


Musikk
Musikkanmeldelser


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus